Ce se intampla cu datoria la banca in cazul decesului?

„Buna ziua . Doresc sa stiu daca ma puteti ajuta cu o informatie despre datorie la banca . Recent a murit mama , eu nu locuiesc in Romania , o vecina care locuieste la aceeas adresa , adica la bloc ,mi-a zis ca are datorie la banca . Ce se poate intampla in aceasta situatie?”


Raspuns

Stimate domn,

Plata datoriei la banca in cazul decesului titularului de credit se face astfel:

  1. Daca a fost un credit cu asigurare de viata, firma de asigurari va plati datoria ramasa;
  2. Daca imprumutul nu a avut asigurare de viata, datoriile se achita de codebitori/coplatitori (daca au existat) sau se mostenesc, conform Codului de procedura civila.

Ce inseamna asta? Ca dupa ce vor face succesiunea legala la notar, mostenitorii vor prelua, in cotele legale, datoria ramasa de achitat la banca si o vor achita din patrimoniul succesor.

Trebuie sa trimiteti la banca o copie a certificatului de deces si o cerere pentru ca banca sa adopte masurile care se impun, mai exact sa activeze asigurarea de viata sau sa va ofere o solutie de stingere a datoriei.

Reveniti va rog cu raspunsul primit de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

4 raspunsuri la “Ce se intampla cu datoria la banca in cazul decesului?

  1. a

    Eu locuiesc in Anglia , cum pot afla . Datoria este de la fratele care a decedat , am trimis procura pentru succesiune pentru mama dar a decedat . Cum pot afla daca are datorie , nu stiu nici banca .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = 15