Cum pot sa nu mai fiu codebitor (coplatitor) la un credit Prima Casa?

Buna ziua! Apelez la dumneavoastra in speranta ca imi veti da un raspuns la
urmatoarea problema care ma framanta de ani buni si de care nu mai scap: am semnat ca si coplatitor (codebitor) pentru un credit prin Prima Casa pt o cunostinta, sora celui care urma sa imi fie sot, cu care m-am si casatorit ulterior,dar de care intre timp m-am despartit. Problema este ca i-am rugat ani la randul sa ma inlocuiasca cu altcineva si nu au facut-o,zicand ca nu au cu cine si ca vor incerca sa gaseasca o solutie.

De atunci tot astept si nu am putut sa fac niciun credit. Acum venitul meu
este 1800 lei,iar rata la acel credit prin prima casa 142 euro si singura nu ma incadrez sa iau prin credit 120.000 lei cat imi trebuie pentru un apartament. Nu ma incadrez din cauza acestei rate,caci altfel mi s-ar da chiar 140.000.

Intrebarea mea este: pot face ceva sa ii constrang pe cei cu creditul la care sunt codebitor sa ma scoata din creditul lor ca sa pot si eu face credit pentru mine? Mentionez ca mie nu mi-au dat copie a contractului pe care l-am semnat si m-au mintit ca voi fi girant, nu coplatitor si ca dupa un an,adica in 2011,ma vor inlocui cu o ruda,lucru care nu s-a intamplat nici pana astazi. Ii pot da in judecata sau altceva incat sa pot iesi din aceasta mare problema???

Va rog mult sa nu ignorati mesajul meu,de 6 ani de zile tot astept o minune in acest caz.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

credit-prima-casa-codebitor

credit-prima-casa-codebitor


Stimata doamna,

In primul rand trebuie sa mergeti la banca si sa faceti o reclamatie cu privire la faptul ca nu ati primit o copie a contractului de credit in care sunteti codebitor, ceea ce reprezinta o incalare a unui drept pe care-l aveti.

Solicitati bancii sa va spuna de ce nu v-a dat o copie a contractului, asa cum era obligata de lege sa o faca. Daca banca spune ca v-a dat copia, cereti o dovada a inmanarii copiei contratului. (proces verbal de predare-primire sau alt inscris din care rezulta ca ati primit contractul)

Daca banca v-a dat copia (si exista dovada), dar ati pierdut-o, cereti sa va dea o noua copie a contractului, intrucat aveti acest drept.

Uitati-va apoi in contract pentru a vedea ce statut aveti, mai exact daca sunteti si co-proprietar al locuintei cumparata cu banii din credit.

Aveti dreptul sa cereti bancii sa nu mai figurati codebitor la credit, avand in vedere ca ati fost indusa in eroare in momentul semnarii contractului, crezand ca sunteti doar girant, nu sunteti beneficiara creditului si probabil nici co-proprietar al locuintei, de aceea faceti o cerere in scris bancii, in acest sens.

Banca va fi nevoita sa ceara titularului principal al creditului sa aduca un alt coplatitor, iar in caz contrar poate sa-l someze sa achite anticipat imprumutul sau sa-l execute silit.

Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


6 + 3 =