In cat timp dupa declararea scadentei anticipate se trimite dosarul la executare?

bancnota 20 lei ecaterina teodoroiu

„Bună ziua. Va rog sa îmi spuneți dacă se poate, în cit timp de la declararea scadentei anticipate, se trimite dosarul către executare?”


Raspuns

Stimate domn,

Conform legii privind contractele de credit (OUG 50/2010), executarea silita poate incepe doar dupa un numar de trei luni (90 de de zile) de la declararea scadentei anticipate a creditului, creea ce inseamna ca trebuie achitat integral, nu in rate, cum era posibil anterior.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. 

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare. 

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.” 

OUG 50/2010

Asadar, daca inregistrati restante la plata imprumutului de 90 de zile consecutiv, banca sau IFN-ul poate declara creditul scadent anticipat, iar dupa alte minim 90 de zile (3 luni), poate initia executarea silita.

Va rog sa reveniti, daca aveti nevoie de ajutor cu plata creditului.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = 7