Se pot prescrie datoriile?

Parintii mei au datorii la apa si gunoi de 1200 respectiv 1500 lei. Au fost dati in judecata si au inceput sa plateasca esalonat. Sumele datorate s-au adunat pe parcursul a 9 10 ani. Se mai pot prescrie sumele datorate sau macar o parte?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro
prescriptie-credit-executare-silita

prescriptie-credit-executare-silita

Stimata doamna,

Conform Codului de procedura civila, dreptul de a obtine executarea silita pentru datorii neplatite se prescrie in termen de trei ani.

Pentru a vedea daca se poate aplica si in cazul dumneavoastra prescriptia datoriilor, va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in aceste cazuri.

Iata prevederile Codului de procedura civila privind prescriptia:

Capitolul V Prescriptia dreptului de a obtine executarea silita

Articolul 706 Termenul de prescriptie

(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.

Articolul 707 Efectele implinirii termenului de prescriptie

(1) Prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, daca dreptul de a obtine obligarea paratului este imprescriptibil sau, dupa caz, nu s-a prescris, creditorul poate obtine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fara a i se putea opune exceptia autoritatii de lucru judecat.

Articolul 708 Suspendarea prescriptiei

(1) Cursul prescriptiei se suspenda:
1. in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului de a obtine obligarea paratului;
2. pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent;
3. cat timp debitorul nu are bunuri urmaribile sau care nu au putut fi valorificate ori isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;
4. in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.
(3) Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.

Articolul 709 Intreruperea prescriptiei

(1) Cursul prescriptiei se intrerupe:
1. pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
2. pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
3. pe data depunerii cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori;
4. pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
5. pe data depunerii cererii de reluare a executarii;
6. in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Dupa intrerupere, incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
(3) Prescriptia nu este intrerupta daca executarea silita a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti nevoie de ajutor in rezolvarea problemei dumneavoastra.

Cu stima,

Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 27 mart., 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = 12