Pot fi executata silit pentru neplata SVS in Austria?

Buna seara, pentru SVS pot fi executat silit daca firma unde am lucrat nu mi-a declarat venitul iar, acolo s-au intamplat niste chestii care nu ma privesc dar, totusi imi vine sa platesc cu miile de euro iar dupa o vreme imi vine notificare de la ANAF,,,,

Se poate incepe o executare silitata pe aceasta tema? In conditiile in care firma Austriaca pt care am prestat serviciile nu si-a facut datoria?


Raspuns

Stimata doamna,

Este posibil sa fiti executata silit pentru neplata SVS (asigurarea sociala) in Austria, prin intermediul ANAF, de aceea sfatul meu este sa evitati acest risc, chiar daca firma la care ati lucrat nu si-a respectat obligatia de a va declara venitul.

Plata SVS este obligatia dumneavoastra, daca ati fost inregistrata cu contractul de munca la autoritatile fiscale din Austria, conform informatiilor publicate de „Drept pentru ingrijire”:

Dragi colege și colegi, 

subiectul legat de plata SVS (Sozialversicherungsanstalt der Selbständigen) este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în branșa noastră.

 Numită simplu „plata SVS“ în limbajul nostru, aceasta a generat, nu de putine ori, diverse probleme și chiar drame. Cunoaștem cu toții diverse cazuri ale unor colege îngrijitoare care fie nu au știut că ele trebuie să plătească SVS, fie au crezut că acest lucru îl vor face agențiile de intermediere ori familiile celor pe care îi îngrijeau ori fie au crezut că nu e ceva important, s-au trezit după ani de zile cu datorii immense către SVS sau chiar cu poprire pe conturi (inclusiv în România, prin ANAF). 

Repetăm de câte ori este nevoie: plata contribuțiilor SVS este datoria noastră, a îngrijitorilor care lucrăm cu Gewerbe în Austria! Sigur că sumele pot fi mari, sigur că se poate să nu ne convină situația, dar aceasta este legea, acestea sunt prevederile legale actuale!

 Bineînțeles că există cazuri în care putem conveni cu familiile celor pe care îi îngrijim sau chiar cu agențiile care ne intermediază, să ne plătească ei asigurările SVS! Poate că așa ne e mai ușor, poate că unii dintre noi nu se pricep pur și simplu: în orice caz, dacă facem astfel de învoieli, este absolut necesar să verificăm dacă SVS s-a plătit într-adevăr!
Sunt sute de cazuri în care îngrijitoare și îngrijitori s-au lăsat în baza altora cu SVS și apoi s-au trezit datori: indiferent ce înțelegeri vom face cu terțe persoane, tot noi suntem responsabili de plățile către această instituție! În plus, este în interesul nostru ca plățile să fie făcute!

Care este calcul contribuțiilor SVS

Baza minima de calcul a contribuției SVS, este 5730,10 euro. Acesta este venitul minim net, pentru care noi plătim contribuții minime la SVS (468,96/trimestru)
În primii 3 ani de funcționare a Gewerbe, plățile către SVS se vor calcula în baza minimă de calcul, iar după 3 ani se vor calcula în funcție de Venitul net declarat.
Calcul real al contribuțiilor SVS se face în baza Venitului net declarat, de aici rezultă obligativitatea Declarației de venit (Steuererklärung).

 Exemplu:
În anul 2020 s-a realizat un venit de 7800 euro ( Venit net, calculat în urma Declarației de venit. Acest venit se înmulțește cu 26,84%( procentul care se plătește din Venitul net pentru contribuțiile SVS).
7800 × 26,83=2092,74(reprezintă suma care ar trebui plătită la SVS pe anul 2020, conform exemplului nostru). 
Această sumă o împărțim la 4 trimestre, câte sunt într-un an iar rezultatul este 523,18/trimestru. 
Deci: dacă realizați un venit net de 7800/an, plata reală a contribuției SVS este de 523,28/trimestru.

Detalii conturi bancare SVS:
Plata contribuțiilor SVS se poate efectua în următoarele conturi, indiferent de Landul în care ne desfășurăm activitatea:

Raiffeisenlandesbank NO/ WIEN
SWIFT: RLNWATWW
IBAN: AT51 3200 0063 0008 9219
IBAN: AT 42 3200 0065 0008 9219

Bawag PSK:
SWIFT: BAWAATWW
IBAN: AT55 6000 0000 0220 3001

Cum verificăm dacă ni s-a plătit SVS (în cazul în care am apelat la alții în acest sens)

 Cerem dovada plății (acolo trebuie să apară Contul SVS, suma virată și la rubrica „Zahlungsreferenz” (detalii de plată) trebuie mereu să apară Numărul de asigurare (SVNR – numărul de Ecard) al persoanei pentru care se face plata- adică al nostru! Trecerea numărului de asigurat pe acest document este mai importantă chiar decât numele asiguratului, pentru că SVS procesează plata în baza SVNR!

 Verificăm la SVS, prin telefon: SVS are un număr unic de apelare (ușor de accesat dacă dați pe Google “SVS Kontakt”): 050 808 808. Cu Ecardul în față, pentru a ne putea identifica, cerem detalii despre asigurarea noastră: suntem la zi cu plățile? Avem datorii, sume restante?

 Este extrem de important să reținem că suntem singurii răspunzători de situația SVS și să învățăm să facem plățile singuri, să cerem și să păstrăm fiecare chitanță, să ne verificăm periodic situația! 

 Vă recomandăm să aveți un dosar pentru astfel de documente- un dosar pentru chitanțe și plăți SVS, unul pentru contracte, altul pentru Honorarnote etc: nu se știe niciodată când veți avea nevoie de ele! Vă recomandăm totodată să citiți cu maximă atenție contractele în care se stipulează că „agenția/ familia plătește asigurarea“! Și, din nou: verificare periodică!

Actualizare, nu nepăsare

Nu ignorăm nicio scrisoare venită de la SVS! În plus, contactăm SVS pentru a ne înregistra la ei cu adresa noastră de domiciliu. Multe îngrijitoare și mulți îngrijitori au ajuns în situații neplăcute pentru că nu au primit la timp informările SVS, din diverse motive. Ca îngrijitori care schimbă de multe ori locurile de muncă, ar trebui să stabilim cu SVS o adresă de corespondență sigură: și care ar putea fi asta, dacă nu cea de domiciliu, cea de acasă? 

 Așadar, desi de multe ori suntem înregistrați la SVS cu adresa pe care ne-am deschis Gewerbele, putem solicita schimbarea adresei de corespondență. Cum facem?
Cel mai simplu: scriem un email cu aceasta solicitare, indicând numele nostrum, datele SVNR, adresa de domiciliu (cea din România) și soicitând trimiterea corespondenței acolo, tocmai pentru a nu pierde contactul cu SVS. E important ca emailul să fie trimis de pe adresa noastră personală, să atașăm un act de identitate. Adresa pe care trimitem solicitarea: vs@svs.at ; cel mai bine ar fi ca după ce am trimis solicitarea, să sunăm la SVS și să verificăm dacă au primit-o și i-au dat curs. 

Sesizați problemele, cereți lămuriri

 Pe site-ul www.svs.at găsiți multe informații utile și e bine să știți că dacă vă aflați într-un oraș unde există filială SVS și aveți problemă sau nelămuriri, puteți chiar să mergeți acolo, în baza unei programări pe care o puteți obține rapid aici: https://www.svs.at/services/views/static.xhtml…
Pentru diverse recmlamații legate de SVS, calcule sau alte nemulțumiri, puteți intra aici https://www.svs.at/cdscontent/?contentid=10007.816877…, unde veți găsi inclusiv adresa de email a celui care primește reacțiile și plângerile asiguraților SVS, Christian Göbl. 

 Este important să interacționați cu SVS, pentru că reprezentați o categorie numeroasă din asigurații SVS și inclusiv astfel vă veți face auzite vocile! Noi vă susținem în toate demersurile pe care le faceți pentru a vă fi mai bine și pentru a nu mai depinde de alții!

Cu drag și Împreună, Echipa DREPT pentru Îngrijire.”

Sfatul meu este sa luati legatura cu SVS Austria, pentru a lamuri problema platii asigurarii, astfel incat sa nu aveti probleme ulterior si sa fiti executata silit.

Va rog sa reveniti la mine, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu SVS Austria.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Pot fi executata silit pentru neplata SVS in Austria?

  1. Ezaru ctistina

    Am lucrat ca ingrijitoare austria de un an jumate nu am mai lucrat firma nu mi a inchis ghewebele si imi vin plati cei dr la firma respectiva nu doresc sa ma ajute si eu nu ma descurc si nu stiu cum sa orocedez sa fac sa nu platesc ptr acea perioada va tog sa ma ajutati

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − = 0