Dupa cate zile de restante la credit se poate demara executarea silita?

„Bună seara! Am un salar de 3300 de lei din care am de achitat următoarele credite făcute anil trecut în 2022 la Ifn-urile: Icredit, Credit Prime, Mozipo, Viva Credit și Provident și am și un credit la Raiffaisen, dar sunt la zi cu toate ratele la ei.

Sunt mamă singură și la 31 August 2023 mi se încheie contractul de muncă pentru că am fost angajată doar pe anul 2022-2023. Menționez că la Provident și Icredit înregistrez întârzieri de peste 199 de zile. La Credit Prime și la Viva Credit am ajuns la o înțelegere de plată și ar trebui să le termin în luna lui Decembrie. La Mozipo, Icredit și Provident am mai făcut plăți parțiale.

Intrebarea mea este aș putea să mă trezesc cu dosar de executare silită la Icredit și Provident? Până acum nu am primit nicio hârtie de la ei doar mesaj pe telefon în care mi se spune că înregistrez o sumă restantă și numărul de zile de întârziere. Executarea silită când se poate demara dacă la niciuna dintre ele nu mi s-a declarat creditul scadent anticipat?
Vă mulțumesc!”


Raspuns

Stimate domn,

Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat doar dupa un numar de 90 de zile (3 luni) consecutive de restante.

Aceeasi lege spune ca perioada dintre declansarea scadentei anticipate si inceperea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni.

Asadar, executarea silita nu poate fi declansata mai devreme de 9 luni din momentul in care banca va anunta ca imprumutul este scadent anticipat, adica trebuie sa-l platiti ingral, nu in rate, ca anterior.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. 

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare. 

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.” 

OUG 50/2010

Deci doar daca nu platiti ratele timp de 90 de zile consecutiv, banca, IFN-ul sau firma de recuperare poate declara creditul scadent anticipat, iar dupa alte minim 3 luni, poate initia executarea silita.

Ceea ce inseamna ca daca dumneavoastra mai achitati din restante, sa spunem o rata, numarul de zile consecutive cu restante (termenul de intarziere) scade, iar IFN-ul sau banca nu poate declara creditul scadent anticipat.

Sfatul meu este sa trimiteti la IFN-urile la care aveti restante mai mari, Icredit și Provident, cereri in vederea incheierii unui acord amiabil privind achitarea datoriilor.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile la cererile trimise la Icredit si Provident.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Dupa cate zile de restante la credit se poate demara executarea silita?

  1. Felicia

    Mozipo IFN SA mi-a dat mesaj pe telefon că mi-au declarat creditul scadent anticipat și vor demara procedurile de executare silită deși Luni 14 August am discutat cu cineva de la ei și am primit și mesaj că dacă achit suma de 246 de lei vor opri penalitățile și nu vor declara creditul scadent anticipat sau să se demareze executarea silită, iar astăzi am primit mesaj că acest credit este declarat scadent anticipat. Am discutat cu ei telefonic și le-am dat și e-mail, dar nu mi-au răspuns absolut deloc. La telefon mi-au spus să aștept un telefon sau e-mail dr la ei, dar nu am primit nimic.

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Sfatul meu este sa trimiteti la Mozipo, la adresa de email info@mozipo.ro, o reclamatie privind declansarea executarii silite mai devreme decat prevede lege, precum si o cerere pentru incheierea unui acord amiabil pentru achitarea datoriilor.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la Mozipo, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

      Cu stima,

      Vasile Pop-Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = 14