banca transilvania credit

Se poate obtine trecerea la IRCC la creditul Prima Casa acordat de BT?

Sunt „beneficiara” unui credit „prima casa” obtinut in anul 2016, formula de calcul cu rob 3m. Se poate obtine trecerea la
calculul pe baza de ircc?Precizez ca creditul a fost acordat de catre BT si am depus o cerere in acest sens, fara raspuns la data prezentei.
Avand in vedere legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) se prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Intr-adevar, legea (OUG 19/2019) permite trecerea de la ROBOR la IRCC si pentru creditele in derulare, insa aceasta nu este o obligatie pentru banci, ca in cazul creditelor noi.

Conform OUG 19 din 2019, inlocuirea ROBOR cu IRCC „se poate aplica si contractelor aflate in derulare”, „cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit”, „la cererile formulate de consumatori”.

Legea se aplica pentru toate tipurile de credit, inclusiv cele Prima Casa, garantate de stat.

Asadar, Banca Transilvania (BT) nu este obligata legal sa va accepte cererea, dar eu sunt convins ca banca va accepta trecerea de la ROBOR la IRCC, pentru ca asa este normal, in conditiile in care toate creditele noi cu dobanda variabila se calculeaza doar cu IRCC.

Mai mult, prin acceptarea cererii, BT isi poate ajuta clientii afectati in aceasta perioada de cresterea puternica a dobanzilor.

Va rog sa reveniti la mine, pentru a-mi spune daca BT v-a aprobat sau nu cererea de trecere la indicele de dobanda IRCC la creditul Prima Casa.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 04 mai, 2022

12 raspunsuri la “Se poate obtine trecerea la IRCC la creditul Prima Casa acordat de BT?

 1. client

  Eu am facut la BT cererea in 15 aprilie si a fost refuzata pe 5 mai, la un sold undeva in jur de 24000 Euro.
  Explicatia a fost ceva in tonul „intelegem ca vreti sa convertiti dobanda transparenta ROBOR in IRCC, dar din pacate suntem in imposibilitate de a dat curs solicitarii.
  Intre timp, rata mea s-a facut, din aprox 540 de lei, 780. Eu nu sunt in imposibilitatea de a duce greul inflatiei, doar lor le e greu. Ce sa mai zic, am cerut acord de refinantare, si sper sa mi-l dea intr-un timp scurt, desi n-aveam niciun interes sa ma mut cu creditul in momentul asta, pt ca pana acum au fost ok din punctul meu de vedere, poate cei mai ok din cele 3-4 banci cu care am lucrat, dupa BCR.

  Reply
 2. George

  Buna ziua,
  La ING doar prin refinantare se poate trece de la ROBOR la IRCC.
  Este legala procedura lor?
  Multumesc!

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Conform legii (OUG 19/2019), bancile nu sunt obligate sa accepte cererile de trecere de la ROBOR la IRCC, insa sunt sigur ca ING va va accepta cererea, in cele din urma.

   Sfatul meu este sa faceti o noua solicitare la ING prvind trecerea de la ROBOR la IRCC fara refinantare, doar prin act aditional, pentru ca banca este in curs de implementare a acestei solutii, dupa cum mi-a transmis ING:

   „Lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional.

   Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

   Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

   Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu inlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC la creditul ING Bank.

   Reply
 3. Olimpia Sandu

  Buna ziua.
  Va rog sa ne spuneti, in masura in care nu e confidential, daca aceasta mutare la IRCC a presupus si majorarea pt marja fixa a creditului (sper sa ma exprim corect).
  Multumesc frumos,
  Olimpia

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Majorarea marjei fixe a dobanzii la credit ar fi un abuz al bancii, in orice situatie, nu doar in cazul schimbarii ROBOR cu IRCC. Conform contractului de credit, marja fixa trebuie sa ramana neschimbata pana la finalul perioadei de creditare.

   Va rog sa reveniti la mine daca banca va majoreaza marja fixa a dobanzii la credit.

   Reply
 4. lu

  Buna ziua,Mulțumesc de răspunsul prompt. Mi s-a aprobat cererea. Luni semnez actul adițional. Cu deosebita considerație

  Reply
  1. Bogdan

   V-a condiționat cumva sa va faceti si o asigurare de viața ? Am făcut si eu cerere , insa mi-a zis ceva de genul ca as fi condiționat sa fac si o asigurare de viața ! Mulțumesc

   Reply
   1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

    Trecerea de la ROBOR la IRCC nu ar trebui sa fie conditionata de incheierea unei asigurari de viata.

    Cu toate acestea, este utila o asigurare de viata pentru un credit, pentru ca, potrivit legii (Codul civil), datoriile, inclusiv cele la credite, se mostenesc, iar daca aveti asigurare, firma de asigurari va fi cea care le va achita.

    Va rog sa reveniti al mine daca aveti probleme cu schibarea ROBOR cu IRCC la creditul Prima Casa.

    Reply
  2. Marius

   Buna ziua. Imi puteti spune pasii care trebuiesc urmati. Doresc sa fac trecerea la ircc pt un credit prima casa la banca transilvania? Mulțumesc

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = 5