Banca BRD are obligatia sa anunte clientul despre o plata facuta catre ANAF, in baza unei popriri?

Banca (BRD GROUPE SOCIETE) are obligatia sa anunte clientul despre o plata facuta catre ANAF, in baza unei popriri? In cat timp de la primirea adresei de infiintare a popririi sunt obligati sa faca plata ?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Banca in cauza, BRD, ne-a raspuns ca nu are obligatia legala sa-si anunte clientii inainte de a le bloca accesul la conturi, in baza unei popriri cerute de ANAF. Probabil ca banca procedeaza in acest fel pentru a nu da posibilitatea clientilor sa-si retraga toti banii din conturi si astfel sa nu mai aiba ce sa plateasca la ANAF. Oricum, firesc ar fi ca un client al unui banci sa fie prevenit inainte de a i se bloca accesul la cont, pentru a putea evita situatii neplacute sau cazuri de urgenta cand ar avea nevoie de bani dar constata ca nu-i mai poate accesa.

Iata raspunsul BRD:

Poprirea se consideră înfiinţată din momentul primirii adresei de înfiinţare a popririi de către terţul poprit – în speţă de banca – care este obligat să plătească, de îndată sau după data la care creanţa devine exigibilă, organului fiscal, suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare.

Potrivit art.149 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice şi persoane juridice se înfiinţează de către organul de executare printr-o adresă care este trimisă terţului poprit, iar obligaţia legală de a înştiinţa debitorul despre măsura înfiinţării popririi îi revine organului de executare.

Asadar, banca nu are obligaţia de a anunţa clientul cu privire la plăţile efectuate din contul clientului către organul de executare care a dispus înfiinţarea popririi.

Va rog sa reveniti daca doriti si alte informatii sau aveti nevoie de ajutor in relatia cu o banca.

Cu stima,
Vasile Coman

2 raspunsuri la “Banca BRD are obligatia sa anunte clientul despre o plata facuta catre ANAF, in baza unei popriri?

  1. florin

    nici organul administrativ nu are obligatia de a instiinta persoana in cauza ca i se va pune poprire pe cont ?

    Reply

Lasa un comentariu


3 − = 1