Credius imi cere 48.000 de lei pentru un credit de 6.000 de lei! Este legal?

credius credit abuziv

„Buna ziua . Am facut un credit in anul 2022 in valoare de 6000 de lai la credius din caza ratelor prea mari nu am putut achita si acum dupa aproape un an mi-a venit o suma foarte mare in valoare de 48000 de lei ce e de facut in acest caz ?”


Raspuns

Stimate domn

Datoria foarte mare pe care v-o cere acum Credius, de 48.000 de lei, de 8 ori peste valoarea creditului, rezulta, probabil, din aplicarea unor dobanzi penalizatoare pentru restantele la credit.

Art.38, aliniatul 6, din OUG 50/2010 privind contractele de credit prevede urmatoarele:

„După declararea scadenței anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare, calculată pe bază de procent fix și care ce nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii prevăzute în contract.”

Totusi, dobanzile penalizatoare nu pot fi mai mari decat valoarea creditului, prevede legea.

Art.38, aliniatul 5, din OUG 50/2010 privind contractele de credit prevede urmatoarele:

„În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.”

Mai trebuie sa stiti ca bancile si IFN-urile nu pot aplica dobanzi penalizatoare in timpul executarii silite, conform art.38, aliniatul 8 din OUG 50/2010:

„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”

Pe de alta parte, daca nu ati putut achita creditul Credius din cauza dobanzilor prea mari, IFN-ul este obligat de lege sa va ajute, nu sa va execute silit.

Astfel, articol 39 din OUG 50/2010 arata urmatoarele:

„În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.”

Asadar, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Credius, in care sa solicitati modul de calcul al datoriei de 48.000 de lei si sa intrebati de ce este de 8 ori mai mare valoarea creditului, desi legea spune ca dobanzile penalizatoare nu pot depasi dublul valorii creditului.

In reclamatie intrebati de ce nu vi s-a propus o solutie de reesalonare sau refinanantare creditului, cum prevede legea, in loc sa fiti executat silit.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la Credius, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = 10