Banca Transilvania mi-a aprobat initial creditul Prima Casa, am dat si avans, dar dupa 3 luni mi-a spus ca am probleme cu o restanta. Ce pot sa fac?

Avem si noi un dosar la Banca Transilvania de vreo 3 luni si ceva pentru un credit prin programul Prima Casa.

Nu stiu cum sa incep sa se inteleaga. Am avut niste restante la un card Cetelem, intre timp am achitat acel card si ne am dus la Transilvania sa facem credit prin Prima Casa zicand consultantului bancii de restentele avute la acel card Cetelem.

Consultantul ne a zis ca face o simulare sa vedem daca putem face credit cu restantele alea.. Ne a zis ca a venit respunsul si ca da putem face credit, a zis si la ce suma ne incadram si ca putem cauta locuinta.

Am gasit locuinta, ei au trimis evaluatorul, noi am dus si toate actele locuintei intre timp si ne au trimis la notar sa facem antecontractul.

La notar am dat si avansul vanzatorului si banca a zis ca totul e ok si a ramas sa trimita dosarul la fond, pana aici totul bine.

Intre timp consultantul nostru a plecat in concediu iar noi am ramasa asa in aer. Dupa ca s a intors din concediu doamna de la banca a zis ca de fapt au aparut niste probleme in legatura cu acel card si cu restantale avute si ca nu stie ce se poate face.

De restante s a stiut de la inceput de ce ne au dus pana in stadiul asta?

Pe 1 septembrie expira si antecontractul si totodata pierd si avansul dat vanzatorului. Ce am putea face in acest caz?


Raspuns

Astfel de cazuri pot aparea fie din vina bancii, intrucat nu v-a analizat in mod adecvat documentatia de credit, fie din vina dumneavoastra, pentru ca nu ati oferit bancii toate informatiile cu privire la acea restanta la cardul Cetelem sau alte documente.

De asemenea, poate fi vorba de o problema independenta de banca sau de client, care a aparut in timpul analizei documentatiei pentru credit.

I-am rugat pe reprezentantii Bancii Transilvania sa va analizeze cazul si sa va ofere un raspuns, iar acestia mi-au spus ca au luat legatura cu dumneavoastra.

Daca nu vi s-a rezolvat problema si considerati ca este vina bancii, puteti sa cereti explicatii suplimentare si sa inaintati eventual si o plangere.

Intre timp, incercati sa prelungiti termenul antecontractului, pentru a nu pierde avansul.

Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema cu banca sau daca aveti nevoie de ajutor sau de alte informatii.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

3 raspunsuri la “Banca Transilvania mi-a aprobat initial creditul Prima Casa, am dat si avans, dar dupa 3 luni mi-a spus ca am probleme cu o restanta. Ce pot sa fac?

  1. Marius Aioanei

    Muncesc si detin proprietate in UK dar nu detin nici o proprietate in Romania. As dori sa cumpar locuinta in tara si avand familie numeroasa mi-ar trebui o casa in jur de 150 – 200.000 euro. Salariul meu e de 4 000 de euro, ce banca mi-ar putea acorda pe 20 de ani (am 46 ani) si care ar fi conditiile de imprumut, ce avans se cere si care e comisionul bancii / rata? Exista ceva ajutor incurajari pt familiile ce se repatriaza ?
    Va multumesc.

    Reply
    1. admin Post author

      Unele banci romanesti acorda credite ipotecare si romanilor care lucreaza in strainatate.

      Iata, de exemplu, conditiile de creditare transmise la cererea noastra de UniCredit Tiriac Bank, care acorda creditele pentru casa cu o dobanda variabila in functie de Euribor/Robor de aproximativ 4,5% in lei si 7% in euro, iar avansul necesar este de minim 15%:

      UniCredit Tiriac Bank acorda facilitati de credit garantate cu ipoteca cetatenilor romani care obtin venituri din strainatate si care respecta criteriile de eligibilitate ale bancii.

      Pentru facilitatile de credit garantate cu ipoteca, UniCredit Tiriac Bank accepta ca si venit eligibil salariile obtinute din activitati desfasurate in strainatate.

      Conform politicii de creditare aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei, Banca solicita urmatoarele documente:

      · Document de identitate client;
      · Contractul individual de munca si anexele/actele aditionale aferente – se traduc de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei si se legalizeaza. In situatia in care aceste documente sunt in limba engleza nu este necesara traducerea si legalizarea lor;
      · Fisa fiscala sau documentul similar;
      · Fluturasii de salariu pe ultimele 3 luni;
      · Extrasul de cont stampilat de banca emitenta, din care sa reiasa incasarile pe ultimele 12 luni aferente venitului prezentat ca sursa se rambursare.

      De asemenea solicitantii de credit trebuie sa indeplineasca o serie de conditii suplimentare:

      1. Pentru obtinerea unui credit se tine cont si de veniturile unui codebitor 1 (venituri obtinute in Romania sau in strainatate) sau ale unui codebitor 2 care domiciliaza si realizeaza venituri in Romania;
      2. Vechime in munca la angajator din strainatate de minim 3 ani;
      3. Venit minim pe familie 1000 EUR;
      4. Veniturile din strainatate se accepta doar daca sunt venituri sub forma de salarii obtinute de la companii in baza unui contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau determinata cu conditia ca perioada contractului de munca sa acopere perioada de creditare.

      Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare.

      Cu stima,
      Vasile Coman
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  2. Ady

    Din pacate aceasta situatie este prezenta la mai toarte bancile. Sfatul meu este sa nu acceptati niciodata in antecontract despagubiri la vanzator sau pierderea avansului (doar) pentru situatia cand nu mai puteti face achizitia deoarece banca se razgandeste si nu mai acorda creditul sau il acorda prea tarziu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + 8 =