Cetelem mă poate executa după 15 zile de la primirea notificării?

cetelem-executare-silita

„Bună seara! În data de 8 ianuarie am primit o notificare în care Paribas (fosta Cetelem) îmi cere întreaga sumă rămasă (5033 Ron), amenintându-mă cu executarea silită.

Am plătit tot timpul ratele, poate câteodată cu mici întârzieri, dar nu mai mult de 15 zile.

Nu mai vorbesc aici de cât de greu a scăzut suma (dobândă mare, asigurare, comision de administrare). Menționez că acest card este blocat de 2 ani. Eu doresc să achit această sumă, dar nu deodată. Am și alte rate (CAR, card AXI) și omul mai trebuie să și trăiască din ceva.

Întrebarea este: cât de legală este această notificare, în cât timp mă poate da la executor (în notificare scrie, după 15 zile, dar eu știu de 30-90 de zile) și cum se poate obține o eșalonare pe 12 luni. Menționez că astăzi am făcut o plată de 300 de RON. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!”, întreabă o cititoare.

Raspuns

Stimată doamnă,

Este ilegal ca Cetelem să vă execute silit după o perioadă de 15 zile de la primirea notificării privind achitarea integrală a datoriei aferente cardului de credit.

Conform legii contractelor de credit, OUG 50 din 2010, băncile și IFN-urile pot începe executarea silită doar după 6 luni de restanțe la plata creditelor.

Vedeți detalii privind prevederile legale privind executarea silită, în acest articol din Întreabă banca.ro:

Băncile și IFN-urile sunt obligate de lege ca înainte de executarea silită să le ofere clienților soluții pentru achitarea datoriei.

Este vorba de măsuri de restructurare a creditului, precum:

• Prelungirea perioadei de creditare;
  • Plata parțială a datoriei;
  • Iertarea parțială de datorie;

Aceste măsuri sunt prevăzute în legea contractelor de credit, OUG 50/2010.

Vedeți prevederile legale, în acest articol din Întreabăbanca.ro.

De aceea, sfatul meu este să faceți o reclamație la Cetelem, în care să cereți o soluție de achitare a datoriei în mai multe rate, adaptată la situația dumneavoastră financiară.

Vă rog să reveniți cu răspunsul primit de la Cetelem, pentru a vă ajuta să rezolvați problema cu cardul de credit.

Cu stimă,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamațiibănci.ro

Un comentariu la “Cetelem mă poate executa după 15 zile de la primirea notificării?

1. Pingback: BNP Paribas – Cetelem își amenință clienții cu executarea silită, pentru a putea pleca mai repede din România – Bancherul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 1 =