Se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor copil cu handicap?

„Bună ziua ! Sora mea. Mama singura a doi copii , a făcut un împrumut la banca înainte de nașterea celui de al doilea copil . Copilul s-a născut cu handicap.

Nu a mai reușit sa plătească la banca ratele.nici sa se mai angajeze .locuiește la mama noastră cu cei doi copii . Datoria a preluat o un recuperator ,și i s-a pus poprire pe cont , unde întra doar alocația copiilor și indemnizatia de la primărie.

A fost la banca , I s-a răspuns ca pe alocație nu se poate atinge. Dar de indemnizatie da .eu azi am aflat , mi se pare ca nu e în regula. Ce e de făcut? Este incompetenta funcționarului de la banca
? Sa meargă la banca cu o adeverință de la primărie ?

Poate cere băncii returnarea banilor de pana în prezent ?
Timp și bani de avocat , tribunal .nu are .va mulțumesc !”


Raspuns

Stimata doamna,

Nu se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor a unui copil sau adult cu handicap, acordata in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap.

Codul de Procedura Civila, articolul 409, aliniatul 7, prevede: 

„(7) Alocatiile de stat şi indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

Iar cum indemnizatia de insotitor copil cu handicap reprezinta o indemnizatie speciala, conform Legii nr. 448/2006 privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap, aceasta nu poate fi poprita, potrivit Codului de procedura civila.

Indemnizația lunară de handicap este o indemnizație cu afectațiune specială, căci potrivit art. 5 pct. 19 din Legea nr. 448/2006 republicată privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aceasta reprezintă „prestația socială lunară reprezentând sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natură să faciliteze egalizarea de șanse, asigurarea unei vieți autonome și favorizarea incluziunii lor sociale”.

Pe de alta parte, indemnizatiile pentru cresterea copilului in timpul concediului pentru copii in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordate in baza altei legi (OUG 111/2010) pot fi poprite, in baza unei decizii emise de Curtea Constitutionala in aprilie 2021 (vezi aici detalii).

In concluzie, daca este vorba de indemnizatia de insotitor a copilului cu handicap acordata in baza Legii 448 din 2006, este ilegala poprirea acesteia, motiv pentru care va sfatuiesc sa faceti o reclamatie la banca in acest sens.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Un comentariu la “Se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor copil cu handicap?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 7 = 42