De ce am nevoie si eu de un cont in banca?

Sa presupunem ca nu ai cont in banca si-ti pastrezi banii acasa, intr-un anume loc, nu conteaza. Ce ti se poate intampla?

1. Poti sa-i pierzi

Poata ca ati patit-o deja, iar daca inca nu, atunci riscati urmatoarele: sa va ia cineva banii ascunsi pe undeva; sa-i pierdeti, pur si simplu, adica sa dispara, fara sa aflati vreodata ce s-a intamplat cu ei; sa fie deteriorati sau distrusi, din diverse motive, precum intr-un incendiu sau inundatie. Poti sa-ti pierzi banii si daca-i porti tot timpul la tine, in portofel, masina sau in alte locuri, in aceste cazi riscul de furt fiind mai ridicat

2. Pierzi necastigand

Daca iti pastrezi banii acasa, in portofel sau in alte locuri pierzi si altfel, mai exact ratand oportunitatea de a castiga. Banii dintr-un cont bancar iti aduc castiguri rezultate din dobanda platita de banca. De exemplu, pentru 1000 de lei tinuti intr-un cont de economii in banca, ce are o dobanda de 5% pe an, la finalul anului castigi 50 de lei.

3. Pierzi timp si faci cheltuieli suplimentare

In lipsa unui cont in banca poti pierde si timp si, din nou, bani, prin cheltuieli suplimentare aferente unor operatiuni ce pot fi facute mai simplu prin banca. De exemplu, pentru a trimite cuiva niste bani sau pentru a primi niste bani de la cineva. Sa presupunem ca suntem in vacanta intr-un alt oras din tara sau din strainatate, si avem nevoie de niste bani de acasa. Exista variantele clasice in aceste cazuri, precum: prin posta sau curier, printr-o cunostinta, prin serviciile de transfer rapid.

Toate acestea insa fie dureaza mult, fie costa scump. In schimb, daca ai avea un cont in banca, cu un card atasat, poti primi banii prin transfer bancar din alt cont, instantaneu sau in decurs de cateva ore. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la un bancomat sa-i retragi sau poti sa platesti direct cu cardul, daca exista POS sau prin internet.

(Articol realizat in cadrul proiectului de educatie financiara “Excelenta in informatia Financiar-Bancara, derulat de Bancherul.ro si GhiseulBancar.ro, in parteneriat cu Facultatea de Management din cadru SNSPA)