Am o investitie in cripto pe platforma Ip-t.trade si Binance, dar nu mai pot retrage banii. Cum pot sa-i recuperez?

platforma ip trade teapa bitcoin

„Am o investiție de 250 EUR pe platforma Ip-t.trade și 14700 RON investi in cripto pe Binance, m-au ajutat ei cu totul și mi-au dat castig pe platformă 22000de EUR dar nu poate să mi vireze în cont deoarece trebuie să mai plătesc un cod de 10 %din valoare. Le-am spus că nu platesc iar acum nu mai răspunde nimeni la telefon. Legal ce aș putea face să îmi recu bani? Am vreo șansă să îi recuperez?”


Raspuns

Stimate domn,

Pentru a putea recupera banii investiti in falsele platforme pentru tranzactii cu criptomonede precum bitcoin, cum este Ip-t.trade, va trebui sa faceti plangeri la Politie si la banca prin care ati transferat banii in acele platforme pentru criptomonede.

Sfatul meu este sa nu mai transferati niciun ban in respectivele platforme de investitii, chiar daca vi se cer diverse taxe pentru a va debloca banii, pentru ca nu veti mai primi niciodata banii inapoi si veti pierde si mai multi.

Singura solutie pentru recuperarea banilor investiti in criptomonede este sa faceti o plangere la Politie impotriva persoanelor care v-au cerut respectivele taxe, dat fiind ca investitiile in criptomonede nu sunt autorizate in Romania, conform precizarilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF):

„În ceea ce privește criptomonedele, acestea nu se încadrează în categoria instrumentelor financiare prevăzute în Anexa 1 – Secțiunea C din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, astfel încât oferirea de servicii legate de criptomonede nu se încadrează în categoria serviciilor și activităților de investiții permise conform Legii nr. 126/2018, neregăsindu-se nici în activitățile suplimentare ce pot fi realizate de intermediari, conform Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind reglementarea unor dispoziţii referitoare la prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii conform Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare.” (vezi aici detalii)

In consecinta, cei care pierd banii investiti in criptomonede nu pot fi despagubiti.

Plangerea la Politie o puteti face pe site-ul Politiei Romane, la acest link:  https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online.

Atentie la firmele de investitii straine, necunoscute!

Nu va sfatuiesc sa va investiti banii in site-uri necunoscute, care nu va ofera incredere si siguranta, mai ales cand este vorba de criptomonede (bitcoin) sau NFT, care sunt foarte riscante.

Si mai ales nu va sfatuiesc sa alegeti site-uri care nu sunt specializate in investitii financiare si implicit nu sunt autorizate de institutiile competente, precum Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform ASF, sansele de recuperare rapidă a fondurilor încredințate unei entități neautorizate depind de instrumentul de plată utilizat de dvs., după cum urmează:

  1. dacă ați alimentat contul entității prin card de credit/debit, este posibil să aveți în continuare o șansă, atât timp cât acționați rapid și solicitați anularea operațiunilor (chargeback) în limita termenului legal;
  2. dacă ați alimentat contul entității prin transfer bancar sau prin criptomonedă, șansele de recuperare rapidă a fondurilor sunt drastic diminuate.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite la reclamatiile trimise la ASF si banca.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × = 35