Casa ipotecata la o banca poate fi scoasa la vanzare de alta banca, prin executare silita?

Buna ziua. Am un credit prima casă la care sunt cu rata la zi. Mai am un credit de nevoi personale la altă bancă si mi-au pus poprire si executare silită pe imobil. Momentan obtin venituri din indemnizatie crestere copil. Imi pot scoate casa la vânzare dacă aceasta este sub ipoteca?


Raspuns

Stimata doamna,

Banca nu va poate scoate la vanzare casa, daca aceasta este ipotecata de cealalta banca, drept garantie pentru creditul Prima Casa.

Pe de alta parte, bancile sunt obligate prin lege, mai exact OUG 52/2010, sa va ofere solutii pentru evitarea executarii silite si implicit vanzarea locuintei sau poprirea pe conturi.

Solutiile de evitare a executarii silite constau, de regula, in restructurarea creditului, care inseamna reducerea ratei lunare sau suspendarea platii acesteia pe perioada cat nu o puteti plati.

Iata prevederile OUG 52/2010:

Art. 46. — (1) în situaţia în care un consumator se află în dificultate de plată, creditorul şi consumatorul trebuie să conlucreze pentru a stabili motivele apariţiei dificultăţilor şi pentru a se lua măsuri adecvate de către creditor.

Art. 48. — (1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.

(2) Soluţiile oferite de creditor pot include:

a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
b) prelungirea duratei contractului de credit;
c) schimbarea tipului contractului de credit;
d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
e) schimbarea ratei dobânzii;
f) oferirea unei perioade fără plăţi;
g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
i) rescadenţarea ratelor;
j) reeşalonarea ratelor;
k) conversia creditelor.

Art. 50. — (1) Creditorul depune diligenţe pentru a preveni declararea scadenţei anticipate, iniţierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

(2) Creditorul trebuie să facă dovada că a depus diligenţele necesare în vederea evitării iniţierii procedurilor prevăzute la alin. (1),

(3) In vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanţă de către consumator, creditorul va depune diligenţele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, pe baza informaţiilor primite de la consumator privind situaţia sa.

(4) Oricând pe parcursul relaţiei contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanţe, însă consumatorul face dovada unei situaţii dificile sau a iminenţei neplăţii.

Art. 51. — Creditorul îl notifică pe consumator cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declararea scadentă a creditului, de cesionarea creanţelor rezultate din contractele de credit neperformante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe sau de iniţierea procedurii de executare silită, după caz, informându-l cu privire la drepturile pe care le are în această situaţie.

In concluzie, sfatul meu este sa luati legatura cu banca si sa stabiliti o solutie de achitare a datoriei, in vederea evitarii executarii silite si a vanzarii locuintei.

Daca nu puteti ajunge la o intelegere cu banca, va recomand sa apelati la CSALB, o institutie care va ajuta, grauit, sa solutionati litigiile cu bancile. Sunati la numarul scurt: 021.91.14 si intrati pe site-ul www.csalb.ro.

In cazul in care nu rezolvati problema, reveniti la mine sa gasim o alta solutie.

Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Bancherul.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − 3 =