Ce pot sa fac daca am ajuns in instanta pentru un credit neplatit din 2006?

„Am un credit din 2006 2007 am plătit cățva ani si na mai putut plăti si am ajuns la istanță ce pot face in asta caz?”


Raspuns

Stimate domn,

Daca ati ajuns sa fiti executat silit printr-o hotare judecatoreasca pronuntata de o instanta judecatoreasca pentru un credit neplatit din 2006, puteti invoca prescriptia.

Prescriptia datoriei la credit se poate obtine, printr-o decizie judecatoreasca, daca banca sau firma de recuperare nu v-a notificat cu privire la plata datoriei, timp de 3 ani de la inceperea executarii silite.

Iata prevederile articolului 706 privind termenul de prescripție, din Codul de procedura civila:

„(1) Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.

(2) Termenul de prescripție începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, termenul de prescripție începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.”

Daca pe parcursul ultimilor trei ani banca sau firma de recuperare v-a trimis notificari privind achitarea datoriei, adica ati fost pus in intarziere, conform jargonului juridic, termenul de prescriptie a fost intrerupt, in momentul primirii notificarii, dupa care se reia din nou, pana la implinirea altor 3 ani.

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va trebui sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri.

Articolul 707 Efectele împlinirii termenului de prescripție

(1) Prescripția nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.

(2) Prescripția stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu își pierde puterea executorie.”

Totusi, sfatul meu este sa luati legatura cu banca sau cu firma de recuperare creante, in vederea incheierii unui acord amiabil de plata a datoriilor, astfel incat sa scapati de problema executarii silite si a procesului in instanta.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la banca sau de la firma de recuperare creante cu privire la acordul amiabil pentru achitarea datoriilor.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − = 0