„Bună ziua,
Am primit o somație de plată de la un Ifn, conform căreia înregistrez la ei o creanță în valoare de 912 lei și un Total de plată de 1892 lei. Tot conform acestui document înregistrez o întârziere de peste 45 de zile și sunt somat să plătesc în termen de 5 zile integral datoria.
Menționez ca am mai avut credit la acest din, pe care l am achitat integral, având întârziere care se încadra în cele 90 de zile până a fi declarat scadent anticipat creditul.
În cazul în care plătesc doar creanța de 912 le, aceasta va fi scăzută din total și o să continui să acumulez dobândă?
Există șanse să ajung la o intelegere cu ei privind o amânare a plății sau o eșalonare în rate egale a creditului ?
Mulțumesc!”, întreabă un cititor.
Raspuns
Stimate domn,
Creanța la IFN reprezintă dobânzile neplătite pentru credit, iar totalul de plată este valoarea totală a împrumutului care trebuie rambursat, inclusiv dobânzile.
Dacă plătiți doar creanța, aceasta va fi scăzută din totalul datoriei, dar în continuare se vor aplica dobânzi pentru creditul utilizat de la IFN.
Există șanse să faceți o înțelegere amiabilă cu IFN-ul pentru amânarea ratei sau eșalonarea în rate a creditului, pentru că aceasta este o obligație legală a IFN-urilor și băncilor.
Amânarea plății ratelor sau restructurarea creditului este un drept al clienților IFN-urilor și băncilor conferit de OUG 50/2010 privind contractele de credit, la articolul 84^2. (vedeți detalii, în acest articol)
De aceea, sfatul meu este să trimiteți la IFN o cerere de restructurare a creditului conform dreptului legal pe care-l aveți.
Vă rog să reveniți cu răspunsul primit de la IFN, pentru a vă ajuta să rezolvați problema cu restanțele la credit.
Cu stimă,
Vasile Pop Coman