Cat imi poate retine executorul din salariu pentru mai multe credite neplatite?

„Buna ziua am facut cu 3anii in urma mai multe credite la IFN că am avut-o pe mama bolnava de cancer și am avut nevoie de bani și nu am mai plătiți..acum vreau sa plătesc dacă mă angajez a cât îmi ia din salariu de 3500 de lei..
Repet am 4 dosare toate cele 4 in valoare de 30000 !”


Raspuns

Stimata doamna,

Conform legii (Codul de procedura civila), din salariu se poate opri cel mult o treime (33%), daca aveti o poprire si maxim jumatate, daca aveti doua sau mai multe popriri.

In cazul dumneavoastra, din salariul de 3500 de euro vi se poate retine cel mult jumatate, dat fiind ca aveti mai multe popriri, adica 1.750 de lei.

Insa va sfatuiesc sa nu asteptati sa vi se puna poprire pe salariu, pentru ca veti avea de platit si taxele cu executorul judecatoresc, care sunt destul de ridicate.

Solutia este sa luati legatura cu IFN-urile la care aveti datorii si sa le cereti incheierea unui acord amiabil de achitare a acestora.

Iata prevederile art. 728 din Codul de procedura civila cu privire la limitele urmaririi veniturilor banesti:

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Codul de procedura civila

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + 4 =