Ce pot sa fac daca am grad mare de indatorare la IFN-uri?

„In luna ian.2023 am luat 5000 lei de la Credite Rapide IFN.Aveam un grad de indatorare de 3200 lei la un salariu de 3800 lei, dar totusi mi-au dat.

Aveam mai multe IFN-uri ,carora le plateam la acea data , neavand intarzieri.Le-am achitat suma de 600 lei. In 09.2023 , executorul mi-a inchis contul si poprire pe salariu, obtinuse deja o sentinta fara cale de atac pentru suma de 14100 lei, adica aproape de trei ori suma imprumutata. Nu m-au instiintat de scadenta anticipata,
am vazut asta in actele trimise de executor.

Creditul a fost online, am corespondat cu ei simultan, pe WahatsApp, mesaje in momentul cand am luat creditul.A fost asa de rapid ca nici nu am realizat cand s-a semnat contractul electronic, mi-au trimis pe e-mail iar la 5 minute am dat acordul fara sa citesc nimic din el, asta este greseala mea , oricum nu aveam de ales, eram presata de alte IFN-uri, sa le achit, dar ei au fost insistenti pe acest aspect.

Am intrat intrun cerc vicios din care nu mai pot iesi, m-au adus la un grad de indatorare de aproape 150%. Va rog mult de tot , ma puteti ajuta sa mai pot face
ceva ? Multumesc frumos.”


Raspuns

Stimata doamna,

Daca ati ajuns in situatia unui grad prea mare de indatorare la IFN-uri, din cauza faptului ca acestea v-au aprobat credite desi aveati deja prea multe datorii, problema trebuie rezolvata cu ajutorul respectivelor IFN-uri si al BNR (Banca Nationala a Romaniei).

BNR interzice IFN-urilor si bancilor sa acorde credite a caror rata lunara sa depaseasca 40% din venitul net. In consecinta, daca IFN-ul Rapid Credit v-a aprobat creditul, desi aveati un grad de indatorare peste aceasta limita, iar salariul nu este suficient de mare pentru a face fata ratelor, acesta trebuie sanctionat de BNR.

In acelasi timp, creditele acordate cu depasirea gradului de indatorare trebuie restructurate, astfel incat persoanele supraindatorare sa-si poata achita datoria. Acest lucru presupune diminuarea ratei lunare, in limita capacitatii de plata a beneficiarului creditului.

Asadar, ceea ce trebuie sa faceti este, pe de o parte, o sesizare la BNR, iar pe de alta pare o reclamatie la Rapid Credit (precum si la alte IFN-uri care nu au respectat gradul maxim de indatorare), in vederea restructurarii creditelor, astfel incat sa va puteti achita datoriile.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la BNR si de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + 8 =