Se poate pune poprire pe indemnizatia pentru copil?

Bună ziua as avea și eu o rugăminte la dumneavoastră dacă se poate să îmi spuneți sunt in concediu de creștere copil cu grad de handicap se poate pune poprire la AJEPIS pentru indemnizația ce o iau ptr copil ?
Cu stima va mulțumesc


Raspuns

Stimata doamna,

Nu se poate pune poprire pe indemnizatia speciala de crestere a copilului primita de la stat, nu de la angajator, pentru ca acest lucru este interzis de lege.

Articolul 729, aliniatul 7 din Codul de Procedura Civila prevede urmatoarele:

„Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.”

Codul de Procedura Civila, conform Portal Legislativ

Pe de alta parte, exista o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din 27 mai 2021 (Decizia CCR 232/2021), prin care este declarata ilegala o prevedere din OUG 111/2010, in care se interzice executarea silita a indemnizatiei de 85% din salariu pe perioada concediului de maternitate de pana la 2 ani sau 3 ani pentru copii cu handicap.

Conform deciziei ICCJ, executarea silita (poprirea) a indemnizatiei nu este justificata intrucat „aceasta nu este un drept al copilului, ci al parintelui”.

Din aceasta indemnizatie se poate retine, asadar, maxim o treime pentru o poprire sau cel mult jumatate, daca aveti doua sau mai multe popriri, conform prevederilor Codului de Procedura Civila referitoare la popriri. (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

Va rog sa reveniti la mine daca intampinati probleme cu poprirea indemnizatiei pentru copil.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Un comentariu la “Se poate pune poprire pe indemnizatia pentru copil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × = 35