Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

supraindatorare credit online ifn

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din pensia ei de 2.300 de lei. Sunt in stare de soc, salariul meu este de 5.000 de lei pe luna si am doi copii.

Va rog frumos sa imi spuneti daca am vreo sansa sa obtin legal informatii despre creditele mamei si care sunt consecintele daca nu le achita. Mi-a dat parole de acces in conturi care nu mai functioneaza.
Are credite la Ferratum Bank, Unicredit, Credit Expres, Viva credit, Smile credit, Ok credit, Hora Credit, Flex Credit … si inca “cateva” de care nu imi este clar daca isi mai aminteste sau doar se preface ca nu isi aminteste cum se numesc. Imi spune ca se poate imprumuta 40% din venit la cate IFN-uri vrea ea.

Cui ma pot adresa? ANPC? BNR? Biroul de credit?

Cum e posibil ca o batrana sa ajunga in situatia asta?…

Ii platesc intretinerea de 10 ani, ii hranesc pisicile si ii fac cumparaturi – nu a fost si nu este o batrana neglijata. A vrut mai mult decat i-am putut oferi eu si s-a supraindatorat. Iar acum imi cere sa platesc dobanzi de mii de lei.

Tot ce pot sa fac este sa ma indatorez la randul meu, la o banca, insa, nu la un IFN.
Dar cum pot identifica creditele si cum o pot opri sa faca altele?…
Probabil multi copii de 40 de ani se trezesc peste noapte in situatia mea.
Ma puteti ajuta cu un sfat? Ce ati face inlocul
meu?
Nu, nu o pot duce cu forta la medic :(„


Raspuns

Stimata doamna,

Intr-adevar, este uimitor sa afli ca se poate intampla asa ceva, insa stim ca exista, de ceva timp, problema supraindatorarii cu creditele online de la IFN-uri, care se obtin foarte usor, fara verificarea gradului de indatorare.

Si asta in ciuda faptului ca exista un regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care interzice bancilor si IFN-urilor sa aprobe imprumuturi persoanelor care au rate de platit mai mari de 40% din salariu sau pensie. Atentie! Este vorba de ratele la toate creditele, si la cele vechi, in curs de rambursare, nu doar la cel nou!

Daca mama dumneavoastra a reusit, la varsta ei, sa obtina atat de multe imprumuturi, astfel incat ratele sa fie aproape inca o data mai mari decat pensia, este o confirmare a existentei problemei supraindatorarii la IFN-uri, un aspect de care este responsabila BNR, in calitate de supraveghetor al institutiilor financiare nebancare.

De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este o plangere la BNR: gasiti la acest link datele de contact ale BNR

In al doilea rand, trimiteti la IFN-urile de la care a luat aceste imprumuturi mama dumneavoastra reclamatii cu privire la ilegalitatea acordarii acestora, cu incalcarea Regulamentului BNR privind gradul maxim de indatorare.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri si BNR, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro

2 raspunsuri la “Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

  1. s

    Buna seara,
    Multumesc mult pentru raspuns.
    Va rog frumos sa imi confirmati daca am identificat corect adresa de e-mail a BNR.
    Exista o alta adresa de e-mail pentru reclamatii?
    In primul rand trebuie sa identific toate creditele – efectiv nu stiu cate sunt exact si unde sunt toate, cate din ele sunt legale si cate din ele au fost acordate fara a respecta legea si gradul maxim de indatorare.

    Stiti cumva care este institutia care mi-ar putea raspunde? Biroul de Credit? Centrala riscurilor bancare? Unde as putea sa cer informatii despre creditele mamei la IFN-uri?

    Este foarte dificil pentru ca nu am un act medical care sa ateste ca nu mai este in toate mintile – desi este o nebunie ce a facut.
    Ma astept sa imi refuze toti, pe rand, accesul la informatii – de la BNR la ultimul IFN.

    Poate stiti din experienta – ce se intampla cu un credit neachitat unui astfel de IFN? Este instrainat unei firme de recuperare?

    Multumesc inca o data pentru raspuns.

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Adresa de email a BNR pentru reclamatii este: info@bnro.ro.

      Informatii despre situatia creditelor puteti obtine de la Biroul de Credit.

      Faceti reclamatiile in numele mamei dumneavoastra, pentru a putea obtine raspunsurile, fara a fi refuzata.

      Un credit neachitat de IFN poate ajunge la o firma de recuperare creante sau in stadiul de executare silita, insa in prealabil trebuie sa primiti notificari de la IFN-uri, in vederea gasirii unor solutii pentru evitarea executarii silite.

      Reveniti va rog cu raspunsurile de la IFN-uri si BNR.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = 6