Cat se poate opri din pensie daca am poprire?

Daca am o pensie de 1.000 de lei si doua popriri pentru doua datorii la doua banci, cat mi se poate opri lunar?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Conform art.729 din Codul de procedura civila,

“veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

Cum salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei, poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

Asadar, dumneavoastra vi se poate pune poprire doar pe suma de 500 de lei si vi se poate retine din acesti bani maxim 33%, adica 165 de lei, daca aveti o singura datorie si cel mult jumatate, adica 250 de lei lei, daca aveti doua sau mai multe datorii.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti probleme cu executarea silta.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 20 oct., 2017

56 raspunsuri la “Cat se poate opri din pensie daca am poprire?

 1. VALCU ELENA

  Ma numesc V E sunt din Constanța. Soțul are pensie 1500 lei și tot pe cuponul de pensie are o sumă fixă de 1269 lei indemnizație pentru însoțitor. Are poprire de la 2 bănci și i-a pus poprire 50% din pensie Este corect? El are însoțitor pentru ca are și demență iar banii nu ajung.Va rog sa-mi spuneți dacă așa este bine.Multumesc anticipat.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimata doamna,

   In cazul sotului dumneavoastra, care are o pensie mai mica decat salariul minim net pe economie, de 1.524 lei in prezent, precum si o indemnizatie pentru insotitor, se aplica urmatoarele prevederi legale:

   1. Codul de procedura civila spune ca poprirea trebuie calculata doar pe ceea ce depaseste jumatate din salariul minim net pe economie: “veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

   In prezent, salariul minim pe economie este 1.524 de lei, ceea ce inseamna ca se poate pune poprire doar pe suma de 762 de lei. Daca aveti doua popriri si vi se retine jumatate de venituri, atunci vi se poate retine doar jumatate din 762 de lei, adica 381 de lei.

   2. Tot Codul de procedura civila spune ca nu se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor: “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

   In concluzie, sotului dumneavoastra i se poate retine in prezent suma de maxim 381 de lei din pensie.

   Daca nu va ajung banii pentru traiul zilnic, dupa retinerea acestei sume, iata ce trebuie sa faceti:

   Luati legatura cu creditorul (banca, IFN, firma de recuperare creante etc.) in vederea incheierii unui angajament de plata, pentru a plati o suma mai mica decat cea prevazuta de lege (o treime din salariu pentru o poprire sau maxim jumatate din salariu pentru mai multe popriri).

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei cu poprirea sotului.

   Cu stima,

   Vasile Pop Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply
 2. Abutoaiei Ana

  Am pensia de varsta 1470 lei aveam o poprire de la administratia fininciara si casa de pensii imi vireaza in cont 50% ( nu inteleg de ce pentru ca ar fi trebuit pentru o poprire sa fie 30%) din luna decembrie am obtinut inca o pensie de urmas de veteran de razboi de 1316 lei dar recent am mai primit o poprire deci sunt doua conform legii 50% concret in luna ianuarie casa de pensii imi vireaza 1316 pensia speciala si 834 lei pensia normala pentru ca 50% vireaza direct la admin financiare.Banca imi opreste 50%din veniturile care au intrat desi pensia normala a fost injumatatita de casa de pensii Este corect? Ce trebuie sa fac? Mentionez ca de a doua poprire nu stiu nimic nu am fost instiintata doar ca am sunat eu la banca sa intreb de ce nu pot sa imi folosesc toti banii care mi-au fost virati va rog sa ma sfatuiti cui sa ma adresez .Va multumesc cu respect

  Reply
 3. Gheorghedorin@yahoo.com

  Bună ziua am si eu o I trebuie eu am făcut o rata la credius și acum sa strâns ceva datori și mi sa pus în executare silita se poate să-mi oprească pensia care o am.la.posta a. Pensie de handicap și de stat

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Da, vi se poate retine 33% din pensie pentru achitarea datoriei la Credius, plus cheltuielile cu executarea.

   De aceea, va sfatuiesc sa luati legatura cu Credius si sa semnati un acord amiabil de plata a datoriei, pentru a scapa de executarea silita.

   Reply
 4. Scarlat Lili

  Buna ziua am.si eu o intrebare la dvs daca ma.puteti ajuta.
  Am o pensie de 800 lei am 65 de ani si am 2 banci care nu le mai pot plăti am niste probleme personale…
  Cat imi poate opri din pensie .
  Multumesc.

  Reply
 5. CURITEANU IOAN.

  IOAN, AM O PENSIE DE 809 LEI,AM PRIMIT DE DOUA ZILE ACTELE DE EXECUTARE SILITA SI INCHEIEREA JUDECATORIEI, FARA CALE DE ATAC,TOTUSI CHIAR NU EXISTA O CALE DE ATAC?SI DACA EXISTA CARE POATE FI. ARE SENS SA FAC CONTESTATIE LA EXECUTARE ,MA AVANTAJEAZA CU CEVA,MAI ALES CA SUNT SI CEVA COSTURI DELOC NEGLIJABILE LA PENSIA MEA DE 809 LEI. CARE ESTE SUMA DE BANI CE SE POATE POPRI DIN 809 LEI. VA MULTUMESC PTR RASPUNS.

  Reply
   1. Ion verona

    Buna ziua ce trebuie sa dac am pensie pe xaz de boala trebuia sami intre 35,650 si miau pus proprire imi arata pe aplicatia dela banca ca am proprire de 46,357 si vad cau oprit totii bani ce trebuie sa fac va multumesc

    Reply
 6. Nedelea

  Buna, am o pensie de invaliditate 1300 și o indemnizație de însoțitor 1550, am doua propriri. Cat poate sa oprească banca?

  Reply
 7. Boja Melania

  Buna seara! Am si eo o intrebare. Am pensie 2522 ron si am primit 1233? Este corect? Am niste cheltuieli de judecata nelegale. Nu am primit nici un document care sa mi spuna despre ce este vorba. Este corect?

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Daca vi s-a luat jumatate din pensie, inseamna ca aveti 2 sau mai multe executari silite, caz in care legea permite acest lucru.

   Trebuie sa intrebati la Casa de pensii sau la banca, daca primiti pensia pe card, in baza caror documente vi s-a luat din pensie.

   Reply
 8. Georgeta

  Bună ziua . Eu am o pensie de 835 lei și am poprire de 35 lei începând cu luna aceasta Este corect cât mi-au oprit??? .Eu știu ca în noiembrie 2020 guvernul a dat o lege ca pe nicio pensie sa nu se facă popriri pana pe 25 decembrie 2020.Vă mulțumesc . Multă sănătate!

  Reply
 9. Mihai

  Buna ziua, am pensia de 800 de ron, pensionata datorita varstei, nu detin bunuri sau casa, si sunt amenintata de Kruk ca vor veni cu politia in locatia unde am adresa de pe buletin. Nu mai locuiesc acolo, pot sa imi puna poprire pe pensie?

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimata doamna, Kruk nu ar trebui sa va puna poprire pe o pensie atat de mica. Iar amenintarile cu politia sunt ilegale.

   De aceea, va sfatuiesc sa faceti o reclamatie la Kruk, dupa care sa-mi spuneti ce raspuns ati primit, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

   Reply
   1. Mihai

    Am incercat sa ajung la o intelegere cu ei, le-am oferit 200 de Ron lunar, nu imi permit sa pun mai mult iar raspunsul lor a fost acesta: „Raspunsul din partea departamentului juridic este ca pentru a vi se putea aproba un acord de plata, avand in vedere cuantumul creantei, va trebui sa achitati o rata de 300 RON.” Le-am raspuns si eu inapoi ca nu imi pot permite atat de mult avand in vedere ca nu detin locuinta sau alte bunuri. Ce ma sfatuiti sa fac mai departe?

    Reply
 10. Vidican Livia

  Buna ziua
  Am o pensie de 1292 ron.Am avut o problema cu politia de frontirera am fost depistata „MARE CONTRABANDISTA”la varsta mea de 69 de ani cu trei(trei)cartuse de tigari netimbrate pentru uz personal si am fost amendata cu suma de 25000 ron.Si acuma din pensia asta si asa mica imi este retinut lunar 619 ron.Ma intreb din ce mai traiesc eu?

  Reply
   1. Marian

    Bună ziua,
    Deci se poate pune poprire pe 33 % din pensie, și nu 33% din (pensie – 50% din salariu minim). ???

    Reply
 11. valentin balteanu

  Soția mea este îngrijitor personal pentru soacra mea, persoana cu handicap gradul 1 și primește un salariu de 1.300 lei pe lună. Ce sumă îi poate retine lunar banca prin executorul judecătoresc ? Dar dacă sunt doua bănci care au instituit poprire pe venituri ? Va mulțumesc pentru amabilitate !

  Reply
 12. Stana Tudor

  Buna ziua.Am o pensie pe caz de boala de 750 lei si acum depășind varsta de 65 ani voi avea o pensie de varsta care oricum nu va fi mai mare.Incasez pe care pensia de la BRD si in fiecare luna mi se opreste jumate din pensie ptru propriei făcute de 3 executorie judecătorești.Nu cred ca este corect si chiar si acum in aceasta perioada neagră. Va rog cine raspunde ptru corectarea acestei situații si ce pot întreprinde ptru a corecta acest lucru.Va multumesc anticipat

  Reply
 13. Alin

  Buna ziua.

  Tatal meu primeste o pensie de 1,371 lei din care pana luna trecuta sa tras 180 de lei pentru ANAF Mures.
  Pe luna de Aprilie sa tras 457 de lei si a primit in mana 914 lei.
  Ce se poate face in ancest caz ca tatal meu nusi mai permite mancare dupa plata facturilor si a chiriei ?

  Va multumesc
  Alin

  Reply
 14. TEODORESCU DUMITRU

  BUNA ZIUA. SUNT PENSIONAR AM PENSIE DE 18.180 LEI . CARE ESTE SUMA MAXIMĂ PENTRU DOUA POPRIRI ?
  VA MULTUMESC . O ZI FRUMOASA.

  Reply
 15. Banu Traian Mihai

  revon cu precizarea ca am ca venit doar opensie minim garantata pe caz de boala de 700 de lei si una de 300 de lei pentru handicap, pot sa imi opreasca ceva?si cat?
  va multumesc inca odata pentru rabdare, nu am vrut sa fiu prea insistent

  Reply
 16. Banu Traian Mihai

  sunt bolnav , paralizat pe partea stinga in urma unui atac cerebral suferit acum 2 ani, am primit o hartie de un executor( nu se precizeaza ca fiind instintare etc etc) catre mine simplu,prin care ma invita la o adresa a biroului , eu neputindu-ma deplasa decat foarte greu,in care mi se cere plata unei sume de2000si ceva de lei , in caz de neplata va continua executarea la adresa unde eu stau doar in gazda,
  intrebarea mea este , ce pot sa imi faca? Repet eu stau doar in gazda unde ei spun ca vin, nu am bunuri de nici un fel la acest domiciliu facut doar pentru a ma putea angaja la un loc de munca in trecut cind eram sanatos
  Va multumesc anticipat pentru eventualul raspuns .
  cu stima si respect Banu Traian Mihai

  Reply
 17. Dan Dagros

  Un executor judecatoresc raspunde in fata legii pentru abuzurile pe care le comite .Abuzuri in forma continuata
  Multumesc

  Reply
  1. admin Post author

   Sigur ca raspunde in fata legii. Toti suntem egali in fata legii.
   Sfatul meu e sa depuneti o reclamatie la adresa executorului, daca apreciati ca acesta a comis abuzuri.

   Reveniti va rog la mine pentru ajutor.

   Vasile Coman
   0723292899

   Reply
 18. Va rog am pensie de 1053 lei pe sept 2019 si mi s-a retinut 284 lei, va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu.

  am pensie 1053 lei mi se retine 284 lei este corect sau nu?

  Reply
  1. admin Post author

   Stimata doamna,

   Pensia dumneavoastra este mai mica decat salariul minim net pe economie, care este 1.263 lei, asadar, conform Codului de procedura civila, vi se poate retine maxim 208 lei, adica o treime din ceea ce depaseste jumatate din salariul minim, respectiv 631 lei, daca aveti o singura poprire, si maxim 315 lei daca aveti doua popriri.

   Asadar, daca vi se retin 284 de lei, este ilegal, suma maxima este 208 lei.

   De aceea, va sfatuiesc sa faceti o reclamatie la banca sau la firma de recuperare care v-a pus poprire.

   Reveniti va rog la mine sa-mi spuneti ce raspuns ati primit la reclamatie.

   Vasile Coman
   0723292899

   Reply
 19. Daniela Ciucilovici

  Buna ziua , pensia pe care urmeaza sa o primesc va fi de 1700lei . Am popriri de la mai multe banci . Va tog sa mi spuneti ce drepturi am , cat voi primi . Multumesc .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × 8 =