stergere biroul de credit

Ce pot face pentru stergerea din Biroul de Credit, daca avocatul nu a reusit?

Bună ziua,

Soțul meu a apelat la un avocat pentru a-i șterge datele înscrise în Biroul de credit, date înscrise de către Cetelem și Provident. Datele de la Cetelem au fost șterse cu succes, însă cei de la Provident au refuzat solicitarea noastră.

Avocatul ne-a sfătuit să solicităm un credit bancar chiar și cu acele date înscrise, având șansa de a obține o derogare de la bancă. Din păcate, banca nu a fost de acord.

In urma discuției cu un broker financiar, ni s-a recomandat să apelăm la un alt avocat pentru a reîncerca ștergerea datelor înscrise de Provident, însă deja ne-am împrumutat 5.000 lei pentru primul avocat și nu ne mai permitem să plătim încă 3.000 lei unui alt avocat.
Ce putem face pentru a obține un răspuns favorabil de la Provident?
Vă rog din suflet să ne ajutați.

Vă mulțumesc!


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

In articolul 14 din Regulamentul UE nr. 679 din 2016 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, invocat de avocatul dumneavoastra pentru stergerea din Biroul de Credit, se prevede doar dreptul de a cere stergerea din Biroul de Credit: „existența dreptului de a solicita operatorului, în ceea ce privește datele cu caracter personal referitoare la persoana vizată, accesul la acestea, rectificarea sau ștergerea acestora sau restricționarea prelucrării și a dreptului de a se opune prelucrării, precum și a dreptului la portabilitatea datelor”.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra aveti dreptul sa cereti stergerea din Biroul de Credit, insa Provident nu este obligata sa faca asta.

Obligatia de stergere din Biroul de Credit apare atunci cand exista niste motive, care sunt prevazute in articolul 17 din Regulamentul 679/2016:

Articolul 17 

Dreptul la ștergerea datelor („dreptul de a fi uitat”)

(1) Persoana vizată are dreptul de a obține din partea operatorului ștergerea datelor cu caracter personal care o privesc, fără întârzieri nejustificate, iar operatorul are obligația de a șterge datele cu caracter personal fără întârzieri nejustificate în cazul în care se aplică unul dintre următoarele motive:

(a) datele cu caracter personal nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

(b) persoana vizată își retrage consimțământul pe baza căruia are loc prelucrarea, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (a) sau cu articolul 9 alineatul (2) litera (a), și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

(c) persoana vizată se opune prelucrării în temeiul articolului 21 alineatul (1) și nu există motive legitime care să prevaleze în ceea ce privește prelucrarea sau persoana vizată se opune prelucrării în temeiul articolului 21 alineatul (2);

(d) datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

(e) datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale care revine operatorului în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidența căruia se află operatorul;

(f) datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale menționate la articolul 8 alineatul (1).

Regulamentul UE 679/2016

Asadar, avocatul la care ati apelat ar fi trebuit sa mentioneze si motivele pentru care se solicita stergerea din Biroul de Credit, conform prevederilor Regulamentului 679.

Provident a refuzat sa va stearga din Biroul de Credit motivand ca ati stiut ca veti fi raportata inca din momentul obtinerii creditului, probabil prin semnarea contractului de credit, in care se prevede acest lucru.

Conform informatiilor publicate de Biroul de Credit, „datele inregistrate la Biroul de Credit se pot sterge atunci cand:

 • Expira perioada de stocare a datelor. Stergerea se face in mod automat de catre Sistemul Biroului de Credit; 
 • Datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale. In acest caz, stergerea datelor se va face, la cererea intemeiata a persoanei vizate, de catre Participantul care le-a inregistrat;
 • Biroul de Credit si/sau Participantii sunt obligati prin lege sa stearga datele inregistrate.”

Biroul de Credit mai arata, referitor la avocati si firme care promit stergerea din Biroul de Credit:

„Ar trebui sa va ganditi bine inainte de a decide sa apelati la societati care furnizeaza “servicii de stergere date din Biroul de Credit”. Acestea va pot percepe o taxa considerabila pentru efectuarea unor demersuri fara succes garantat si fara returnarea taxei.

In cazul in care exista motive temeinice pentru stergerea lor (conform art. 17 din Regulament) aveti posibilitatea de a solicita Participantului care le-a inregistrat si de a obtine, stergerea datelor, in mod GRATUIT.”

Biroul de Credit

Asadar, iata ce trebuie sa faceti pentru stergerea din Biroul de Credit:

 1. Identificati motivele pentru care cereti stergerea din Biroul de Credit, conform prevederilor articolului 17 din Regulamentul nr.679.
  De exemplu, unul dintre motivele intemeiate pentru stergere este neinformarea de catre banca sau IFN cu cel putin 15 zile inainte de a fi raportat la Biroul de Credit, conform procedurii convenite de aceasta institutie cu bancile si IFN-urile. Alt motiv poate fi inexistenta acordului de raportare la Biroul de Credit, in momentul obtinerii creditului sau ulterior.
 2. Trimiteti o cerere la banca sau IFN privind stergerea din Biroul de Credit, in care sa mentionati motivul pentru care faceti aceasta solicitare.
 3. Reveniti la mine cu raspunsul de la banca sau IFN, pentru a vedea daca raspunsul acestora este corect sau nu.

Va rog sa reveniti la mine pentru solutionarea problemei privind stergerea din Biroul de Credit.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Postat in data: 04 aug., 2022

5 raspunsuri la “Ce pot face pentru stergerea din Biroul de Credit, daca avocatul nu a reusit?

 1. pro

  Revin cu răspunsul celor de la Provident. În urma discuției cu dumneavoastră, am motivat ștergerea, însă răspunsul lor este tot negativ.
  In fotografie regăsiți motivarea lor.
  In afară de a merge în instanta, mai avem vreo opțiune?
  stergere biroul de credit provident

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Da, inainte de a recurge la o actiune in justitie, sfatul meu este sa apelati la o solutie amiabila de solutionare a litigiului, cu ajutorul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar).

   Intrati pe site-ul CSALB.ro sau sunati la 021.94.14, apoi reveniti la mine cu raspunsul CSALB.

   Reply
   1. pro

    Am intrat pe site-ul CSALB.RO și este menționat faptul că: „Vă reamintim că cererile privind radierea/ștergerea din Biroul de Credit nu pot face obiectul unei negocieri în cadrul CSALB. Vă recomandăm să vă adresați direct băncilor/IFN-urilor pentru această solicitare!”

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

     Da, dar in cazul dumneavoastra, eu va recomand, totusi, sa apelati si la CSALB.

     „CSALB poate fi sesizat cu cereri de acest tip, însă băncile au acceptat să intre în proceduri de conciliere cu un astfel de obiect ori au soluționat direct problema sesizată de consumatori, doar în situațiile particulare în care au existat erori cu privire la înscrierea în Biroul de Credit”, a mai anuntat CSALB.

     Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul CSALB, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

     Reply
 2. pro

  Bună ziua,
  Vă mulțumesc mult pentru informațiile acordate.
  Voi solicita singură, fără ajutorul unui avocat, ștergerea datelor și revin cu răspunsul lor.
  O zi buna!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × = 14