In cazul unor datorii la IFN-uri, se pune doar poprire sau se pot atinge si de proprietatile mele imobiliare?

In cazul unor credite de nevoi personale, fara garantii, luate de la IFN-uri, pot fi executat si altfel, sau doar cu poprire pe salariu in limita a 50%?
Se pot atinge de proprietatile mele imobiliare?
Multumesc!


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului, cat si prin vanzarea bunurilor, inclusiv a celor imobiliare. Depinde de sumele datorate.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila:

Articolul 629
Veniturile si bunurile supuse executarii

(1) Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.

Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

Sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu creditorul, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei dumneavoastra.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

6 raspunsuri la “In cazul unor datorii la IFN-uri, se pune doar poprire sau se pot atinge si de proprietatile mele imobiliare?

 1. Gabi

  Buna ziua,
  Multumesc pentru explicatii. Dar daca apartamentul meu este achizitionat prin credit imobiliar (deci pana la achitare nu este al meu) se pot lega de el?
  Multumesc!

  Reply
  1. admin Post author

   Se pot lega si de apartamentul prin credit, insa prioritate va avea banca de la care ati luat creditul ipotecar, intrucat aceasta are ipoteca de rang 1. Ceea ce inseamna ca daca TBI Credit va executa silit apartamentul, va putea incasa doar banii care raman dupa achitarea integrala a creditului ipotecar.

   Reply
 2. Gabi

  Va intreb asta deoarece am un credit la TBI Credot ifn la care am intarziere 3 rate si ma ameninta ca daca nu achit toata restanta acum, reziliaza contractul si ma executa silit. Eu le-am sous ca am toata intentia sa ajung la zi cu ratele si i-am rugat sa ma mai lase o perioada scurta cu plati mai mici deoarece s-au scos la vanzare niste mosteniri la care detin 33%, dar nu vor sa ma inteleaga.

  Reply
  1. admin Post author

   Solutia este sa cereti TBI Credit o restructurare a creditului, pentru a plati o rata mai mica, astfel incat sa nu ajungeti in situatia de executare silita. Faceti la TBI Credit o cerere de restructurare, iar daca aveti probleme cu aprobarea cererii, reveniti la mine sa va ajut eu.

   Vasile Coman
   0723292899

   Reply
 3. Pop Doina

  Daca fiica mea a fost ca ajutor cu salariul la un credit de nevoi personale pentru mine, pot să îi pună executare silita pe salariu? Ea atunci a fost copil de 18, acum este căsătorită. Ce pot face?

  Reply
  1. admin Post author

   Daca fiica este codebitor/coplatitor la credit, poate sa i se puna executare silita pe salariu, daca nu platiti ratele la timp.

   Solutia este sa cereti bancii modificarea contractului de credit, pentru ca fiica dumneavoastra sa nu mai fie codebitor. Pentru asta insa, trebuie sa fie de acord si banca. Aceasta fie ar putea accepta sa ramaneti doar dumneavoastra in contractul de credit, fie v-ar putea cere sa aduceti un alt codebitor.

   Reveniti la mine pentru alte lamuriri sau daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema cu banca.

   Vasile Coman
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply

Lasa un comentariu


− 1 = 5