Mi se poate lua apartamentul, dacă sunt coplătitor la un credit IFN?

coplatitor executare silita

„Un prieten m-a pus coplatitor la un credit de 2.000 de lei luat de la IFN-ul Credius. El a plecat apoi din tara nu a platit creditul. Eu nu am primit nicio notificare de la Credius privind restantele sau executarea silita. Acum am primit instiintare de la executor ca mi se ia apartamentul, pentru o datorie de 21.000 de lei la Finopro, recuperatorul Credius. Este posibil asa ceva? Ce as putea face?”

Raspuns

Stimată doamnă,

Legal este posibil ca executorul să vă scoată la vânzare prin licitație apartamentul, în vederea achitării datoriei la credit.

Asta pentru că un coplătitor, coîmprumutat sau girant, are aceleași responsabilități pentru plata creditului ca titularul, deci poate fi executat silit și el, dacă titularul nu plătește.

Pe de altă parte, există câteva probleme în baza cărora puteți contesta executarea silită, și anume:

• Credius ar fi trebuit să vă informeze cu privire la existența datoriei și a consecințelor neplății acesteia.
  • Mai mult, Credius, ca toate IFN-urile și băncile, sunt obligate să vă ofere soluții de restructurare a creditului, pentru plata acestuia, înainte de executarea silită. (vedeți detalii, în acest articol)
  • În privința executării silite, mai întâi ar trebui executat titularul creditului și doar dacă nu se poate recupera datoria de la acesta, să se treacă la girant.

Chiar dacă titularul creditului nu este în țară, în baza legislației europene se poate face un titlu executoriu european, astfel încât titularul să fie executat silit în țara de rezidență. (vedeți detalii, în acest articol)

• Cu privire la vânzarea locuinței pentru o datorie de numai 21.000 de lei, în jur de 4.000 de euro, acest lucru poate fi considerat nejustificat, dacă aveți și poprire pe salariu și conturi bancare.

Codul de Procedură Civilă arată următoarele, la articolul 629 (Veniturile și bunurile supuse executării):

„Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.

Așadar, vânzarea apartamentului ar fi justificată doar dacă datoria nu se poate recupera din poprire pe salariu.

Și legislația europeană protejează familia de riscul vânzării apartamentului în care locuiește.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în cazul Kusionova, a stabilit că executarea silită a locuinței familiale trebuie să respecte principiul echilibrului, de exemplu nu poate fi vândută pentru o datorie mult mai mică decât valoarea apartamentului.

CJUE menționează că judecătorii trebuie să verifice dacă este respectat acest principiu al proporționalității în cazul executării silite a unei locuințe și să suspende executarea silită.

Cum puteți scăpa de vânzarea apartamentului

Vă puteți înțelege cu Credius să achitați datoria, fără să vi se vândă apartamentul, prin semnarea unui angajament de plată.

Legea permite acest lucru, conform articolului 630 din Codul de Procedură Civilă:

„Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.”

De aceea, sfatul meu este să luați legătura cu Finopro și să solicitați încheierea unei înțelegeri privind plata datoriei, astfel încât să se anuleze vânzarea apartamentului.

Vă rog să reveniți cu răspunsul primit de la Finopro, pentru a vă ajuta să rezolvați problema executării silite prin vânzarea apartamentului.

Cu stimă,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamațiibănci.ro

Un comentariu la “Mi se poate lua apartamentul, dacă sunt coplătitor la un credit IFN?

1. Pingback: Am girat un credit de 2.000 de lei, iar acum executorul îmi vinde apartamentul de 70.000 de euro – Bancherul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 6 = 1