Cat este comisionul pentru Ordinul de Plata Conditionat (OPC) la refinantarea creditului?

comisioane ordine de plata conditionate opc

„Buna ziua,
Refinanțez un credit de la BCR (37.000lei) cu cei de la CEC, iar pentru plata creditului prin OPC îmi cer cei de la BCR 1600 lei.
Ce pot sa fac?”


Raspuns

Stimate domn,

Comisionul afisat de Banca Comerciala Romana (BCR) pentru avizarea Ordinului de Plata Conditionat (OPC) trimis de banca refinantatoare (CEC Bank) este 0,1%, min 40 EUR max 750 EUR.

Ceea ce inseamna ca pentru creditul dumneavoastra in valoare de 37.000 de lei, comisionul este 200 de lei (comisionul minim, de 40 de euro).

In plus, comisionul BCR pentru plata OPC este 0,15%, min 50 EUR, este 250 de euro (comisionul minim, de 50 de euro), ceea ce inseamna, in total, 450 de euro. (Vedeti aici comisioanele practicate de banci pentru Ordinele de Plata Conditionate)

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la BCR, in care sa solicitati explicatii privind calculul comisionului pentru OPC, la refinantarea creditului.

Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la BCR, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu comisionul OPC de refinantare.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Cat este comisionul pentru Ordinul de Plata Conditionat (OPC) la refinantarea creditului?

 1. Cristian

  Bună seara. Am făcut o refinanțare a unui credit de la Raiffeisen. Cei de la CEC au făcut viramentul in conturile care urmează sa le refinanțantez de la Raiffeisen cu ordine de plata conditionate. Cei de la Raiffeisen imi cer 425 RON/ OPC pentru avizare. Cât de legal este in contextul in care in contract la mine este stipulata suma de 5 euro pe ordin de plata conditionat????

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Suma de 5 euro pentru Ordinul de Plata Conditionat (OPC) care figureaza in contractul dumneavoastra s-ar putea sa se refere la emiterea unui OPC in vederea refinantarii unui credit de la alta banca, la Raiffeisen.

   Exista, insa, un alt comision, de avizare a unui OPC primit de la banca la care se refinanteaza creditul Raiffeisen, in cazul dumneavoastra CEC Bank, mult mai ridicat, in cazul tuturor bancilor.

   La Raiffeisen, comisionul de avizare a unui OPC este 0,1% din suma refinantata, minim 75 de euro, plus speze SWIFT (de transfer electronic interbancar de 50 de lei pe mesaj), in total minim 425 de lei (vedeti aici comisioanele OPC practicate de banci).

   Asadar, pentru clarificarea problemei cu comisionul OPC, trebuie sa intrebati la Raiffeisen daca in contractul dumneavoastra este prevazut comisionul de 5 euro in cazul emiterii unui OPC sau avizarii acestuia.

   In mod normal, in contractul de credit ar trebui sa fie prevazut comisionul de avizare a unui OPC, intrucat doar acesta poate fi emis de banca la care aveti creditul, Raiffeisen, intrucat comisionul de emitere OPC este la banca unde se face refinantarea, respectiv CEC Bank.

   Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la Raiffeisen, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu OPC-ul pentru refinantare.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = 8