Ce curs de schimb se aplica la o plata in lei cu un card (Raiffeisen) MasterCard in USD? Cursul bancii sau cursul MasterCard?

Sunt posesorul unui Mastercard in USD. La cumparaturile de la comercianti (romani) si pe online (romani) se aplica cursul de schimb al bancii (Raiffeisen) in loc de cursul Mastercard. Este o practica corecta, in concordanta cu politica Mastercard?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

MasterCard: Bancile pot sa aleaga ce curs utilizeaza

Reprezentantii MasterCard ne-au facut urmatoarea precizare: “Bancile nu sunt obligate sa utilizeze cursul MasterCard pentru tranzactiile in alta moneda decat cea a cardului. Institutiile financiare au la dispozitie cursul MasterCard, care este public, dar ramane la latitudinea lor daca il folosesc sau nu.”

Cursul MasterCard il puteti gasi la aceasta adresa:

https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/

Si reprezentantii Raiffeisen Bank ne-au confirmat faptul ca “MasterCard nu impune folosirea vreunui curs valutar, atunci cand este vorba de tranzactii care necesita conversii valutare. Singura regula impusa este aceea de a nu aplica conversii valutare pentru tranzactiile pentru care valuta tranzactiei este egala cu valuta contului.”

In ceea ce priveste speta dumneavoastra, Raiffeisen precizeaza:

1. Tranzactii in lei cu card Raiffeisen in USD la comercianti din Romania, altii decat cei ai Raiffeisen, sunt decontate in LEI, prin intermediul TRANSFOND, asadar, pentru o astfel de tranzactie este debitat contul de settlement in LEI deschis de Raiffeisen la Banca Nationala a Romaniei.

Pentru a posta tranzactia in valuta contului-USD in cazul de fata, Raiffeisen face schimbul valutar intre LEI si USD (curs de cumparare USD/vanzare lei).

2. Mai mult decat atat, pentru o tranzactie in lei efectuata la terminalele Raiffeisen cu un card in USD, tranzactia nu numai ca nu este decontata prin cont international de settlement, dar nici nu ajunge in vreun fel la MasterCard. Cursul de schimb este acelasi ca cel de la pct. 1 (Raiffeisen creditand comerciantul acceptator cu valoarea in lei a tranzactiei si debitand detinatorul de card in USD). Asadar, MasterCard nu intervine in procesul de decontare al unor astfel de tranzactii.

Un comentariu la “Ce curs de schimb se aplica la o plata in lei cu un card (Raiffeisen) MasterCard in USD? Cursul bancii sau cursul MasterCard?

 1. BERA FLORIN

  Da e o dilema si pentru mine cum se calculeaza conversia valutara.Eu am un card VISA la Banca Romaneasca si la o cumparatura facuta in Franta pe 5 dec .2014 mi-au calculat la 1 EURO=4.58???Am sunat la banca si mi-au spus ca nu ei calculeaza cursul ci VISA si daca vreau sa aflu cat e sa intru pe sit-ul Visa.
  Aiurea NU m-am lamurit.E totusi o mare talharie.
  La BCR e o alta talharie.Pe langa cursul mare de conversie care ti-l aplica mai adauga si 2% comision de conversie valutara.ASA ca NU BCR.Am renuntat la cardul de lei.
  La BANCPOST la master card in lei e aceeasi explicatie data de operatorii telefonici.NU STIM cautati pe sit-ul MASTERCARD.
  Cred ca ar trebui sa intre un pic si pe ei autoritatea care ii supravegheaza ca SIGUR CEVA NU E IN REGULA:

  Reply

Lasa un comentariu


+ 1 = 2