Pot face schimbarea ROBOR cu IRCC la un credit ING?

ing credit robor ircc

Buna ziua,
Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
Am un credit prima casa iar banca ING refuza trecerea de la Robor la IRCC.
Imi tot comunica faptul ca singura solutie este refinantarea, iar acest lucru nu il doresc deoarece dureaza mult si cu acest lucru si cheltuieli suplimentare pentru un nou credit ipotecar.
Tot ce am solicitat in baza legii din 2019, trecerea de la Robor la IRCC cu un act aditional.
Multumesc si o seara placuta!


Raspuns

Stimate domn,

Am cerut la ING Bank precizari cu privire la problema dumneavoastra, iar raspunsul bancii este urmatorul:

„În ultimele luni, am observat orientarea clienților cu precădere către creditul ipotecar cu șapte ani de dobândă fixă, care oferă predictibilitate pe termen mediu și protecție față de fluctuațiile indicilor de referință.

Ca rezultat, majoritatea vânzărilor noi au avut opțiunea de dobândă fixă, incluzând refinanțările de credit atât în rândul clienților existenți ai ING, cât și în rândul celor veniți de la alte bănci.

Astfel, pentru moment, clienții care au în derulare un credit imobiliar/ipotecar pot accesa o nouă structură de dobândă – fixă sau variabilă – prin fluxul de refinanțare.

Însă lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional.

Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu creditul ING Bank.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

33 raspunsuri la “Pot face schimbarea ROBOR cu IRCC la un credit ING?

 1. Catalin T.

  Buna ziua,

  A reuşit să treacă cineva de la Robor la IRCC în cazul unui credit Prima Casă?
  În 23.06.2022 m-au sunat că a fost aprobată cererea, dar după aproape o lună de zile, trag de timp… Ba nu mai găsesc cererea, ba actul adiţional, ba este la fondul de garantare pentru aprobare…

  Multumesc!

  Reply
 2. Cotorobai Nicoleta

  Buna ziua,va rog frumos daca stiti un mai Banca Transilvania pentru a face cerere conversie ROBOR in IRCC.Am un credit ipotecar din 2007 si a crescut rata ca urmare a cresterii ROBOR.

  Reply
 3. Laura LYS

  Buna,
  Am depus cerere inca din aprilie ( recomandarea lor a fost refinantare-pe care am declinat-o), am revenit in luna mai cu alta cerere, am sunat de 3 ori in Call Center si au acelasi raspuns politicos ca nu au inca norme si ne anunta ei.
  Clientii ING care au solicitat trecerea la IRCC prin act aditional, au primit vreun raspuns favorabil?
  Multumesc anticipat,

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimata doamna,

   Am transmis intrebarea dumneavoastra la ING Bank, iar banca mi-a dat urmatorul raspuns:

   „Clienții ING Bank România au opțiunea să treacă de la ROBOR la IRCC cu o simplă cerere, prin act adițional, care nu presupune niciun cost suplimentar pentru aceștia.

   Cererea poate fi depusă în orice Office ING, iar răspunsul este transmis în termen de cel mult 60 de zile, după analiza băncii.

   Având în vedere faptul că și IRCC este un indice variabil, care urmează trendul ROBOR, clienții sunt conștienți că ratele lor rămân în continuare variabile.

   Conversia la IRCC oferă, practic, un scurt interval de timp (de 3-6 luni) până ce valoarea ratei va ajunge să fie din nou mai mare ca anul trecut.

   În consecință, foarte puțini clienți au depus cerere de conversie. De la începutul anului și până acum, am primit doar 600 de cereri, dintre care 99% au fost soluționate pozitiv.”

   Asadar, sfatul meu este sa luati din nou legatura cu ING Bank, pentru a vedea care este stadiul cererii dumneavoastra.

   Tinand cont si de cele mentionate de ING in raspuns, ca IRCC va creste si el, la fel ca ROBOR, va recomand sa analizati, impreuna cu banca, si varianta de schimbare a dobanzii variabile cu una fixa.

   Va rog sa reveniti la mine, pentru a-mi spune daca si cum ati rezolvat problema cu ING Bank.

   Reply
   1. Laura LYS

    A revenit,
    Pe 21 iunie am primit sms ca mi s-a aprobat trecerea la IRCC prin AA, pe 24.06 am semnat acel AA, dar nu l-au implementat nici pana la aceasta data ( pe motiv ca au multe cereri- ceea ce se contrazice cu ce raspuns v-au dat dvs – ca ar fi ff putine cereri).
    Ei si-au luat un termen de aplicare de 30 zile- si cum e specific romanesc, vor face migrarea fix in ultima zi….sa mai castige inca o rata marita- nu e suficient ca au luat alte 2 rate marite cu 700 ron / luna, de la momentul solicitarii initiale din aprilie…
    Nu au oferit si alta varianta de rata fixa.
    Sunt dezamagita de abordarea ING, alte banci au avut o deschidere si o orientare mai rapida si onesta catre client- semnand si implementand pe loc modificarea in IRCC.
    Va multumesc pentru support,voi reveni cu alte detalii.

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

     Sfatul meu este sa luati legatura cu ING si sa soliciati implementarea mai rapida a actului aditional privind trecerea de la ROBOR la IRCC.

     In acelasi timp, va recomand sa discuati cu ING si eventuale solutii pentru situatia in care IRCC va ajunge la nivelul ROBOR, in cazul in care veti avea dificultati cu plata ratei.

     Reveniti va rog la mine cu raspunsurile bancii.

     Reply
     1. Laura LYS

      Da, am insistat, am primit raspunsul standard..sa astept …
      Sunt curioasa in cat timp s-a procesat ptr alti client aplicarea prevederilor acestui AA in IRCC si care e adevaratul motiv pentru care in 2 saptamani nu se poate implementa aceasta trecere…

      Reply
       1. Laura LYS

        Buna ziua,
        Azi dimineata am primit mail de la ING ca s-a efectuat migrarea .
        Deci, pe 21.06.2022 sms cu notificare aprobare migrare, pe 24.06.2022 semnare AA migrare, pe 08.07.2022 aplicare.
        Si in aplicatia Internet banking apare deja rata diminuata, cfr IRCC.
        Multumesc ptr support si ptr sfaturi!
        O zi buna!

        Reply
    2. Cătălin

     Buna ziua,
     Informațiile ne sunt de foarte mare ajutor și va mulțumim.
     Va rugăm să ne spuneți dacă nu cumva prin Actul Adițional v-au modificat și marja băncii? Sau s-a modificat doar ROBOR in IRCC și atât?
     De asemenea, pe ce canal ați transmis cererea de modificare (sucursală, email, etc) ?
     Mulțumim

     Reply
     1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Actul aditional trebuie sa prevada doar inlocuirea ROBOR cu IRCC. Marja bancii ramane fixa pe toata perioada, indiferent de tipul dobanzii variabile.

      Cererea de modificare se poate trimite pe orice canal de comunicare: fie la sucursala, fie prin e-mail.

      Reply
     2. Laura LYS

      Buna ziua,
      Eu am facut prima solicitare in scris la sucursala ING de care apartin.
      La aceasta am primit raspuns pe email ca nu merge decat cu refinantare interna.
      Ulterior, am revenit cu alta solicitare, tot in scris, tot la sucursala- apoi am insistat pe email si cu apel in call center.
      La aceasta am primit raspuns pe email ca s-a aprobat migrarea.
      Am fost eu in sucursala sa ma interesez de stadiul AA, initial am primit raspuns sa astept sa ma sune ei, ca nu au draft..etc iar la plecare m-au oprit, fix atunci il primisera 🙂 in 24.06.2022
      Dupa semnare, implementarea a durat pana in 08.07.2022 – cu insistente – fix in ultima clipa au realizat trecerea, altfel prindeam inca o rata cu ROBOR ).

      Asa cum a mentionat si dnul Pop Coman, AA se refera doar la schimbarea indicelui nu si la o eventuala modificare a marjei.

      Ma bucur ca sunt de ajutor!
      Cu drag,

      Reply
 4. Claudiu

  Am contactat ING atat prin prezenta in agentie, cat si pe email. Raspunsul a fost acelasi: singurul mod prin care se poate modifica dobanda este refinantarea. Este o procedura in lucru, insa nu stiu nimic despre cat timp ar dura pana va fi aprobata.

  Reply
 5. Alex

  Buna ziua,

  Am facut si eu o cerere pentru schimbarea de la ROBOR la IRCC, la un credit Prima Casa, si am primit raspunsul urmator:

  Buna ziua,
  Apreciem interesul dumneavoastra pentru produsele ING si va multumim pentru mesajul trimis.
  Va informam ca, pentru a inregistra o cerere de conversie la IRCC variabil, este necesar sa va prezentati in orice ING Office avand in posesie cartea de identitate.
  O zi buna,
  Echipa ING Bank

  Nu am primit mai multe detalii (presupun ca imi ziceau direct daca nu se putea prin act aditional, ca am specificat ca asta doresc). O sa trec pe la un birou de-al lor, si revin cu un mesaj aici, poate ajuta si pe altcineva.

  Reply
  1. Olivia

   Momentan nu e definitivata procedura însă puteti depune cerere pentru modificare prin act adițional. Noi am fost astăzi la banca și am făcut cerere.

   Reply
 6. Mihaela

  Buna ziua,
  Am facut si eu solicitare la ING pentru schimbarea indicelui ROBOR in IRCC pentru un credit ipotecar, doar prin act aditional si astazi am primit urmatorul raspuns:
  „Va transmitem urmatoarele informatii cu privire la solicitarea dumneavoastra:
  In acest moment, ING ofera posibilitatea inlocuirii indicelui de referinta ROBOR cu noul indice IRCC prin accesarea creditului de refinantare disponibil in oferta Bancii.
  Asadar, va informam ca in prezent, singura optiune pe care ING Bank o poate oferi pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, este refinantarea creditului.
  Mentionam ca se afla in lucru un proces pentru modificarea indicelui de referinta ROBOR la indicele de referinta IRCC, fara a fi necesara refinantarea creditului, insa nu va putem oferi un termen aproximativ de finalizare.
  Astfel, va rugam sa urmariti informatiile disponibile pe site-ul http://www.ing.ro, referitoare la acest aspect.
  Regretam daca raspunsul oferit nu corespunde asteptarilor dumneavoastra.”
  Cum se poate proceda pentru a face aceasta schimbare fara refinantare?
  Multumesc,
  Mihaela

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Sfatul meu este sa mai asteptati putin, pentru ca ING a anuntat ca este in curs de implementare a unei solutii de schimbare a ROBOR cu IRCC doar prin act aditional, dupa cum mi-a transmis banca:

   „Lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional.

   Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

   Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

   Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu inlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC la creditul ING Bank.

   Reply
   1. Andreea

    Dupa raspuns am dubii ca vor permite trecerea la IRCC pur si simplu. Mai degrabă cauta o modalitate sa creasca costurile si sa se acopere legal.

    Reply
    1. Renate

     Buna ziua,
     Azi am fost si eu la ING pt cererea de trecere la IRCC cu act aditional si fara refinantare. Un domn amabil mi-a luat buletinul, a butonat ceva și apoi mi-a spus ca cererea mea a fost inregistrata. Am intrebat daca asta e tot, nu trebuie sa semnez nimic? A zis ca nu si ca voi fi chemata in max 60 de zile pt semnare act aditional. Mi-a fost rusine sa insist, am plecat doar cu cartea de vizita a domnului respectiv. Tinand cont ca in alte situatii scot 3 formulare de semnat pt confidentialitatea prelucrarii datelor si mai stiu eu ce, am ramas putin contrariata si ingrijorata. Oare chiar exista undeva in sistem „cererea” mea? Incepe asteptarea…

     Reply
     1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Ar fi trebuit sa cereti o dovada a inregistrarii cererii, care este de regula un numar de inregistrare a cererii, daca nu ati facut-o in scris si n-ati semnat-o si nici nu ati trimis-o prin e-mail.

      Nu este normal ca reprezentantul bancii sa va ia buletinul si sa va spuna ca a facut ceva, fara sa va dea si o dovada a ceea ce a facut cu buletinul dumneavoastra.

      De aceea, va sfatuiesc sa trimiteti un e-mail la ING in care sa solicitati trecerea de la ROBOR la IRCC.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la e-mailul trimis la ING.

      Reply
 7. dana

  Buna seara.
  Am un credit „prima casa”la ING Bank, din 2015. Am solicitat bancii trecerea de la ROBOR la IRCC si mi-au spus ca singura solutie pentru a face aceasta trecere este prin refinantare. Am mail de la ING cu acest raspuns.
  Va rog sa imi spuneti daca au voie sa refuze si unde ma pot adresa in continuare.
  Multumesc!

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Sfatul meu este sa faceti o noua solicitare la ING prvind trecerea de la ROBOR la IRCC fara refinantare, doar prin act aditional, pentru ca banca este in curs de implementare a acestei solutii, dupa cum mi-a transmis aceasta:

   „Lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional.

   Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

   Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

   Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu inlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC la creditul ING Bank.

   Reply
 8. Pingback: Pot face schimbarea ROBOR cu IRCC la un credit ING? | Vasile Pop-Coman

 9. rad

  Buna ziua,
  Sunt clientul dumneavoastra si beneficiarul
  unui credit ipotecar obtinut in anul 2016 din agentia/sucursala Lizeanu,
  Bucuresti Sector 2, credit ipotecar avand formula de calcul bazata pe ROBOR
  la 3 luni.
  Avand in vedere prevederile OUG 19/2019 cat si
  stirile din media aparute de curand cat si prevederile BNR, dar si cresterea accelerata a ROBOR-ului din ultima
  perioada, doresc trecerea calculului ratei actuale bazata pe ROBOR in baza
  de IRCC.
  Doresc ca modificarea bazei de calcul sa se faca in baza unei cereri
  adresate bancii, prin care sa se intocmeasca un act aditional la contractul
  actual aflat in derulare, astfel incat sa nu fie nevoie de refinantarea
  creditului actual si implicit generarea unui nou contract si costuri
  suplimentare necesare unui nou credit ipotecar(cheltuieli notar, analiza
  dosar, arhivare electronica, etc.).
  Astept raspunsul dumneavoastra cu interes si va multumesc anticipat pentru
  raspuns, in speranta ca acesta va fi favorabil.

  P.S. Prin aceasta solicitare doresc eliminarea costurilor suplimentare cu
  notariatul pentru ca ING detine deja tot dosarul, actele si datele mele,
  cat si ale locuintei si nu consider necesare intocmirea din nou a actelor
  notariale.
  Avand in vedere relatia contractuala de durata cat si serviciile(descoperit
  card, salariu) pe care le detin cu ING, imi doresc ca raspunsul sa fie
  favorabil altfel, din pacate, ma voi vedea nevoit sa apelez la serviciile
  altei banci, pentru refinantarea creditului cat si preluarea tuturor
  serviciilor pe care detin in prezent la ING.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimate domn,

   Sunt sigur ca ING va da curs solicitarii dumneavoastra de modificare a indicelui ROBOR cu IRCC printr-un simplu act aditional, fara refinantare.

   Cererea catre ING privind schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC la creditul ipotecar trebuie sa o faceti la adresa de email: contact@ing.ro

   Va rog sa reveniti la mine, pentru a-mi spune ce raspuns ati primit de la ING.

   Reply
 10. la

  Buna seara,

  Multumesc atat pentru raspunsul rapid cat si pentru sfat. Sa vedem acum cat dureaza si procedura la care banca lucreaza.

  Multumesc si o seara placuta!
  Cu stima,

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = 7