Este legal ca banca sa-mi puna poprire pe pensia alimentara?

Bună ziua. Am și eu o problema. Azi pe contul de la banca ING cu poprire, mi-a fost virata pensia alimentara pe Ianurie s-o februarie de către sora fostului soț. La explicații a detaliat ce sunt respectivii bani și de la cine. Cei de la banca mi-au oprit banii respectivi urmând sa ii vireze la Bej.

Am luat legătura cu Bej-ul care mi-a transmis ca nu are banca de ce sa le vireze acei bani fiind specificat clar pentru ce sunt.

Luând legătura cu banca din nou, aceștia mi-au zis ca bej-ul trebuie sa le transmită un mail în care sa le specifice ca banii proveniți de la terțe persoane, nu de la fostul soț, nu trebuie virate în contul lor.

Sunând din nou la Bej, acesta mi-a spus ca nu e de datoria lui sa dea acest mail, el nevazand ce bani mi-au întrat în cont si de unde,ci ca banca trebuie sa facă acest lucru,el-Bejul urmând sa rasp băncii tot prin mail.

Ma puteți ajuta cu un rasp și cu o baza legala (ex o lege) la cum trebuie sa procedez pentru a rezolva problema?


Raspuns

Stimata doamna,

Am transmis la ING reclamatia dumneavoastra, iar raspunsul bancii este urmatorul:

„Orice incasare de la o persoana fizica, in contul unui client cu Poprire, este popribila integral. Se poate debloca, doar in baza unui document justificativ, care poate fi reprezentat de:

–       O Sentinta Civila, in care se precizeaza numele persoanei care este obligata la plata pensiei de intretinere minor (trebuie sa coincida cu numele persoanei care vireaza banii si care apare pe extrasul de cont)
Sau

–       O adresa emisa de Organul/ Organele de Executare, de la care clientul are Poprire si in care Banca este instructata sa deblocheze integral “suma de X, virata lunar de Y”, cu detaliul “pensie alimentara/ intretinere” (Y trebuie sa coincida cu numele persoanei care vireaza banii si care apare pe extrasul de cont).

In acest caz, viramentul de pensie alimentara este efectuat de o terta persoana, iar in situatia in care calitatea acesteia de ordonator al platilor de pensie alimentara/ intrentinere nu poate fi demonstrata printr-o Sentinta Civila, este necesara o instructiune din partea Organului/ Organelor de Executare: o adresa in care Banca sa fie instructata sa deblocheze suma de X, virata de Y, deoarece aceasta reprezinta pensie alimentara/ intretinere (Ordonatorul platii – cel care apare pe extrasul de cont, sa fie acelasi cu cel din instructiunea Organului/ Organelor de Executare).

Baza legala este reprezentata de Noul Cod de Procedura Civila, Art. 781-787, coroborate cu Art. 448 (1), pct. 4. Banca, in calitatea sa de tert poprit, poate solicita documente justificative, astfel incat sa poata consemna daca creanta poprita este sau nu exigibila.”

Asadar, pentru deblocarea pensiei alimentare, executorul judecatoresc trebuie sa trimita bancii o adresa in acest sens.

De aceea, sfatul meu este sa cereti executorului sa transmita la ING o adresa in vederea deblocarii sumei care reprezinta pensia alimentara.

Va rog sa reveniti la mine daca nu se rezolva problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × = 18