Pot face contestatie la executare pentru un credit vechi? Si cum trebuie procedat?

Buna ziua,
In anul 2007 am luat un credit pentru achizitie bunuri de la BRD FINANCE IFN, in baza deciziei de indemnizatie crestere copil. Un an mai tarziu am terminat indemnizatia de crestere a copilului si pentru ca firma la care lucram daduse faliment intre timp, am ramas fara servici si totodata mi-a fost imposibil sa mai platesc creditul, ultima plata in noiembrie 2008. Din diverse surse am aflat ca s-a emis hotarare judecatoreasca de executare silita pentru acel credit. In acest moment nu am proprietati pe numele meu si nici nu lucrez. Intrebarea mea este daca pot face contestatie la executare si cum trebuie procedat. Ps. Sunt executata de INTRUM DEBT FINANCE AG. MULTUMESC


Raspuns

Stimata doamna,

Dat fiind ca din momentul in care nu ati mai platit creditul au trecut peste 10 ani, si abia acum sunteti executata silit de firma de recuperare INTRUM, ar trebui sa luati legatura cu un avocat pentru a vedea daca nu cumva datoria s-a prescris (anulat) intre timp.

Conform legii (Codul de procedura civila), daca BRD Finance nu a incercat timp de 3 ani sa recupereze datoria de la dumneavoastra, aceasta se prescrie, adica se sterge.

Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

Mai exact, o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

Art. 705 Termenul de prescripţie

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri. Daca doriti, va pot recomanda eu unul de incredere, specializat in astfel de cazuri, cu care colaborez.

Reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutorul meu.

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “Pot face contestatie la executare pentru un credit vechi? Si cum trebuie procedat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = 9