Pot fi executat silit, daca am datorii in alta tara?

„Buna ziua , am o datorie la banca din Republica Ceha , și cred ca am și execuție , dar eu nu locuiesc in România . Locuiesc in Spania , credeți ca ma vor găsi in Spania sau ma vor cauta doar la domiciliu din România . Eu am bunuri in Spania și vreau sa știu dacă ma poate afecta aici . In România nu am datorii . Mulțumesc și apreciez răspunsul.”


Raspuns

Stimate domn,

Puteti fi executat silit, prin poprirea (indisponibilizarea) conturilor pe care le aveti in orice tara europeana, pentru o datorie intr-o tara din Europa, conform unui Regulament cu putere de lege valabil in toate tarile Uniunii Europene (UE).

Este vorba de Regulamentul (UE) nr. 655/2014 – ordonanța asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare

„Regulamentul are ca obiectiv facilitarea recuperării datoriilor între țările UE în materie civilă și comercială.

Acesta stabilește o procedură care îi permite unei instanțe dintr-o țară a UE să blocheze fondurile din contul bancar al unui debitor dintr-o altă țară a UE.

Se stabilește o procedură europeană prin care un creditor poate obține o ordonanță asigurătorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare (EAPO) care blochează fondurile deținute de către debitor în unul sau mai multe conturi bancare dintr-o altă țară (alte țări) din UE”, conform informatiilor publicate pe site-ul legislativ al UE, EUR-Lex.

Potrivit art. 249 din Tratatul pentru instituirea Comunității Europene, Regulamentul este actul normativ comunitar direct aplicabil în toate statele membre, nefiind necesară o normă de transpunere a acestuia îndreptul intern.

Proceduri de executare transfrontaliera sunt prevazute si in Regulamentul (UE) 1215/2012, Regulamentul (CE) nr. 805/2004, Regulamentul (CE) nr. 1896/2006,

In concluzie, chiar daca datoria este in Cehia, este posibil sa fiti executat silit in orice tara europeana, Spania sau Romania, printr-o ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare, emisa de o instanta de judecata din tara in care sunteti rezident.

Regulamentul privind ordonanta asiguratorie europeana nu se refera si la bunurile detinute de un debitor, ci doar la conturile bancare.

Sfatul meu este sa nu asteptati sa vi se puna poprire pe conturi, ci sa luati legatura cu banca din Cehia, pentru a vedea cum puteti achita datoriile, printr-o intelegere amiabila.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la banca din Cehia la cererea privind incheierea unui acord pentru achitarea datoriei.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = 63