Am sapte IFN-uri si o banca deschise, si nu le mai pot plati. Cum fac sa le refinantez?

Buna ziua,

Am o problema destul de majora, astfel incat am deschise 6 IFN care nu mai am posibilitatea sa le achit.Valoarea acestora a ajuns la aprox 5000 Eur. In afara de acestea am o rata de 2700 RON la o banca . Va rog daca ma puteti ajuta cu in sfat cum as putea sa procedez, sau de unde as putea obtine acesti bani- cu o rata lunara care sa imi pot permite sa o platesc…refinantand aceste IFN..Multumesc


Raspuns

Stimate domn,

In cazul dumneavoastra, se pare ca ati ajuns in situatia de a fi supraindatorat, sau inglodat in datorii, cum se spune.

Daca nu va mai puteti plati ratele la atatea credite pe care le-ati facut, probabil, pentru a le plati unul pe altul, iar acum sunteti blocat, solutia nu este refinantarea lor, dupa cum sugerati, ci o restructurare a datoriei.

Ce inseamna asta: ca va trebui sa faceti un plan de achitare a tuturor creditelor, in functie de veniturile lunare de care dispuneti, platind sume mai mici decat ar trebui, dar pe termen mai lung sau/si prin amanarea la plata a unor credite sau prin diminuarea datoriei.

Toate aceste solutii de restructurare a datoriilor sunt necesare pentru a evita sa ajungeti in situatia de executare silita, care inseamna acumularea de noi datorii, aferente executarii.

Trebuie sa stiti ca atat bancile, cat si IFN-urile, sunt obligate de lege sa ofere clientilor solutii de evitare a executarii silite, adica sa-l ajute sa depaseasca problemele care l-au determinat sa nu-si mai poata plati ratele la imprumuturi.

De ce asta? Pentru ca executarea silita presupune costuri suplimentare, atat pentru client cat si pentru banca, precum si aparitia unor probleme privind obtinerea unui nou imprumut in viitor, daca se face raportarea restantelor la Biroul de Credit.

Iata ce spune OUG 52/2016:

Art. 50. — (1) Creditorul depune diligenţe pentru a preveni declararea scadenţei anticipate, iniţierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

(2) Creditorul trebuie să facă dovada că a depus diligenţele necesare în vederea evitării iniţierii procedurilor prevăzute la alin. (1],

(3) In vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanţă de către consumator, creditorul va depune diligenţele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, pe baza informaţiilor primite de la consumator privind situaţia sa.

(4) Oricând pe parcursul relaţiei contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanţe, însă consumatorul face dovada unei situaţii dificile sau a iminenţei neplăţii.

Art. 51. — Creditorul îl notifică pe consumator cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declararea scadentă a creditului, de cesionarea creanţelor rezultate din contractele de credit neperformante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe sau de iniţierea procedurii de executare silită, după caz, informându-l cu privire la drepturile pe care le are în această situaţie.

OUG 52/2016

Iata prevederile articolului 48 din OUG 52/2016:

(1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.
(2) Soluţiile oferite de creditor pot include:
a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
b) prelungirea duratei contractului de credit;
c) schimbarea tipului contractului de credit;
d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
e) schimbarea ratei dobânzii;
f) oferirea unei perioade fără plăţi;
g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
i) rescadenţarea ratelor;
j) reeşalonarea ratelor;
k) conversia creditelor.

In concluzie,

Ceea ce trebuie sa faceti este sa solicitati IFN-urilor si bancii sa va ofere solutiile legale pentru restructurarea datoriilor, pentru a ajunge cu acestea la o intelegere amiabila privind plata datoriilor.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti lamuriri sau daca aveti nevoie de ajutorul meu pentru rezolvarea problemei.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “Am sapte IFN-uri si o banca deschise, si nu le mai pot plati. Cum fac sa le refinantez?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 6 = 2