„Buna ziua! Am avut intarzieri repetate la plata ratelor catre un credit luat de la cei de la Credius si am fost raportat catre BC (mereu am fost in categoria 1 sau 2).
La data de 13 dec am achitat o rata restanta (fiind raportat categ 1) , la data de 16 am fost raportat cu categoria 2 de întârziere iar la data de 31dec cu categoria de intarziere L si mentiunea – cont cumparat de alt creditor ( credit scos in afara bilantului)
Am luat legatura cu cei de la FinoPro si urmeaza sa inchid cu dansii insa este corecta raportarea celor de la Credius?
As fi vrut sa iau un credit imobiliar după ce inchid imprumutul cu IFN insa am inteles ca L este cea mai rea categorie in care pot fi incadrat si nu am nici o sansa.
Cei de la Credius nu imi răspund la solicitări, cum pot proceda? Pot cere o alta incadrare (la stare imi spune: sold neplătit raportat ca si pierdere de catre creditor) ?
Menționez ca era un credit cu vechime de 1 an si 2 luni la momentul la care a fost cesionat.
Multumesc pentru timp si ajutor!”, întreabă un cititor.
Raspuns
Stimate domn,
Este incorecta, posibil și ilegală, raportarea unui credit la Biroul de Credit cu categoria L (pierdere), dacă ați avut restanțele mai mici de 90 de zile (3 luni), conform OUG 50/2010 privind contractele de credit.
Băncile și IFN-urile precum Credius pot declara un credit ca fiind scadent anticipat, adică trebuie rambursat integral, nu în rate, doar dacă există întârzieri de peste 90 de zile la plata ratelor.
Și asta doar după ce creditorul (banca sau IFN-ul) oferă clientului soluții pentru evitarea scadenței anticipate (vezi aici prevederile legale).
Abia ulterior, daca în ciuda soluțiilor de evitare a scadenței anticipate, precum amânarea sau scăderea ratei, nu ați putut achita restanțele, Credius putea să vă raporteze creditul la Biroul de Credit în categoria L, ca fiind pierdere și scos în afara bilanțului.
Dacă însă Credius v-a cesionat creditul la Finopro și v-a raportat la Biroul de Credit în categoria L, fără să vă ofere soluții de achitare a restanțelor, atunci este incorect și posibil și ilegal, conform OUG 50 din 2010.
De aceea, sfatul meu este să trimiteți la Credius o reclamație cu privire la raportarea la Biroul de Credit în categoria L.
Vă rog să reveniți cu răspunsul la reclamație primit de la Credius, pentru a vă ajuta să rezolvați problema restanțelor la credit.
Cu stimă,
Vasile Pop Coman