Ce pot sa fac daca IFN-urile nu vor sa-mi restructureze creditele?

„Buna seara si La multi ani!
Va contactez in urma lecturarii unui articol si al raspunsului oferit de dumneavoastra unei persoane, situatie in care ma regasesc si eu. Desi am incercat insistent de 2-3 luni incoace sa obtin niste restructurari la credite IFN, nu reusesc sa obtin niciun raspuns pozitiv de la Hora Credit. Icredit si Ferratum.

Icredit ma bombardeaza incontinuu cu telefoane si mesaje pe whatsapp, prilej cu care am solicitat temporar o solutie, dar se prefac ca nu vad si cer plata (achit partial dar efectiv ma terorizeaza).

Hora Credit a ignorat absolut toate mailurile iar la telefon spun ca vor verifica si vor reveni cu un raspuns, iar raspusul este de fapt amenintarea permanenta cu Biroul de Credit, unde se pare ca m-au si raportat deja, fara ca macar sa fi depasit 30 zile de intarziere. Ferratum nici nu au sediul social in Romania si de 3 luni le scriu consecvent, dar raspunsul lor este ca nu se poate.

Va rog sa imi transmiteti cum ati putea sa ma ajutati si ce costuri ar fi, deoarece fiind cu aceste datorii, problema banilor este una delicata. Cu alte ifn-uri am rezolvat repede si convenabil dar cu acestia nu reusesc, nu vor.

Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau ajutor !
Toate cele bune!”


Raspuns

Stimata doamna,

IFN-urile Hora Credit, Icredit si Ferratum sunt obligate de lege sa va restructureze creditele, daca aveti probleme cu plata acestora, din cauza dobanzilor prea ridicate.

Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:

În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.

OUG 50/2010

Printre solutiile pe care IFN-urile vi le pot oferi, prin reesalonarea sau refinantarea creditului, se afla urmatoarele:

  • reducerea dobanzii si/sau a comisioanelor la credit;
  • modificarea (prelungirea) perioadei de creditare, cu anularea aplicarii dobanzilor;

In concluzie, sfatul meu este sa faceti cate o reclamatie, in scris (prin e-mail), la IFN-urile care nu vor sa va restructureze creditele, Hora Credit, Icredit si Ferratum, in care sa solicitati gasirea unei solutii pentru achitarea restantelor, in vederea evitarii executarii silite, dupa care reveniti la mine cu raspunsurile.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + 1 =