Care este procedura executarii silite daca nu platesc creditul la IFN?

terra credit poprire

„Am primit în data de 27 martie 2023, un email de la Terra Credit în care eram notificat ca trebuie sa plătesc împrumut integral în maxim 5 zile de la data primirii acelei notificări, altfel se va începe procedura de executare silită. Zilele de întârziere de la data scadentă au ajuns la 97 zile.

Dacă nu voi plăti în termen de 5 zile de la primirea acelei notificări, mi se va pune proprire pe salariu sau care e procedura? Nu înțeleg exact.
mersi”


Raspuns

Stimate domn,

Executarea silita, prin poprirea salariului sau/si sechestrul pe masina sau locuinta nu poate fi declansata mai devreme de 9 luni din momentul in care ati avut prima zi de restanta la credit.

Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat, adica trebuie sa-l platiti ingral, nu in rate, ca anterior, doar dupa un numar de 90 de zile (3 luni) consecutive de restante.

Aceeasi lege spune ca perioada dintre declansarea scadentei anticipate si inceperea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni, ceea ce inseamna ca executarea silita poate fi initiata dupa 9 luni (270 de zile) de restante.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. 

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare. 

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.” 

OUG 50/2010

Asadar, doar daca nu platiti ratele timp de 90 de zile consecutiv, banca, IFN-ul sau firma de recuperare poate declara creditul scadent anticipat, iar dupa alte minim 3 luni, poate initia executarea silita, care inseamna poprirea salariului si sechestrul pe bunurile mobiliare si imobiliare (masina, casa etc.)

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Terra Credit cu privire la perioada in care IFN-ul poate declansa executarea silita.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia trimisa la Terra Credit.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − 5 =