A dat cineva in judecata Aedificium (Raiffeisen Banca pentru Locuinte), pentru a cere prima de stat?

aedificium-banca-locuinte

As fi curios daca stiti de vreun client care a actionat Aedificium/Banca pentru Locuinte in instanta pentru a cere direct bancii sa livreze prima de stat promisa?
Eu intentionez sa ii dau in judecata si daca ar exista macar un precedent, sunt sigur ca acest proces s-ar derula mai usor.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


Raspuns

Stimate domn,

Exista mai multi clienti ai Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care au actionat in judecata banca, pentru a cere plata primei de stat, conform informatiilor din portalul instantelor de judecata (portal.just.ro).

Intr-unul dintre procese, atat banca, cat si Ministerul Dezvoltarii Regionale, au fost obligate de judecatori sa-l despagubeasca pe un client Aedificium si s-ai plateasca prima de stat aferenta anilor 2014-2019 (vedeti aici dosarul in cauza).

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in care sa cereti despagubirile pe care le considerati de cuviinta pentru contractul de economisire/creditare.

Eu am cerut si un punct de vedere de la reprezentantii Aedificium cu privire la reclamatia dumneavoastra, iar raspunsul bancii este urmatorul:

„Conform legislației în vigoare, prima de stat aferentă contractelor de
economisire-creditare se acordă din bugetul de stat, de către Ministerul
Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și nu de către
băncile pentru locuințe.

Orice persoană are dreptul să își susțină cauza și să inițieze
demersuri în legătură cu drepturile sale.

Mai mult, Banca susține și apară continuu drepturile clienților săi,
astfel că a contestat în instanță Decizia Curții de Conturi referitoare
la condițiile de acordare a primei de stat.

Însă, ca urmare a pronunțării definitive a deciziei  Înaltei Curți de
Casație și Justiție în litigiul dintre Aedificium Banca pentru
Locuințe SA și Curtea de Conturi, Banca are obligația de a
 aplica măsurile impuse de Curtea de Conturi privind mecanismul de
acordare a primelor de stat, astfel cum au fost menționate în Decizia
Curții de Conturi. „

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia trimisa la Aedificium Banca pentru Locuinte, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

28 raspunsuri la “A dat cineva in judecata Aedificium (Raiffeisen Banca pentru Locuinte), pentru a cere prima de stat?

  1. Matei

    Bună ziua,

    Am depus și eu facturile și bonurile solicitate (am avut timp 24 de luni) și m-au sunat un ultima zi a termenului ca uneke nu facturi nu sunt luate în calcul pentru ca la agenție nu s-au scanat bine și totodată ca nu am dos rup complet și anume, ca trebuie sa fiu proprietarul casei în care am făcut investiția.

    Menționez ca locuiesc la adresa în care s-a făcut investiția de modernizare (nu a existat o cumpărare de imobil sau teren) și ca nu pot primi prima de la stat pentru ca nu sunt proprietar. În contract nu scrie nimic ca ar trebui sa fiu proprietarul imobilului. Ce ar trebui sa fac?

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Daca in contract nu exista conditia ca trebuie sa fiti proprietarul imobilului, trebuie sa faceti o reclamatie la Aedificium.

      Reveniti va rog cu raspunsul la reclamatie.

      Reply
  2. Maier Daniela

    Bună ziua. As dori sa aflu părerea dvs. Am prezentat în termenul solicitat dovada utilizării sumelor. Am achiziționat , conform ctr de vz-cumparare, un apartament pe numele fiului meu, minor, platindu-l din contul meu curent, eu mi-am păstrat drept de uzufruct viager. Mi-a fost respins dosarul pe motiv ca eu am cumpărat doar dreptul de uzufruct .Eu am utilizat banii în scop locativ, am cumpărat un apartament, pentru familie. Sunt trecuta în contract ca și procurator de fonduri. Nu înțeleg….

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Trebuie sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti revizuirea deciziei de respingere a dosarului, apoi reveniti cu raspunsul bancii, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

      Reply
  3. Mihaita mihaita

    Bună ziua. In anul 2014 am deschis un contract la BCR Bpl . Normal în 2019 se închidea contractul eu am ales sa las banii acolo și sa depun pana in 2021 când cu acei bani și o diferență am achiziționat în teren . Am depus actele justificative și am primit doar o prima de la stat (primul an)restul nu deoarece nu sau mai virat banii.
    Am procedat corect și conform cerințelor și cu dovada ca acei banii sau folosit pentru 1 din acele moduri de justificare al banilor. Acum deja am stat cam 1an și 6luni și tot degeaba. Ma gândeam sa ma adresez csalb de început iar dacă nu doresc sa discutam instantei. Este vb de o suma frumușică. Și șansele de câștig sunt foarte mari.

    Reply
  4. Miry

    Bună! A-și dori câteva informații anul trecut am depus toate dovezile pentru primirea primei de la stat mi-au zis ca este ok și ca am reușit toate actele sunt ok mi-au transferat în cont 870 lei și restul banilor nimic nici în ziua de azi, aveți idee? A mai pățit cineva așa

    Reply
  5. Alina

    Buna! Cum ma pot asigura ca banca a solicitat statului acordarea primei pentru contractul meu repartizat anul trecut? Din toata perioada contractuala, aveam prima in cont pentru 1 an si 80% din al 2-lea an, pana cand a inceput procesul cu statul, dar doar aceasta prima mi-a fost virata cand am depus actele justificative. Am sunat de mai multe ori la banca, dar ei nu stiu sa imi comunice aceasta informatie.
    Multumesc!

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Banca este obligata sa va comunice aceasta informatie, pentru ca este dreptul dumneavoastra legal sa cunoasteti orice aspect legat de contract.

      De aceea, sfatul meu este sa trimiteti la banca o solicitare in scris (prin e-mail) cu privire la situatia primei de stat: de ce nu v-a fost platita si daca a fost solicitata statului.

      Va rog sa reveniti la mine, cu raspunsul primit de la banca.

      Reply
  6. Dan Petrusca

    Buna ziua,
    Am avut un contract cu banca si nu am primit prima de stat. Am bat banca si ministerul in judecata.
    Ministerul a raspuns in intampinare, pt. sintagma „imediat si nemijlocit” urmatoarele:

    „Vă supunem atenției faptul că punctul de vedere al instituției noastre nu are caracter de act administrativ, asfel încât acesta nu naște, nu modifică și nu stinge raporturile juridice, fiind doar o opinie privind sintagma “imediat și nemijlocit” din conținutul art.4 alin. (1) din Ordinul nr. 509/2009, emisă ca urmare a solicitărilor repetate ale băncii de locuințe”.

    O alta problema cu acest contract (cred ca pt. mai multi clienti) este ca durata acestui contract este de 61 de luni iar perioada de economisire (scrisa in contract) a fost de 66 de luni, perioada ce am respecta-o. In intampinarea bancii apar doua date : data de expirare a termenului contractual si termen de finalizare a perioadei de economisire aferentă contractului de economisire. Aceste date nu apar in contractul de economisire.

    Va voi tine la curent cu procesul.

    Reply
      1. Dan Petrusca

        Raspunsul d-voastra trebuie sa fie … „si sa .. aprobe prima de stat?
        Raspunsul la aceasta intrebare este DA. Voi vedea la proces ce rezolutie va da judecatorul.

        Reply
  7. Candel Leonard

    Aceeasi problema am avut-o si eu cu aedificium. Mi-am platit luna de luna, cu greu, cu sacrificii, dintr-un salariu foarte mic acea contributie timp de aproape 5 ani de zile, pentru a beneficia de acea prima. La un moment dat am facut cerere de repartizare si am folosit acei bani pentru a achita avansul la un apartament de 34 m patrati. Mi-au spus atunci (era iunie) sa nu uit sa depun documentele justificative pana la sfarsitul anului. Fiind paranoic defel m-am dus si am depus pe masura ce faceam rezervarea, antecontractul, actele cu banca ce mi-a dat creditul, actele la notar, mereu duceam la banca dovezile la cateva zile sau ore dupa ce le aveam. Acum, in 2022, imi trimit scrisoare prin care ma instiinteaza ca ma incadram sa primesc primele dar pentru ca nu am depus in doua zile toate documentele justificative, mi-am pierdut dreptul acesta. Le-am facut o adresa prin care le-am explicat ca nu poti modifica termenii unui contract dupa 7-8 ani de la semnare, dupa bunul plac si intr-un mod clar abuziv si care sa ii avantajeze pe ei si ca este imposibil sa trimiti in doua zile documentele prin care justifici cumpararea prin credit a unui apartament. Raspunsul lor a fost ca le pare rau dar asta e. Prin urmare i-am dat in judecata si astept acum primul termen. Va voi tine la curent cu evolutia.

    Reply
      1. Candel Leonard

        Multumesc pentru raspuns! Evident ca ar fi fost mai bine sa ne intelegem amiabil, asta mi-am dorit si eu si in acest sens am si facut toate eforturile: telefoane date, drumuri la banca, citit hotarari judecatoresti, trimis adrese si multa, multa rabdare. Relatia de incredere trebuie sa fie reciproca iar eu am avut incredere in ei in toti acei ani in care imi spuneau sa astept. Dealtfel, daca eu, clientul intarzii la banca o rata, in ziua urmatoare scadentei ma suna, nu? Vom vedea cum evolueaza actiunea in instanta.

        Reply
    1. Dan Petrusca

      Buna ziua, si eu i-am dat in judecata, astept pronuntarea.
      ATENTIE!!! Articolul 4 alin. (1) din Ordinul 509/2471/2009 spune : In situatia prevazuta la art. 3 alin. (2) lit.a), titularul contractului de economisire-creditare este tinut a face dovada utilizarii sumei economisite si/sau a sumei contractate puse la dispozitie, dupa repartizare, imediat si nemijlocit, numai pentru activitati in domeniu locativ, cu documente justificative, coform prevederilor legale in materie si potrivit anexei care face parte integranta din prezentele norme metodologice. …

      Cand vi s-a aprobat contractul de credit inseamna ca suma contractata a fost repartizata cf art de mai sus. Dovada ca veti utiliza suma economisita ati facut-o inainte de repartizarea sumei contractate prin cererea de credit unde ati depus si un antecontract, adica imediat si nemijlocit

      Articolul spune … DOVADA UTILIZARII SUMEI ECONOMISITE SI / SAU A SUMEI CONTRACTATE …

      Reply
      1. Vasile Coman Post author

        Exista decizii ale instantelor de judecata prin care statul si banca sunt obligati sa achite primele de stat: „Statul, prin Ministerul Dezvoltarii, si Aedficium Banca pentru Locuinte, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, sunt obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client al bancii care, similiar cu restul clientilor, nu au mai primit banii prevazuti in contracte incepand din 2015, in urma unui control al Curtii de Conturi”, conform unui articol din Bancherul.ro.

        Reply
        1. Dan Petrusca

          Buna ziua, foarte bun articolul.
          O remarca referitoare la ce a scris instanta in legatura cu art 315 din OUG 99 /2006. „Termenul de 6 luni de la încasarea soldului economisit” este in art. 315 din Legea 164/2018, care modifica OUG 99/2006 si nu se aplica in cazul contractelor inainte de publicare a acestei legi (scrie si in informarea MDLPA, vezi link-ul de mai jos). Termenul initial a fost de 2 ani cf. Ordin 506/2471/2009. In OUG 99/2006 nemodificata nu se spacifica nimic referitor la un termen.

          Se pune intrebarea: de ce banca refuza prima de stat pe o sintagma referitoare la suma economisita ?
          In articolul cu pricina este stipulata „si/sau suma contractata”.

          Sau mai bine spus, in lipsa unor clarificari (cu privire la acesta sintagma „imediat si nemijlocit) dintr-un act normativ, banca trebuia sa se adreseze emitentului actului normativ, conform prevederilor art. 69 alin (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare „interventiile legislative pentru clarificatea sensului unor norme legale se realizeaza printr-un act normativ de acelasi nivel cu actul vizat, prin dispozitii interpretative cuprinse intr-un nou act normativ sau prin modificarea dispozitiei al carui sens trebuie clarificat”,
          Raspunsul MDLPA este o opinie referitoare la sintagma imediat si nemijlocit si numai in cazul sumei economisite!

          Pe site-ul MDLPA exista o informare:
          https://www.mdlpa.ro/pages/asigurareaprimelordestatpentrueconomisireasicreditareainsistemcolectiv
          in care se precizeaza ca, dupa decizia definitiva a ICCJ, banca trebuia sa trimita liste actualizate cu persoanele indreptatite sa primesca prima de stat. In cazul meu sau poate si a dinsului nu a facut acest lucru.
          Din moment ce banca ne-a refuzat prima de stat din motivul de mai sus, trebuia sa o dam in judecata sa primim ce ni se cuvine?

          Reply
    2. Dan Petrusca

      Ce spune art 4 alin (1) din Ordinul 509/2471/2009:

      ” In situatia prevazuta la art. 3 alin. (2) lit.a), titularul contractului de economisire-creditare este tinut a face dovada utilizarii sumei economisite si/sau a sumei contractate puse la dispozitie, dupa repartizare, imediat si nemijlocit, numai pentru activitati in domeniu locativ, cu documente justificative, coform prevederilor legale in materie si potrivit anexei care face parte integranta din prezentele norme metodologice. … ”

      Banca a luat in calcul data „sumei economisite” si nu data „sumei contractata” , asa cum scrie in ordin „si/sau suma contractata” (data suma contractata = data daca cand ati luat creditul). Sper sa castigati!

      Aceasta situatie este si in cazul meu.

      Reply
  8. Raluca

    Am fost si eu pacalita de ei, au spus ca am 24 luni la dispozitie sa prezint “ bonurile si facturile fiscale pe numele meu, le-am prezentat in curs de 6 luni si azi mi au zis ca : contractul s-a incheiat deoarece cand am primit banii aveam 2 zile la dispozite sa prezint bonurile si facturile , nu 24 luni ,Inainte sa primesc banii cu 1 luna ,au spus ca bonurile mai mari de 500 le sa fie factura pe numele meu si sa am 22.000 lei chetuiti pe anumite materiale de constructie, toate cu data de dupa primirea baniilor “ depusi ptr economii” , si nu bonuri cu data de inainte de primirea banilor.
    Acuma va intreb eu, cum poti cheltuii 22.000 lei in 2 zile cand ei iti depun banii fara sa fi avizat ca joi la ora 10 primesti banii si sa ai facuta cu ziua de joi sau vineri si sa trimiti imediat factura ca sa nu pierzi prima???? Totul trebuia facut in 2 zile ca sa te incadrezi ptr prima!
    M -au mintit si si-au batut joc! Acolo-s inregidtralire audio! Rusine sa va fie , vreau sa ii dau in judecata!

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimata doamna,

      Sfatul meu este sa incercati sa rezolvati amiabil problema cu Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

      Iata cum ar trebui sa procedati:

      1. Mai intai trebuie sa faceti o reclamatie la Aedificium, in care sa cereti bancii sa va ofere o solutie pentru solutionarea amiabila a litigiului.

      2. Daca raspunsul la reclamatia trimisa bancii nu va satisface, va recomand sa luati legatura cu CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare), o institutie care va poate ajuta, gratuit, sa rezolvati amiabil litigiul cu Aedificium.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia catre Aedificium.

      Reply
      1. Rita

        Buna seara
        Am pațit-o și eu. După ce anul trecut am primit email de la Aedificium precum am depus toate documentele justificative in termen, anul acesta am primit o înștiințare precum trebuia să fac justificarea in 2 zile.
        Am făcut reclamație și la Aedificium și la CSLAB chiar și la OPCul din oraș m-am adresat. Rezultat nimic☹️

        Reply
  9. Luminița

    Bună ziua
    Mama mea a primit aceasta înștiințare de la aceasta banca Aedificium.
    Menționez ca mama a avut un contract incheiat intre ea si banca Reifeissen din Resita in anul 2012.
    A platit lunar ,timp de 6 ani suma aferenta care era stipulata in contract.
    La terminarea contractului nu a primit dobanda mentionata in contract decat pe 3 ani.
    Restul nu a mai fost virat niciodată.
    Daca a fost ceva ilegal,nu înțeleg de ce banii mamei mele au fost in continuare încasați de Reifeissen Bank???
    Cine a folosit acesti bani???
    De ce azi dupa 10 ani ,mama mea promeste aceste scrisori???
    Cat de legal este???

    Reply
      1. Miry

        Mi sa spus ca prima vine de la stat nu e de la ei și ca ei o
        vireze la noi vreau sa stiu dacă este adevărat dacă nu ii voi da în judecată

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = 2