Care este suma care are voie sa-mi opreasca din pensie, legal?

„Bună dimineața.
Sunt pensionar, iar pensia o primesc la Banca ING. La această bancă am un împrumut de 60.000 lei pe 5 ani. Rata lunară este de 1237,57 lei și sunt opriți când primesc pensia. Totul ok.
Am fost anunțat de bancă că au primit o poprire pe numele meu de 26.961,33 lei de la un Executor.
Pensia mea este de 3.325,00 lei.
Vă rog să-mi spuneți care este suma care are voie să-mi oprească din pensie, legal?
Mulțumesc și aștept un răspuns de la dumneavoastră.”


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Conform legii (Codul de procedura civila), in cazul unei popriri se poate opri cel mult o treime (33%) din salariu/pensie sau alte venituri sau maxim jumatate, daca este vorba de datorii pentru intretinere sau alocatia copiilor.

Daca aveti o datorie la o banca, se poate retine cel mult o treime din pensie sau salariu.

Concret, din pensia dumneavoastra de 3.325 de lei se poate retine maxim 1097 de lei.

Iata prevedereile art. 728 din Codul de procedura civila cu privire la limitele urmaririi veniturilor banesti:

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Codul de procedura civila

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu poprirea pensiei din contul ING Bank.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Postat in data: 16 iun., 2022

4 raspunsuri la “Care este suma care are voie sa-mi opreasca din pensie, legal?

 1. cal

  Banca ING mi-a răspuns că mai întâi oprește banii pentru poprire din suma totala a pensiei, după care ceea ce-mi rămâne să plătesc lor rata.
  Asta înseamnă că din pensia de 3.350 lei ( cu aproximație), să rămân cu aproximativ 900-1000 lei. Este legal? Știu că nu poate opri în total mai
  mult de 50% ambele.
  Ce pot face în situația asta?
  Mulțumesc.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   ING procedeaza legal, fiind obligata sa va retina mai intai poprirea, indiferent de nivelul ratei la credit.
   Legea privind executarile silite (Codul de procedura civila) nu ia in considerare alte datorii, precum rata la credit, ceea ce inseamna ca din pensie se poate opri maxim 33% pentru o datorie sau 50% pentru doua datorii, indiferent de nivelul ratei la credit.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu poprirea pensiei la ING.

   Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

     In situatia aceasta, in care ramaneti cu prea putini bani dupa retinerea sumelor aferente popririi, trebuie sa luati legatura cu creditorul, banca sau firma de recuperarea creantelor, pentru a gasi o solutie de rezolvare a problemei, mai precis sa vi se retina mai putin din pensie si salariu, astfel incat sa puteti plati si rata la credit si sa va ramana si bani pentru intretinere.

     Care sunt creditorii la care aveti datorii?

     Va rog sa reveniti la mine, pentru a-mi spune daca ati rezolvat problema popririi.

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + 4 =