Cat are voie sa-mi opreasca din salariu, daca am mai multe credite neplatite?

„Dacă am mai multe credite (una la banca și mai multe IFNuri), după neplata de 3 luni cât poate sa-mi fie oprit din salar? Dacă nu am nici un bun pe numele meu se poate ca banca sa ia bunurile(imobiliare) a partenerului/copilului/părinților?”


Raspuns

Stimata doamna,

Conform legii (Codul de procedura civila), din salariu se poate opri cel mult o treime (33%), daca aveti o poprire si maxim jumatate, daca aveti doua sau mai multe popriri.

Iata prevederile art. 728 din Codul de procedura civila cu privire la limitele urmaririi veniturilor banesti:

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Codul de procedura civila

Daca nu aveti niciun bun pe numele dumneavoastra, a banca nu poate sa ia bunurile (imobiliare) ale partenerului/copilului/parintilor, decat daca acestia au fost giranti/garanti pentru credite, adica au semnat si ei contractele de credit.

Pentru rezolvarea problemei cu datoriile la IFN-uri, sfatul meu este sa trimiteti la acestea, prin e-mail, cereri pentru gasirea unor solutii de achitare a creditelor pe cale amiabila, astfel incat sa nu ajungeti la executarea silita.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema. 

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = 8