Cum se calculeaza restantele la un credit IFN si dupa cat timp pot fi executat silit?

claret ifn reclamatie

„Buna ziua,

Am primit un mesaj pe telefon ca a fost demarata procedura de executare silita in contractul de credit.

Am un credit cu ipoteca la Claret IFN si nu inteleg cum se calculeaza restantele deoarece eu consider ca am 2 rate restante iar dumnealor imi spun ca de fapt am peste 90 de zile de intarziere si se reziliaza contractul.

Mentionez ca, ceditul este garantat cu apartamentul si de aici si temerea mea. Ei spun ca daca am avut restante nu se achita cea mai veche rata ci se achita intai dobanda in curs si din urma ramane restanta si creste nr zilelor de intarziere.

Se reziliaza imediat dupa 90 de zile?? …chiar nu mai pot face nimic?? Si daca s-a reziliat se trece direct la recuperarea creantei prin vanzarea apartamentului sau se popresc veniturile intai?

Va rog sa imi dati un sfat caci sunt disperat.”


Raspuns

Stimate domn,

Calcularea restantelor la un credit se face in functie de numarul de zile in care nu s-a achitat rata ajunsa la scadenta, rata fiind compusa atat din dobanda, cat si din principal, in cazul unui imprumut standard, cu garantie imobiliara, cum este cazul creditului de la Claret.

Regula este ca sumele achitate pentru credit sa acopere mai intai cele mai vechi restante, ceea ce inseamna ca numarul zilelor de intarziere ar trebui sa scada, pe masura ce platiti din datorie.

Cu privire la executarea silita, aceasta nu poate fi declansata mai devreme de 9 luni din momentul in care banca va anunta ca imprumutul este scadent anticipat, adica trebuie sa-l platiti ingral, nu in rate, ca anterior.

Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat doar dupa un numar de 90 de zile (3 luni) consecutive de restante.

Aceeasi lege spune ca perioada dintre declansarea scadentei anticipate si inceperea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. 

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare. 

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.” 

OUG 50/2010

Asadar, doar daca nu platiti ratele timp de 90 de zile consecutiv, banca, IFN-ul sau firma de recuperare poate declara creditul scadent anticipat, iar dupa alte minim 3 luni, poate initia executarea silita.

Ceea ce inseamna ca daca dumneavoastra mai achitati din restante, sa spunem o rata, numarul de zile consecutive cu restante (termenul de intarziere) scade, iar IFN-ul sau banca nu poate declara creditul scadent anticipat.

Sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Claret IFN, in care sa solicitati o solutie amiabila de achitare a datoriilor, in vederea evitarii executarii silite.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la Claret IFN, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = 5