Educatie financiara

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar

otp-reclama-inselatoare

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar, cu o dobanda mica, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in anumite conditii, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari la o firma agreata de banca.

Banca maghiara este singura din Romania care nu prezinta, pe site-ul propriu, care este dobanda standard pentru un credit ipotecar, nu doar cea valabila in conditii speciale.

Iar in reclame (vezi foto), OTP Bank foloseste formula „DAE de la 5,66%”, fara a mentiona, asa cum ar fi cinstit, si nivelul maxim la care ar putea ajunge aceasta.

Pe site-ul propriu, OTP Bank isi promoveaza la fel creditul ipotecar: „cu dobanda de la 5,48%”, fara a mentiona in ce conditii este valabila aceasta dobanda si pana la ce nivel poate urca. (vezi foto)

Abia in subsolul unui document atasat pe site, cu costurile imprumuturilor, descoperim ca dobanda „de la 5,48%” este valabila daca se indeplinesc nu mai putin de cinci conditii:

1. încasarea lunară a salariului în contul curent deschis la OTP Bank;

2. plățile lunare prin POS la comercianți folosind cardul de debit OTP Bank;

3. încheierea asigurarării de locuință la Groupama;

4. achiziționarea unui pachet de produse și servicii

5. profilul clientului și istoricul de creditare.

OTP Bank nu mentioneaza insa, asa cum fac toate celelalte banci, care este dobanda standard, valabila pentru clientii care nu se incadreaza in conditiile mentionate.

Citeste tot articolul pe Bancherul.ro

Cum pot folosi aplicatia myBRD daca am schimbat telefonul si sunt in strainatate?

Am schimbat telefonul mobil si mi-am reinstalat aplicatia myBRD, dar nu am mai putut folosi vechea parola. Am sunat la banca, la BRD, mi-au data o alta parola cu care pot intra in aplicatie, dar pot doar sa vad cati bani am in cont, nu pot face transferuri si plati. La telefon mi-au spus ca trebuie sa merg la banca pentru a primi alt ID de logare si alta parola, dar eu sunt in strainatate. Nu mi se pare normal sa vin in tara pentru atata lucru, atat timp cat pot fi identificat cu datele personale si prin telefon sau online, pe telefon. Ce pot sa fac?

Raspuns RECLAMATIIBANCI.RO:

Stimate domn,

Am trimis la BRD sesizarea dumneavoastra, in vederea rezolvarii problemei, astfel incat sa primiti noi date de logare (ID autentificare/cod utilizator, parola) in aplicatia myBRD, pentru a o putea folosi in continuare, pe noul telefon, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa veniti in tara.

Va rog sa reveniti la mine daca nu se rezolva problema in cel mai scurt timp.

Cu stima,

Vasile Coman

jurnalist

Reclamatiibanci.ro

0723292899

vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

dobanzi-depozite-octombrie-2019

Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti Bank au cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de 12 luni, de 3,6% pe an, in timp ce la BCR si BRD, dobanzile sunt in jur de 1% pe an, conform analizei costurilor depozitelor si conturilor la un numar de 14 banci, realizata de Bancherul.ro.

Un numar de 6 banci dintre cele 14 platesc dobanzi de peste 3% pe an pentru un depozit la termen de 1 an:

1. Banca Romaneasca (3,79%)

2. CEC Bank (3,60% la depozitele online)

3. Garanti Bank (3,6%)

4. Banca Transilvania – BT ( 3,5%)

5. Libra Bank (3,50% la depozitele online)

6. First Bank (3,60% la depozitele online)

La polul opus, bancile cu cele mai mici dobanzi pentru depozitele in lei la termen de 1 an sunt BRD (0,95%) si BCR (1,05%), de trei ori mai mici.

Media dobanzilor la un depozit in lei pe termen de 1 an din oferta celor 14 banci este 2,6% pe an.

Cinci banci ofera dobanzi mai mari pentru economiile constituite online: CEC Bank are un bonus de 0,10 puncte procentuale peste dobanda de la ghiseu, Libra Bank si Raiffeisen ofera un bonus de 0,25 puncte, First Bank – 0,45 puncte, iar OTP Bank – 0,2 puncte, pentru depozitele la termen de 1 an.

ln cazul depozitelor pe termene scurte, de 1-3 luni, cele mai mari dobanzi la gasim la Libra Bank (2,35% la depozitul online la 3 luni), First Bank (2,15% la depozitul online pe 3 luni) si Garanti Bank (1,6% la termen de trei luni).

Daca ne uitam la castigul obtinut cu un depozit in valoare de 10.000 la termen de 12 luni, retras de la bancomatul propriu al bancii, cel mai mare este la CEC Bank, cu 360 de lei, urmat de Banca Romaneasca (359 lei) si BT (350 lei).

Daca luam in calcul si comisioanele pentru administrarea contului curent si aplicatiei de online banking, atunci cel mai rentabil este la BT, cu un castig net de 345 lei, Libra, cu 330 lei si Banca Romaneasca, cu 299 lei.

Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Cetelem este acuzata de clienti ca le trimite carduri de credit fara acordul lor, pe care nu le mai pot inchide si sunt raportati la Biroul de Credit sau chiar executati silit

card-cetelem-inchidere

Cetelem, care apartine de banca franceza BNP Paribas, este acuzata de clienti ca le emite, fara acordul lor, carduri de credit, pe langa imprumuturile obtinute de regula in cadrul diverselor magazine, dupa care se chinuie sa le inchida sau ajung in situatia de a fi raportati la Biroul de Credit sau chiar executati silit.

Unii clienti Cetelem nici macar nu stiu ca li s-a emis si un card de credit, in plus fata de imprumut, iar altii primesc acasa cardul, dar nici nu-l scot din plic, dat fiind ca nu l-au solicitat si nu au nevoie de el.

Unii oameni s-au plans ca au primit un card Cetelem doar in urma unei oferte la telefon, uneori facuta chiar de alte persoane care le foloseau telefonul.

De exemplu, un cititor ne-a spus, la Reclamatiibanci.ro, ca a avut o surpriza cand s-a intors din strainatate, acum doua saptamani: a primit un plic cu un card Cetelem, fara sa-l ceara.

Dar cum de l-a primit, totusi? l-am intrebat. I-am lasat telefonul unui cunoscut, zice el, cat timp am fost plecat, iar pe el l-au sunat si l-au intrebat daca nu vrea un card, si a zis da. „Pai bine, ma, eu ti-am facut un bine, ti-am lasat telefonul sa te folosesti de el, iar tu comanzi carduri in numele meu?!” i-a reprosat el.

Apoi s-au certat rau dupa ce a primit un SMS de la Cetelem ca are de plata 99 de lei. Cum se poate sa am de plata 100 de lei, cand eu nici macar nu am dezlipit cardul de pe plic?! Doar m-am uitat in plic sa vad ce e si l-am lasat acolo. Asa ca va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac, ca eu vreau sa renunt la acest card. Mi se pare ca au comis un abuz de putere. Cum sa platesc 100 de lei cand eu nici macar n-am folosit cardul si nu l-am cerut? Eu nu vreau acest card, mai ales ca m-am uitat pe internet si am vazut ca firma asta Cetelem e neserioasa. Va rog sa-mi spuneti cum se poate ca Cetelem sa emita un card prin telefon, fara semnatura persoanei?”.

De ce Cetelem trimite oamenilor carduri de credit pentru care incaseaza comisioane, desi acestea nu sunt folosite, iar apoi ii executa silit? Nu am primit raspuns la aceasta intrebare de la Cetelem.

Un alt client Cetelem ni s-a plans ca a primit o somatie de executare silita in valoare de 65 de lei, desi si-a achitat creditul de anul trecut. I s-a spus insa ca mai are si un card, probabil e din cauza lui, desi nu l-a folosit niciodata. Nu a stiut ca trebuie inchis cardul. Dar cum sa inchida cardul, din moment ce nici macar nu stia de existenta acestuia?! Mai mult, cand a incercat sa ia legatura cu Cetelem pentru a lamuri problema, nimeni nu i-a raspuns la telefon.

Altcineva reclama ca i-a fost activat cardul fara acordul sau si i s-a perceput un comision lunar, desi nu a folosit cardul.

„Am cumparat ceva de la Flanco in rate si am primit un card Cetelem, dar pe care nu l-am folosit. Totusi, am aflat ca el a fost activat, fara acordul meu, astfel ca a trebuit sa achit un comision lunar, desi nu l-am folosit. Acum vreau sa fac un credit, dar pentru a ma incadra trebuie sa inchid cardul Cetelem. Le-am cerut prin telefon sa-mi inchida cardul si mi-au spus ca o sa-mi trimita prin e-mail formularul de inchidere a cardului, dar nu mi l-au trimis nici acum, dupa doua zile, iar la telefon nu mai raspund”, se plange un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Multi clienti Cetelem se plang, de altfel, ca nu reusesc sa ia legatura cu Cetelem pentru a-si inchide cardurile de credit.

„Imposibil sa închid cardul Cetelem dupa o săptămână in care incerc sa sun la toate numerele afisate, am trimis si email si totuși nimic. Serviciul clienți este inexistent”, se plange o cititoare,  la Reclamatiibanci.ro.

„Care este procedura de inchidere cont Cetelem? Trebuie un formular anume sau online? Trebuie sa ma duc la ei pe strada Clucerului? Va rog sa ma ajutati. La telefon nu raspunde nimeni decat robotul, care dupa o ora te saturi”, intreaba alt client Cetelem.

Raspunsul Cetelem? „Toate informatiile despre produsele financiare sint in materialele de prezentare si in contract.”

Alta problema reclamata de clientii Cetelem este lipsa transparentei in privinta sumelor de platit si de achitat si implicit teama de a nu fi taxati suplimentar.

„Am citit in cadrul blogului dumneavoastra despre Cetelem. Am vazut cat de ajutor ati fost in toate situatiile si m-am gandit ca poate imi sunteti si mie de ajutor. Detin un credit pentru un televizor, prin emag, la Cetelem, pe un an de zile. Suma initiala a fost de 699 lei, dar am platit mult mai mult de atat. Conform Pay Zone unde achit ratele, in momentul acesta mai datorez 50 de lei, pe care abia astept sa ii achit. Am emotii ca vor cere sume, dobanzi si etc dupa achitarea acestei sume, desi am fost de buna credinta si am achitat la timp toate ratele, fara nicio dobanda. Abia astept sa inchid cardul, respectiv sa sting creditul cat mai repede. Ma sperie modul lor netransparent de a actiona, faptul ca incerc sa ma loggez pe site sa pot vedea un extras de cont, fara reusita. Ce pot face in situatia in care ma trezesc cu mult mai mult de platit mentionez ca nu am de gand sa platesc un leu in plus, deoarece este nefondat”, ne scrie un client Cetelem, la Reclamatiibanci.ro.

Sursa: Bancherul.ro

Cum a influentat dobanzile la credite noul indice IRCC

Aplicarea, de la 1 aprilie 2019, a noului Indice pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR, la presiunile fostului grup extremist populist Dragnea-Valcov din cadrul partidului de guvernamant, PSD, nu a avut nicio influenta asupra dobanzilor la creditele populatiei.

In ciuda faptului ca valoarea IRCC, 2,36%, a fost cu un punct mai mica decat ROBOR la 3 luni, 3,36%, in prima luna de aplicare (aprilie 2019), dobanzile la creditele ipotecare noi, cele mai afectate de noul indice, au ramas aproape nemodificate, la 6,15%, fata de 6,11% in luna anterioara, martie, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In urmatoarea luna, in mai, costul creditelor pentru locuinte (Dobanda Anuala Efectiva), a scazut putin, la 5,84%, iar in iunie pana la 5,57%, asadar cu o jumatate de punct (0,54 puncte procentuale) fata de nivelul din martie, inainte de aplicarea IRCC.

In acelasi interval (aprilie-iunie) de aplicare a IRCC, dobanzile la creditele noi pentru consum, mai putin influentate decat cele pentru locuinte de noul indice, pentru ca majoritatea au dobanzi fixe, a scazut de la 10,97% in martie la 10,57% in iunie, asadar cu 0,4 puncte procentuale.

Scaderea dobanzilor cu doar o jumatate de punct, fata de un IRCC cu un punct sub nivelul ROBOR, se explica prin faptul ca cele mai multe banci au majorat marja fixa care face parte, alaturi de indicele IRCC, din dobanda variabila la credite.

In cazul creditelor vechi (in sold), la care nu se aplica automat noul indice IRCC, ca in cazul creditelor noi, ci doar la cererea clientilor bancilor, dobanzile dobanzile au ramas nemiscate, la 7,9%, de la inceputul anului si pana acum, in conditiile in care ROBOR-ul a fost foarte stabil.

Astfel, media ROBOR la 3 luni a fost in jurul a 3,1% in primele opt luni ale acestui an.

Dupa ce IRCC a crescut de la 2,36% la 2,63%, in trimestrul doi al acestui an (iulie-septembrie), DAE la creditele ipotecare a urcat si el usor, de la 5,57% in iunie la 5,7% in iulie si august.

In schimb, DAE la creditele pentru consum a scazut in iulie la 10,29%, pentru a urcat iar, la 10,60% in august, nivel apropiat de cel din iunie.

In concluzie, fata de nivelul din martie, inainte de introducerea IRCC, DAE la creditele pentru locuinte a scazut la 5,70% in august, de la 6,11%, deci cu 0,41 puncte procentuale, iar DAE la creditele pentru consum s-a micsorat cu 0,37 puncte, de la 10,97% in martie la 10,60% in august.

In acelasi interval, ROBOR la 3 luni a scazut in medie cu 0,8 puncte procentuale, de la 3,16% in martie la 3,08% in aprilie.
Dobanda la creditele firmelor, care a ramas dependenta in continuare de ROBOR, a scazut, in schimb, mai mult, cu 0,69 puncte procentuale, de la 6,27% in martie la 5,58% in august.

Sursa: Bancherul.ro

Topul dobanzilor la cardurile de credit: intre 14% si 29%, dar toate bancile au si optiunea de plata in rate fara dobanda

carduri-credit-dobanzi

Plata in rate fara dobanda a devenit principala atractie din reclamele bancilor la cardurile de credit, insa pentru castiguri ele se bazeaza pe clientii care nu-si pot plati la timp sau integral ratele lunare sau fac si plati mai mici de 100 de lei, pentru care achita dobanzi ridicate, de pana la 29% pe an, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro.

E bine de stiut ca, la unele banci, plata cumparaturilor cu cardurile de credit in mai mute rate fara dobanda se poate face doar pentru sume ridicate, de peste 100 sau 200 de lei, iar numarul ratelor este direct proportional cu valoarea tranzactiilor.

La alte banci, insa, optiunea de rate fara dobanda este valabila indiferent de valoarea platii cu cardul de credit.

De exemplu, la Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, care are si cele mai multe carduri de credit, cumparaturile cu cardurile de credit se pot achita in maxim 18 rate lunare, fara dobanda, indiferent de valoarea unei plati, la cele 12.000 de magazine partenere ale bancii, in cadrul programului StarBT.

La BCR, a doua banca dupa marime din Romania, numarul ratelor fara dobanda depinde de valoarea cumparaturilor, care trebuie sa fie de minim 200 de lei: cele cu valori intre 200 si 1000 de lei se pot plati in maxim 3 rate lunare fara dobanda, cele cu valori intre 1.000 si 2.000 de lei in 6 rate iar cumparaturile de peste 2.000 de lei in cel mult 12 rate lunare fara dobanda.

De aceea, pentru cumparaturile cu valori mai mici sau altele care nu se pot achita in rate fara dobanda, fiind vorba de plati la magazine care nu accepta aceasta optiune, dobanda cardului de credit conteaza.

Mai ales ca la aceste produse de creditare, costurile variaza foarte mult: de la 14%, cea mai mica dobanda la cardul de credit CEC Bank, pana la 29%, in cazul cardului OTP Bank, asadar inca o data mai mare.

In grupul cardurilor de credit ieftine se mai regasesc: Libra Bank, cu o dobanda de 14,88% si Idea Bank, cu 19%.

Bancile cu cele mai scumpe carduri

De cealalta parte, printre cele mai scumpe carduri de credit se mai afla cele emise de Credit Europe Bank si BCR, cu o dobanda de 28%, precum si cele ale Garanti Bank, cu 27,6% si BRD, cu 26%.

Dobanda medie a celor 17 carduri emise de 15 banci este 23,7%.

Daca aveti un card de credit, trebuie sa fiti atenti si la comisioane, nu doar la dobanzi.

Astfel, exista un comision lunar de administrare a cardului, care variaza intre 1,66 lei la OTP Bank si 4,08 lei la Credit Europe Bank, media fiind in jurul a 3 lei lunar.

De asemenea, pentru retragerile de numerar la bancomate, comisioanele sunt ridicate, putand ajunge la 3% din suma retrasa, minim 10 lei, la cardurile de credit emise de BCR, media fiind in jurul a 1%.

Kruk Romania – firma de recuperare creante – date de contact (adresa, telefon, e-mail, site internet)

kruk-angajament de plata

kruk-angajament de plata

Kruk Romania – firma de recuperare creante – date de contact (adresa, telefon, e-mail):

KRUK ROMÂNIA SRL

CUI: 21114156
RC: J40/3301/2007

Operator de date cu caracter personal nr. 5180

Site: www.https://ro.kruk.eu

Provident: date de contact pentru credite, reclamatii, informatii clienti

provident-contact-telefon-email

provident-contact-telefon-email

Date de contact Provident, pentru credite, reclamatii sau alte informatii:

E-mail: relatiicuclientii@provident.ro

Telefon:

021 9877 (apel cu tarif normal)
021 275 75 75 (apel cu tarif normal)

Programul Relaţii cu Clienţii:

luni-vineri: 8:00 – 20:00
sâmbătă: 9:00 – 17:00

Adresa postala:

Provident Financial România, Departamentul de relaţii cu clienţii, str. Şerban Vodă nr. 133, Corpul A, etaj 1, sector 4, Bucureşti

Ferratum – date de contact (telefon, e-mail)

ferratum-credit-telefon-e-mail

ferratum-credit-telefon-e-mail

Datele de contact ale IFN-ului Ferratum, care acorda credite rapide online:

Servicii clienti

Telefon: 021 9090 sau 031 00 55 66 7 – program de lucru: luni-vineri: 09:00 – 21:00, sambata-duminica: 09:00 – 17:00;

E-mail: clienti@ferratum.ro sau office@ferratum.ro.

Sprijin restante

Telefon: 031 630 38 72, luni-vineri: 09:00 – 19:00,

E-mail: sprijin.credit@ferratum.com

ING devine putin mai transparenta in reclamele la credite, dar nu vrea sa fie un model de corectitudine pe piata bancara

ing-dobanda-credit

ing-dobanda-credit

ING Bank a devenit putin mai transparenta in reclamele la credite, dupa criticile Bancherul.ro si probabil si ale altora, poate si dupa controalele Autoritatii pentru Protectia Consumatorului (ANPC), insa nu vrea sa devina un model de corectitudine pentru piata bancara.

Astfel, daca pana acum ING Bank isi promova creditele afisand doar cea mai mica dobanda, valabila insa doar in conditii speciale, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii, incheierea unei asigurari si numai pentru creditele cu valori mari, sub formula “de la X% pe an” (vezi aici detalii), acum banca adauga, cel putin pe site-ul oficial, ing.ro, si valoarea maxima a dobanzii, dupa formula “de la x% pe an pana la y% pe an”.

Concret, langa cea mai mica dobanda, “de la 8,99%”, promovata pana acum de banca, inca vizibila in ferestrele unitatilor ING Bank, banca adauga acum si cea mai mare valoare, “pana la 12,49%”, deci cu 3,5 puncte mai mare.

ING sterge astfel cu o palma fereastra aburita a reclamei la credite, dar geamul nu ramane curat, mai trebuie frecat putin, pentru a se vedea clar prin el.

Mai exact, pe geam trebuie pusa si DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include nu doar dobanda (de la 8,99% la 12,49%), ci si alte comisioane care trebuie platite la obtinerea unui credit sau asigurarile.

De exemplu, in cazul unui credit in valoare de 23.000 de lei (in jur de 5.000 de euro) pe o perioada de 5 ani, dobanda standard, fara incasarea salariului si fara asigurare, este 11,75%. Pe langa aceasta, va trebui achitat un comision de analiza de 200 de lei, astfel ca DAE se ridica la 12,83% pe an.

Costul total al acestui imprumut este 8.000 de lei, ceea ce inseamna ca fata de cei 23.000 de lei imprumutati trebuie, la finalul celor cinci ani va trebui achitata bancii suma totala de 31.000 de lei, in rate lunare de 512 lei.

Exemplul ING de a mai limpezi putin ecranul mat al reclamelor ar trebui urmat si de alte banci care practica reclame inselatoare, cu afisarea unor dobanzi in conditii preferentiale si ascunderea DAE, precum BRD sau Raiffeisen Bank.

BRD isi promoveaza in prezent creditul de consum, botezat Expresso, afisand o dobanda de 8,74%, langa care a pus o steluta, iar cu litere cam de zece ori mai mici, ilizibile, intr-un colt al ecranului, se face precizarea ca aceasta dobanda este valabila “daca incasezi veniturile la BRD, pentru credite de peste 35.000 de lei.”

Dobanda creste insa la 9,71% daca nu incasezi veniturile intr-un cont al bancii si la 12,06%, pentru creditele cu valori intre 2.000 si 15.000 de lei.

Asadar, cea mai mica dobanda a BRD, de 8,74%, poate ajunge si la 12,06%, cu peste trei puncte in plus. Iar DAE in acest caz depaseste 16%, deci aproape dubla fata de dobanda din reclama.

Si Raiffeisen Bank si-a facut reclama inselatoare la creditul de refinantare (vezi aici detalii).

Ce venituri si documente sunt necesare pentru un credit de nevoi personale la Banca Transilvania?

banca-transilvania-credit-imprumut

banca-transilvania-credit-imprumut

Tipurile de venituri acceptate de Banca Transilvania pentru acordarea unui credit de nevoi personale sunt:

– Salarii şi alte venituri lunare cu caracter permanent
– Venituri din diurne pentru navigatori, piloţi, stewardese, transportatori
– Venituri obtinute din contracte de munca derulate in strainatate de cel putin 1 an
– Pensii
– Venituri din desfasurarea de profesii liber autorizate
– Venituri din rente viagere
– Venituri din lucrari literare, de arta, stiintifice, mostenirea dreptului de autor asupra unor asemenea lucrari, venituri din contracte de cesiune a drepturilor de autor si a drepturilor conexe acestora
– Chirii
– Dividende obtinute de la societati comerciale cu capital privat
– Venituri din dobânzi la depozite constituite la Banca Transilvania

Acte necesare:

– act de identitate

– acord ANAF (se primeste si se semneaza la sediul bancii)

Daca realizezi venituri care, conform legii, nu sunt raportate la ANAF, trebuie sa soliciti in unitatile Bancii Transilvania informatii referitoare la documentatia de venit necesara.

Daca ai nevoie de informatii suplimentare sau ajutor pentru obtinerea creditului, trimite-mi un e-mail la vasile.coman@reclamatiibanci.ro sau suna-ma la 0723292899.

Lista brokerilor (intermediari) de credite inregistrati la ANPC

Lista brokerilor (intermediari) de credite persoane juridice inregistrati in registrul de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in 06.03.2019:

Nr. Crt Denumire Tip intermediar de credite legat/nelegat Creditorul/intermediarul in numele caruia actioneaza
Nume conducere / persoane responsabile cu activitatea de intermediere credite STATUL MEMBRU IN CARE INTERMEDIARUL DE
CREDITE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA

1 SC A&C BILDEA ALEX CONSULTING SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Bildea Alexandru Daniel, administrator ROMANIA
SC ADWISERS PROFESSIONAL CONSULTING
SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Alexandru Rodica Irina, administrator ROMANIA
3 SC ADO ADVISOR FINANCE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Oprea Adrian administrator ROMANIA
4 SC ADFIN PROCONS SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Găman Adriana administrator ROMANIA
5 SC AGER PAY SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Varlan Stefan Alin, administrator ROMANIA
6 SC AIO FINANCE &CONSULTING SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Aionițoae Florin Cătălin ROMANIA
7 SC ALEDAR FINANCE SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Grecu Nicoleta Magdalena administrator ROMANIA
8 SC ALEXIA OFFICIAL SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Manu Alexandrina Florica, ROMANIA
9 SC ALEXANDRA ZONE SRL-D Intermediar de credite legat – BCR-BPL Finica Adriana Alexandra, administrator ROMANIA
10 SC ALTIUS FACILIS SRL Intermediar de credite nelegat Andrei Constantin Ovidiu ROMANIA
11 SC ANOMIS FINANCE BN SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Nicula Simona Carmen, administrator ROMANIA
12 SC B & B CREDIT SOLUTIONS SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Bezman Cristinel Vasile ROMANIA
13 SC ALPHA ART 2012 SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Fuiorea Adriana Luminita ROMANIA
14 SC ALPHA CREDIT BROKER IMOB SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Ganea Alexandra Daniela administrator ROMANIA
15 SC A. SIGNER FINANCIAL CONSULTING SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Adrian Signer, administrator ROMANIA
16 SC ACTUAL FINANCE SRL – D Intermediar de credite legat – BCR-BPL Campean Ana Maria, administrator ROMANIA
17 SC ADVANCED FINANCIAL SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat
CETELEM IFN S.A. SC
PERSONAL CREDIT ADVISOR SRL
Andrei Geamana, administrator;David
Sabina Ileana ROMANIA
19 SC ANASTEM SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Iancu Sebastian, ROMANIA
20 S.C. ANE AMP BEST SOLUTIONS S.R.L. Intermediar de credite nelegat Alexe Marian Paul administrator ROMANIA
21 SC ANDABO 13 SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Anca Velicu, administrator ROMANIA
22 SC ALLIANCE FINANCE BROKER SRL Intermediar de credite nelegat
– BCR SA;ALFA BANK ROMANIA SA;GARANTI BANK
ROMANIA SA;OTP BANK ROMANIA SA;BANCA
TRANSILVANIA SA
Hopinca Marius Victor, Administrator –
Director General; Liviu Andrei
Vicepresedinte;Radu Gabriel Chiordea ROMANIA
23 SC APB-MIRIDE FINANCE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Dorobat Paula administrator ROMANIA
24 SC AV BROKER SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat
– ALFA BANK ROMANIA SA;BCR SA;GARANTI BANK
ROMANIA SA;OTP BANK;UNICREDIT BANK SA;SIMPLU
CREDIT IFN SA Valentin Anghel, administrator ROMANIA
25 SC AVA CONSULTING FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat SC CALIBRA FINANCIAL SRL
Mănaila Alexandru George asociat
Andrei Alexandru asociat ROMANIA
26 SC ATRACTIV CONSULTING SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Cretu Maria, administrator ROMANIA
27 SC BAYER CREDIT SRL Intermediar de credite nelegat
– GARANTI BANK SA;RALFI IFN SA;ALPHA BANK
ROMANIA SA;CREDIT AGRICOLE ROMANIA SA;IDEA
BANK SA;CLARET EURO CREDIT IFN SA;BANCA
COMERCIALA ;ALPHA BANK;GARANTI BANK ;CREDIT
AGRICOLE BANK ;IDEA BANK Dragos Ionut Nichifor – administrator ROMANIA
28 SC BATALIN 77 SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Bataiosu Alin Costinel, administrator ROMANIA
29 SC BEST ADVISE BROKER SRL Intermediar de credite nelegat SC EASY FINANCE INVESTMENT SRL Ciocan Ana Maria administrator ROMANIA
30 SC BCR SA Intermediare de credite legat BCR-BPL SA
Dana Demetrian, vicepresedinte
executive;Petronel Chiva ,director executiv ROMANIA
31 SC BEST CREDIT ADVISER SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Gradinaru Adrian-Madalin
Olaru Georgiana ROMANIA
32 SC BEST PROIECT CONSULTING SRL Intermediar de credite nelegat SC PERSONAL CREDIT ADVISOR SRL Boca Dumitru Daniel administrator ROMANIA
33 SC BEST SOLUTIONS IN TOWN SRL Intermediar de credite nelegat PERSONAL CREDIT ADVISOR S.R.L. Dragulin Andreea Florina administrator ROMANIA
34 SC BETA SERVICII FINANCIARE SRL Intermediar de credite nelegat – GARANTI BANK SA Bogdan Simion, administrator ROMANIA
35 SC BK SEA 2017 SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Rădulescu Adrian administrator ROMANIA
36 SC BOHEME MARIAGE SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Dana Dumitrache, administrator ROMANIA
37 SC BRANKS BROKER SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Popa Florin, administrator ROMANIA
INTERMEDIARI DE CREDITE – PERSOANE JURIDICE
38 SC BRIANDIS SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Brindusa Elisabeta Horogea, administrator ROMANIA
39 SC BROKER DE CREDITE & IMOBILIARE SRL Intermediar de credite nelegat BCR SA; OTP BANK Alexandru Simina, administrator ROMANIA
40 SC BROKER PISATIM SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA;BANCA TRANSILVANIA
Vasile Dorca, administrator, Pisat Ionuț
Marcel, administrator ROMANIA
41 SC BMG FINANCE CONSULTING SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA;CREDIT AGRICOLE BANK RO SA Mihai Patrichi, administrator ROMANIA
42 SC BUBU & DEEA DRINK SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Vladislav Mihai Aurelian administrator ROMANIA
43 SC BURSOV CONSULTING SRL Reprezentant desemnat – SC Easy Finance Investment SRL Burlacu Sorin Viorel, administrator ROMANIA
44 SC CALIBRA FINANCIAL SRL Intermediar de credite nelegat RAIFFEISEN BANK SA
Isvoranu Emilia administrator
Zguma Mihaela Roxana manager ROMANIA
45 SC CAMELEON SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Scarlat Sorina, administrator ROMANIA
46 SC CAPITAL EXPERT FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat
– BCR SA’IDEA BANK;RAIFFEISEN BANK SA;ALPHA
BANK;CTELEM;OTP BANK;GARANTI BANK Carmen Caracuda, administrator ROMANIA
47 SC CARCRED SALES SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Gratiela Ciocan, administrator ROMANIA
48 SC CIN FINANCIAL SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Cirstea Dan Mircea, administrator ROMANIA
49 SC CONSULTING EVA MITAR SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Mitar Eva, administrator ROMANIA
50 SC CORBU FINANCE SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Corbu Daniela, administrator ROMANIA
51 SC CREDIT ACCEPT SOLUTIONS SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL
Andrei Sorin Director General
;GARANTI BANK SA;BCR SA;CREDIT AGRICOLE
ROMANIA SA;UNIOCREDIT BANK SA
Roxana Marin – administrator;Radulescu
Victor Alexandru director executiv ROMANIA
54 SC CREDITAL EXPERT SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Tarce Amelinda Camelia, administrator ROMANIA
55 SC CREDITE PRIETENOSE SRL Intermediar de credite nelegat SC KLS CREDIT FLEXI SRL Ciocoi Cosmin Florin administrator ROMANIA
56 SC CREDITEX SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Ciupeceanu Claudiu Cristian, administrator ROMANIA
57 SC CREDIT CONSULT FLM SRL Intermediar de credite nelegat Vladescu Luiza Magdalena administrator ROMANIA
58 SC CREDIT HUB SRL Intermediar de credite nelegat
59 SC CREDIT VIEW SRL Intermediar de credite nelegat
– BCR SA;CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA
SA;ALPHA BANK ROMANIA SA;BCR-BANCA PENTRU
LOCUINTE Patrascu Bogdan Corneliu, administrator ROMANIA
60 SC CREDIT ONE S.R.L. Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Ciobotaru Gabriel administrator ROMANIA
61 SC CREDITESCU SOLUTII FINANCIARE SRL Intermediar de credite nelegat SC PERSONAL CREDIT ADVISOR SRL
Paraschiv Valentin Cojocaru
Rodica Ciobanu Marius
Eugen ROMANIA
62 SC CREDCO FINANCIAL CONCEPT SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Costache Corina, administrator ROMANIA
63 SC CREDIMUS SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Pista Andrea Liana ROMANIA
64 SC CRISTINA TUDOR CONSULT SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Tudor Ionela Cristina administrator ROMANIA
65 SC CRIS CONSFIN SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Constantinescu Cristina administrator ROMANIA
66 SC CURLY FINANCE MDC SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Iordan Oana Liliana administrator ROMANIA
67 SC DAIA DAEGON SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Mocan Daiana Maria, administrator ROMANIA
68 SC DAMIAN FINANCIAL CONSULTING SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Paula Damian, administrator ROMANIA
69 SC DAMIRA SILVER SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Cazacu Melania administrator ROMANIA
70 SC DATA CENTER BUSINESS SRL Reprezentant desemnat EASY FINANCE INVESTMENT SRL Cozma Ioana administrator ROMANIA
71 SC DENISA BROKER DE ASIGURARE SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Agache Lenuta,administrator ROMANIA
72 SC DEPOZITUL DE CREDITE SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA
Adrian Vlase, administrator; Marius
Constantin Oancea, administrator ROMANIA
73 SC DESEA FINANCE SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Corbu Daniela, administrator ROMANIA
74 SC DESTINE BROKER DE CREDITE SRL Intermediar de credite nelegat
ALPHA BANK ROMANIA SA; TBI CREDIT IFN SA; TBI
LEASING IFN SA; BCR SA; BCR – BPL; RAIFFEISEN
BANCA PENTRU LOCUINȚE SA; TRANSILVANIA LEASING
IFN SA; PATRIA BANK SA; PATRIA CREDIT IFN SA;
CREDIT EUROPE BANK ROSA; UNICREDIT LEASING
CORPORATION IFN SA; SIMPLU CREDIT IFN Daniel Daniela, administrator ROMANIA
75 SC DIAMANT 2000 SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Dinu Mihail, administrator ROMANIA
76 SC DIMI EDUCATIV SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Ronela-Viorica Ardelean, administrator ROMANIA
77 SC DINAMIC TOPCREDIT SRL, Intermediar de credite nelegat – GARANTI BANK;SC DINAMIC TOPCREDIT SRL Albulescu Ana Maria, administrator ROMANIA
78 SC DORNER SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Leghezeu Cristian Ștefan administrator ROMANIA
79 SC DS VIDEO PRODUCTION SRL Intermediar de credite nelegat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Severin Dan, administrator ROMANIA
80 SC DSA CREDITE RAPIDE SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Buzica Valentina, administrator ROMANIA
81 SC DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Intermediar de credite nelegat
BANK
Razvan Liviu Greciuc, administrator
Doru Cristian Iliescu administrator
Anton Cristina Maria ROMANIA
82 SC EDUFINANCE TRAINEE SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Florina Petcu, administrator ROMANIA
83 SC EASY FINANCE INVESTMENT SRL Intermediar de credite nelegat
TRANSILVANIA
Slimak Filoftia administrator,Adam Sorin
director general,Niculescu
Daniela,Diaconescu Carmen,Vergu Aurelia ROMANIA
85 SC EASY SOLUTIONS ADVISORS SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Jeler Liviu Silviu, administrator ROMANIA
86 SC ECHIPA EXPERT SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Costinas Razvan Ioan administrator ROMANIA
87 SC ECONOMIC CONCEPT INVESTEMENT SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Oana Iacob administrator ROMANIA
88 SC EPIC ȘAPTE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Dună Ioana Diana administrator ROMANIA
89 SC EXPERT ADVISERS FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat Popa Constantin, administrator ROMANIA
90 SC EXPERT BANKER SRL Intermediar de credite nelegat
SA;BCR Banca pentru Locuinta
Dicieanu Adrian administrator Stan
Ioana Brandusa Chirita
Mariana ROMANIA
91 SC EXPERT BIZ FIT SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Manea Diana-Luxita, administrator ROMANIA
92 SC EXPERT BIZ FIT CONSULTING SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Manea Diana-Luxita, administrator ROMANIA
93 SC EXPERT FINANCE CONSULTING MGA SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Cozma Dumitru-Gheorghe, administrator ROMANIA
94 SC FAMILY DAY SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Ianc Ana Liana administrator ROMANIA
95 FRESH &REAL SOLUTIONS SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Pintilie Cosmina Elena administrator
96 SC FAST CREDIT CONSULTING SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Popescu Ovidiu iulian ROMANIA
97 SC FIRST WAY MIR SRL-D Intermediar de credite legat – BCR-BPL Mirela Pricopi, administrator ROMANIA
98 SC FPC PRIVATE SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA;IDEA BANK;CREDIT AGRICOLE ROMANIA SA Dragos Popescu, administrator ROMANIA
99 SC FUTURE PLAN CONSULTING SRL-D Intermediar de credite legat BCR-BPL Blaga Andreea Brigita, administrator ROMANIA
100 SC GALAPAGOS SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Santa Elena Simona,administrator ROMANIA
101 SC GALLAD SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL
AGRICOLE ROMANIA SA;CREDIUS IFN SA;VERIDA
CREDIT IFN SA;PITAEUS BANK RO SA;PATRIA BANK
SA;IDEA BANK SA ;UNICREDIT BANK SA;ING BANK
NV;BCR BANCA PENTRU LOCUINTE Cretu Cristina Gabriela, administrator ROMANIA
103 SC GELAREX SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Puie Emilia, administrator ROMANIA
104 SC GENIAL BUSINESS SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Dragan Sorana, administrator ROMANIA
105 SC GHIOCELI CONSULTING SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER
Ghiocel Victor, administrator
Ghioceli Marian ROMANIA
106 SC GLAMOUR GRAND BUSINESS SRL Intermediar de credite legat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Boierescu Maria Daniela ROMANIA
107 SC GREEN APPLE REAL ESTATE SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA Amelia Diaconu, administrator ROMANIA
108 SC GREEN CREDIT COMPANY SRL, Intermediar de credite nelegat – APHA BANK SA; OTP BANK
Amelia Diaconu administrator Diaconu
Iuliana asociat Serban
Nicoleta Pocovnicu
Georgiana -Corina ROMANIA
109 SC G.C. CREDIT CONFORT SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Gradinaru Cornelia ROMANIA
110 101 Intermediar de credite legat – BCR-BPL
Barbuleanu Aurora Carmen,
administrator;Barbuleanu Horia Calin
111 SC HELP CREDIT LEADER SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat
– BCR SA;APHA BANK ROMANIA SA;GARANTI BANK
SA;IFN EXTRAFINANCE ;BANCA TRANSILVANIA
SA;BANK LEUMI RO SA;CREDIT AGRICOLE ROMANIA
SA;ING BANK NV prin ING BANK ;VERIDACREDIT IFN SA Florin Ivan, administrator ROMANIA
112 SC HESTIA ASSISTANCE FINSERV SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Sav Irina administrator ROMANIA
113 SC ICBMA CREDIT SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Mălinescu Maria, administrator ROMANIA
114 SC IMA FINANCE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Ivanescu George Florin administrator ROMANIA
115 SC INA DESIGN COMPANY SRL Intermediar de credite nelegat Patrascu Valeriu Liviu administrator ROMANIA
116 SC INFO FIN SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA;GARANTI BANK;ALPHA BANK;OTP BANK SA Covaci Alexandru; Covaci Gigi Catalin ROMANIA
117 SC INSULA FANTAZIA SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Marta Lucia-Ana, administrator ROMANIA
118 SC INTERMED SOLFIN SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Hanc Luminita Eleonora, administrator ROMANIA
119 SC IMPACT FINANCE & DEVELOPMENTS SRL Intermediar de credite nelegat Bogdan Nicolae Geanta ,administrator ROMANIA
120 SC JMG QUALITY SERVICES SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Jumuga Florina Maria, administrator ROMANIA
121 SC KATPERA 30 SOLUTIONS SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Popescu Roibu Catalina administrator
Predescu Roxana Elena Roibu
Iulia Cosmina Rosoiu Andrei
Vladut ROMANIA
122 SC KENDI ROBERT SRL – D Intermediar de credite legat – BCR-BPL Kendi Robert Zsigmond, administrator ROMANIA
123 SC KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES SRL Intermediar de credite nelegat
125 SC KLS CREDIT FLEXI SRL Intermediar de credite nelegat
Oana Tatiana administrator Crainic
Elena asociat Vălean Roxana
Ioana ROMANIA
126 SC 101 KRONCONTI SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Urs Monica Cornelia administrator ROMANIA
127 SC LAVIS TRADING SRL Reprezentant desemnat EASY FINANCE INVESTMENT SRL Dumitru Gigi Lavinia administrator ROMANIA
128 SC LEMON CREDIT SRL Intermediar de credite nelegat Daniela Iulia Arsenie, administrator ROMANIA
129 SC MAGDAL TARSIS SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Duca Elena, administrator ROMANIA
130 SC MAGNET FINANCIAL ADVISOR SRL Intermediar de credite nelegat
Pantis Ioana Georgeta Nicoleta
administrator
Opre Csaba administrator ROMANIA
131 SC MARCY & LEON SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Andreea Petean, administrator ROMANIA
132 SC MARIVALLMA CONSULTING SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Cucuteanu Mariana administrator ROMANIA
133 SC MARKETING &MORE SRL Intermediar de credite nelegat SC CALIBRA FINANCIAL SRL Cozma Vlad administrator ROMANIA
134 SC MAV CREDIT SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Lupan Mirela Adina, administrator
Babota Eduard ROMANIA
135 SC MAVIAL INVEST SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL PanteaBogdana Alina administrator ROMANIA
136 SC MIB SOLUTIONS EASY CREDIT SRL Reprezentant desemnat EASY FINANCE INVESTMENT SRL Barbu Mihai administrator ROMANIA
137 SC MIO-MEDA SRL Intermediar de credite nelegat
– TBI IFN;TIBI BANK;ROMCOM IFN ORADEA;BT DIRECT
IFN;BCR;RAIFFISEN BANK;CREDIUS IFN;SPEED
TRANSFER IFN;BANCA TRANSILVANIA Ban Marioara, administrator ROMANIA
138 SC MONEY CONSULTFIN SRL Intermediar de credite nelegat Serac Cristina Monica administrator ROMANIA
139 SC MONERO EXPERT SOLUTION SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Petre Laura Rodica ROMANIA
140 SC MULTI BUSINESS CONSULTING SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Dragan Elvira Petruta, administrator ROMANIA
141 SC MULTIBROKER S.R.L. Intermediar de credite nelegat Garneț Mihail administrator ROMANIA
142 SC MUMURUZ FINANCE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Murmuz Marian administrator ROMANIA
143
SC NN BUSINESS FINANCIAL CONSULTING
SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Nistor Daniel Ionut administrator ROMANIA
144 SC NEW POINT CONSULTING SRL Intermediar de credite nelegat SC CALIBRA FINANCIAL SRL Retegan Alina Georgeta administrator ROMANIA
145 SC OANA FAST CONSULTING SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Spaiuc Oana administrator ROMANIA
146 SC OCU PROFINANCE SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Ocu Adrian, administrator ROMANIA
147 S.C. OTP ADVISORS S.R.L. Intermediar de credite legat OTP BANK ROMANIA S.A.
Megyesi Jozsef Andor administrator
Cristina-Madalina; Todica Elena;Iancu
Alina Mihaela; Giga Birsan Raluca
Sidonia ;Huidiu Roxana Elena ;Vasilescu
Sonia ROMANIA
148 SC PAVAN ADVICE SRL Intermediar de credite nelegat AMG Solutions &Consulting S.R.L. Calin Ana Maria ROMANIA
149 SC PREDULEA LOGISTIC SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL
Predulea Dragos Constantin asociat
Dunărințu-Ficu Alexandru asociat ROMANIA
150 SC PASIUNE PENTRU DULCE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Ionescu Gabriela administrator ROMANIA
151 SC PDF CREDIT SOLUTION SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Pasareanu Daniela Florentina,
IFN;CREDIUS IFN;GARANTI CREDITE DE CONSUM
IFN;ROMCOM SPEED TRANSFER FINANCIAR; VITAS
ROMANIA BCR LEASING ;BT LEASING ;BT LEASING
GARANTI LEASING;IDEA LEASING RAIFFEISEN
LEASING;TIRIAC LEASING ;TRANSILVANIA LEASING Simina Alexandru administrator ROMANIA
154 SC PERSONAL CREDIT ADVISOR SRL Intermediar de credite nelegat
LOCUINTE S.A.
Mcarin Napruiu Dragos administrator
Visan Tiberiu- Alexandru,
Rusen Florin -Cristian ROMANIA
155 SC POLITECH SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Ranca Vasile Mihai, administrator ROMANIA
156 SC POP SI FIICELE COMPANY SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Pop Victoria Coprina,administrator ROMANIA
157 SC PRIMA DATA FINANCE SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER
Domnita Claudiu Ioan, administrator
Domnita Gabriela Gizela
Golban Gabriela ROMANIA 5
158 SC PREMIUM RETAIL SERVICES SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Tudor Alexandra Melania administrator ROMANIA
159 SC PRO CAPITAL CONECT SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Ionescu Maria, administrator ROMANIA
160 SC PRO CENTER INVESTMENTS SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Emil Hangan,administrator ROMANIA
161 SC PRO CREDITE BROKER SRL Intermediar de credite nelegat
– ALPHA BANK ROMANIA SA;GARANTI BANK; CREDIT
AGRICOLE BANK ROMANIA;OTP BANK ROMANIA SA Acsinte Ioan-Bogdan, administrator ROMANIA
162 SC PROEMINENT SERV SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA Cicu Laura Nicoleta, administrator ROMANIA
163
SC PROFESSIONAL FINANCIAL
CONSULTANCY EXPERT SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL ROMANIA
164 SC PROFION TOP CONSULTING SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Ionele Bogdan Paul administrator ROMANIA
165 SC RDI PRO MANAGEMENT SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Duta Ileana Roxana, administrator ROMANIA
166 SC RING FOR CREDIT SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Pîrcioagă Ionț Florin administrator
167 SC RENEE EXPERT CONSULTING SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Carabat Maria-Cristina, administrator ROMANIA
168 SC ROYAL BROKERS SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Ciuciuc Valentin administrator ROMANIA
169 SC RAYSOL ONE SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Predoi Silvia administrator ROMANIA
170 SC RPD FINANCE SRL Intemediar de credite nelegat
– BCR SA;BANCA TRANSILVANIA SA;CREDIT AGRICOLE
ROMANIA;GARANTI BANK ROMANIA Dorobantu Mihai Valentin – administrator ROMANIA
171 SC RUZION COM SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Rusu Ioana, administrator ROMANIA
172 SC 2 S COMPANY SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Brateanu Simona Ioana administrator ROMANIA
173 SC SALESHACKERS SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Bărbulescu Laura Maria administrator a
174 SC SALES LEADERS CONSULTING SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Radu Silviu Vasile administrator ROMANIA
175 SC SAFE BANKING SRL
Reprezentant desemnat
SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL
Rădulescu Ilie Adrian administrator
Rădulescu Angelica Elena ROMANIA
176 SC SEASIDE SERVICES SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Doru Alexandru Sabau, administrator ROMANIA
177 SC SELL CONSULTING SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Teodor Cristian administrator
Toderașc Ștefan Alin ROMANIA
178 SC SEMIRAMIDA CREDITE SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Banciu Cristina, administrator ROMANIA
179 SC SENS.RO INTERMED SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Serban Stefan Marin, administrator ROMANIA
180 SC SIMO SUPORT S.R.L. Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Gurzau Simona administrator ROMANIA
181 SC SOLANA EXPERT TEEAM SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Dascalu Elisabeta Baba ROMANIA
182 SC SOLUTII FINANCIARE RAPIDE SRL Intermediar de credite nelegat Fluerau Mihai Florin administrator ROMANIA
183 SC SORIAND PET SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Pietraru Andra -Elena ROMANIA
184 SC SMART CREDIT FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat
Iordache Robert administrator
Buduleci Laurentiu asociat ROMANIA
185 SC SMART FINANCE BROKER SRL Intermediar de credite nelegat
ING ,BANCA TRANSILVANIA SA,BANK LEUMI ROMANIA
SA,GARANTI BANK SA Pene Marius Adrian administrator ROMANIA
186 SC SMART FINANCE ASSIST SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Szolosi Robert administrator ROMANIA
187 SC SMART EXPRESS FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat
– BCR SA;BANCA TRANSIVANIA SA;CREDIT AGRICOLE
SA;ING BANK SA;PATRIA BANK Moldoveanu Radu, administrator ROMANIA
188 SC SOFIA BUSINESS SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Mihoreanu Fanica administrator ROMANIA
189 SC SUDREZIDENTIAL BROKER SRL Intermediar de credite nelegat
Grigore Mariana, asociat ROMANIA
190 SC SWIFT LINE SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Ciocan Iulia, administrator
Filip Cristina ROMANIA
191 SC TALPES FLORIN CONSULTING SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Talpes Florin, administrator ROMANIA
192 SC TECHNICAL & SALES SOLUTIONS SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Fanica Rujancu, administrator ROMANIA
193 SC TED RESIDENCE SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Baciu Gheorghe Gabriel administrator ROMANIA
194 SC TDR EASY SOLUTION SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Tudor Cătălin Mihai administrator ROMANIA
195 SC TEL TOP SOLUTIONS SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Andrieș Constantin Traian administrator ROMANIA
196 SC TEN 95 FINANCE CONSULTING SRL Intermediar de credite legat – BCR-BPL Sandu Nina, administrator ROMANIA
197 SC THE ADW ALLY SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Neagu Gheorghita Alina, administrator ROMANIA
198 SC THE DSA ADVISERS SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Herman Lucian, administrator ROMANIA
199 SC TITAN BROKER DE CREDITARE C.M. SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Bucur Camelia administrator ROMANIA
200 SC TONGIL GROUP SRL Intermediar de credite nelegat – BCR SA;DSA GRUP CREDIT ADVISER SRL Cornelia Cristina Totos, administrator ROMANIA
201 SC TOP BROKER FINANCE SRL Internediar de credite nelegat
– BANCA TRANSILVANIA;ING BANK NV Amsterdam Suc.
Bucuresti;CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA SA;BCR
SA;OTP BANK SA;PATRIA BANK ;IDEA BANK
Szasz Csilla, administrator; Viorel
Bumberica, administrator ROMANIA
202 SC TORBA CONSULTING SRL Internediar de credite nelegat SC CALIBRA FINANCIAL SRL Torba Nicușor Cătalin administrator ROMANIA
203 SC SIC TREND BUSINESS SRL Internediar de credite nelegat
Șipoș Ioana Corina administrator
Șipoș Bogdan Andrei ROMANIA
204 SC UBS CENTER SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Iancu Livia Ioana administrator ROMANIA
205 SC UBS MANAGEMENT CO SRL Internediar de credite nelegat
Șerban George Alexandru administrator
Șerban Cristina asociat
Nicula Bianca ROMANIA
206 SC UNIFORTEX DENA SRL Internediar de credite nelegat Radu George administrator ROMANIA
207 SC UNION FIRST BROKER SRL Internediar de credite nelegat Andrei Alexandru Asultanei, administrator ROMANIA
208 SC UNIKA ASIG INVEST SRL Reprezentant desemnat ALLIANCE FINANCE BROKER Cocosila Valeria, administrator ROMANIA
209 SC UNO INVEST CONSULTING SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Balan Andreea, administrator ROMANIA
210 SC URGENT CREDIT FINANCE SRL Internediar de credite nelegat Serbanescu Camelia administrator ROMANIA
211 SC VALDEMOSSA MEMORIES SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Bichea Stela, administrator ROMANIA
212 SC VALUE CONSULTING RETAIL SRL Internediar de credite nelegat
Parasporo Riccardo asociat
Voinea Silviu Ionut ,
Horneț Aurelia asociat,
Petriccione Marco asociat Lu ția
Iuliana Florentina ROMANIA
213 SC LA VIRTUD DE LA PRUDENCIA SRL Internediar de credite nelegat SC PERSONAL CREDIT ADVISOR SRL Burdușel Andreea administrator ROMANIA
214 SC VITALIS HEALTHY LIFESTYLE SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL Dinu Corina Otilia administrator ROMANIA
215 SC VOGEF CONS SRL Intermediar de credite legat OTP ADVISORS SRL Oltean Gheorghe – Flaviu ROMANIA
216 SC WISEADWISERS CONSULTING S.R.L. Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL
Golisteanu Alin administrator
Ladaru Bogdan Gabriel ROMANIA
217 SC WOLF CONSULTING FINANCE SRL Internediar de credite nelegat SC CALIBRA FINANCIAL SRL Vasile Adrian Ionut administrator ROMANIA
218 SC XELENY CIEL CONSULT SRL Intermediar de credite legat BCR-BPL Dumitrescu Lenuta, administrator ROMANIA
219 SC ZGAF CONSULT SRL Reprezentant desemnat – DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Zgurean Anatolie, administrator ROMANIA
220 SC ZOOM FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat
SRL;TBI CREDIT IFN SA; PATRIA CREDIT IFN SA;OTP
BANK ROMANIA SA; GARANTI BANK SA;BANCA
TRANSILVANIA SA;BCR-BPL;BCR SA;UNICREDIT BANK
SA Bogatu Mihaela, director general ROMANIA
221 SC YOUR BANKER SRL Reprezentant desemnat DSA GROUP CREDIT ADVISOR SRL Pascaru Armand Robert administrator ROMANIA
222 SC AGORAIMOB INVEST SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Finica Adriana Gabriela administrator ROMANIA
223 SC AIM FORTUNA FINANCIAR SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Stanciu Denisa Florentina administrator ROMANIA
224 SC AS RC BROKER CONSULTING SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Munteanu Raluca administrator Munteanu
Carmen asociat ROMANIA
225 SC BEST FINANCIAL ADVISER SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Popescu Alina Luminita administrator ROMANIA
226 SC BRIELJENI 2010 SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Voloc Viorel Gabriel admonistrator ROMANIA
227
SC B &G MASIMO EUROPOL CONSULTING
SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Ghitescu Andrea Gabriela administrator ROMANIA
228 SC CIOLOVIC ADVISORS SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Ciolovic Petrescu Mihai Razvan ROMANIA
229 SC CONTABAVRIG SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Avrigeanu Ileana administrator
Avrigeanu Atena ROMANIA
230 SC CONTĂM FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Tălpeanu Janeta Cristinela administrator ROMANIA
231 SC CAR CONSULTING FINANCING SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Vlase Roxana Nicoleta administrator ROMANIA
232 SC DACRED BUSINESS SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Drăgușin Rada Rodica administrator
Lazăr Remus Andreas asociat ROMANIA
233 SC EASY FINANCE PARTENERS SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Ciumberica Maria administrator Chitu
Florin Robert director general
Talian Alexandru Marian ROMANIA
234 SC EMER CONSULTING AND FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Găloiu Mădălina asociat
Ionica Roxana Elena ROMANIA
235 SC EXCLUSIVE CREDIT ADVISOR SRL
Intermediar de credite nelegat
AV BROKER SOLUTIONS SRL Bragarencu Ionut Lucian administrator ROMANIA
236 SC FAST & QUALITY SERVICES SRL
Intermediar de credite nelegat
AV BROKER SOLUTIONS SRL Georgescu Georgeta administrator ROMANIA
237 SC GOBIAMA SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Gorgan Florin Eduard administrator ROMANIA
238 SC HELLOOPIES SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Burada Marian administrator ROMANIA
239 SC HORDEI Consultanta si Intermediere SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Hordei Robert -Amelian
Bucur Ecaterina ROMANIA
240 SC KIM CONCEPT SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Tulea Karla Teodora administrator ROMANIA
241 SC MARSALES CONSULT SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Mariana Copaceanu administrator
Andreea Colea ROMANIA
242 SC M.G. INTERMEDIERE CREDIT SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Mihutescu Georgeta ROMANIA
243 SC MDI PRO INTERMED SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Amza Daniel Administrator ROMANIA
244 SC NAERIS VISION SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Andra Duda administrator ROMANIA
245 SC OLIMPIC BROKER SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Isachi Ionela Daniela administrator ROMANIA
246 SC PHEONIX CREDIT ENTERPRISE SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Burlacu Cătălin Georgian administrator ROMANIA
247 SC Ralusimo Consulting SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL
Mercas Simona Claudia Florina
administrator Mercas
Lucian Florin ROMANIA
248 SC RANDAL INTERMEDIERI SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Buzila Sorin Petru administrator ROMANIA
249 SC Robisc Finance Solutions SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Bistriceanu Cristian administrator ROMANIA
250 SC SCORPIONS CREDIT SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Iancu Vasilica administrator ROMANIA
251 SC STARTA FIN CONSULTING SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Lahman Daniel administrator ROMANIA
252 SC STONE FINANCING SRL Intermediar de credite nelegat BAYER CREDIT SRL Ardeleanu Vlad Dragoș administrator ROMANIA
253 SC STRATEGIC CREDIT SOLUTIONS SRL Reprezentant desemnat SC GAMA ALPIN DEVELOPERS SRL
Ferariu Mihai Codrut asociat unic
Balgradean Alexandru Constantin
administrator ROMANIA
254 SC SMART BROKER SOLUTIONS SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Ivan Panaite Petrica administrator ROMANIA
255 SC TGV FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Marius Tufan administrator ROMANIA
256 SC VALRO FINANCE SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Vrăjitoru Anișoara Liliana administrator ROMANIA
257 SC VICTORIA FINANCE 888 SRL Intermediar de credite nelegat AV BROKER SOLUTIONS SRL Alecu-Tatu Elena Roxana administrator ROMANIA
258 SC AMADEUS FINANCE SRL
Cocea Constantin Alexandru administrator
,Popescu Loredana Maria asociat ROMANIA
259 SC ARDENT SRL
Intermediar de credite nelegat (avand
calitatea de reprezentant desemnat) KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES Vlad Vasile administrator ROMANIA
260 SC ASHALIM CONSULT SRL
Intermediar de credite nelegat (avand
calitatea de reprezentant desemnat) KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES Coman Steluța administrator ROMANIA
261 SC FINANCIAL SERVICE SRL
Intermediar de credite nelegat (avand
calitatea de reprezentant desemnat) KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES Elena Cuceu administrator ROMANIA
262 SC GELA CONSULTING SRL
Intermediar de credite nelegat (avand
calitatea de reprezentant desemnat) KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES Balcu Angela administrator ROMANIA
263 SC HORNET AVANTAJ SRL
Hornet Aurelia, administrator Cernea
Ileana, Balaci Razvan ROMANIA
264 SC KINGSTONE SMART MONEY SRL
Intermediar de credite nelegat (avand
calitatea de reprezentant desemnat) KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES Gologan Beatriciu administrator ROMANIA
265 SC MINOMI MANAGEMENT SERVICE SRL
Vitalis Bogdan, administrator Florea
Madalin ROMANIA
268 SC R&K TECH SRL
Intermediar de credite nelegat (avand
calitatea de reprezentant desemnat) KINGSTONE MANAGEMENT SERVICES Huroș Raul Nicolae administrator ROMANIA

Sursa: site-ul ANPC

Cum se poate afla situatia creditului si restantele raportate de banci la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR

cerere-crc-bnr

cerere-crc-bnr

Bancile isi raporteaza clientii carora le acorda credite cu valori de peste 20.000 de lei nu doar la Biroul de Credit, ci si la Centrala Riscului de Credit (CRC), din cadrul BNR.

Persoanele fizice care doresc sa obtina situatia inscrierii la CRD trebuie sa trimita o cerere (vezi foto) prin posta, la BNR.

Iata cum trebuie procedat:

Tipariti cererea de mai jos, semnati-o si transmiteti-o in original, impreuna cu copia actului de identitate, pe adresa BNR.

CĂTRE BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
Direcţia Statistică
Str. Lipscani nr. 25, cod 030031, sector 3, Bucureşti

Cerere

Subsemnatul/a*…………………………………………………………………………………………..
cu domiciliul ……………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………..tel. ………………………. posesor
al actului de identitate tip (buletin/carte de identitate, paşaport)…..…………….
seria ……. nr. …………., CNP ……………………….., a cărui copie xerox o anexez la
prezenta cerere, solicit informaţiile existente pe numele meu în baza de date a
Centralei Riscului de Credit precum şi denumirea instituţiilor care m-au raportat.

Menţiuni suplimentare (dacă este cazul):

Data Semnătura

* dacă este cazul, se va trece numele purtat anterior

Domnului Director al Direcţiei Statistică

Centrala Riscului de Credit (CRC)

Prezentare

Centrala Riscului de Credit – CRC (fostă Centrala Riscurilor Bancare) reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante (instituţie de credit, instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul special, instituţie de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare sau instituţie emitentă de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare) din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare (20.000 lei), precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori.

Baza de date a CRC este organizată în patru fişiere:

1. Fişierul central al creditelor (FCC) conţine informaţii de risc de credit raportate de persoanele declarante şi este actualizat lunar;

2. Fişierul creditelor restante (FCR) conţine informaţii de risc de credit referitoare la abaterile de la graficele de rambursare din cel mult ultimii şapte ani şi este alimentat lunar de Fişierul central al creditelor;

3. Fişierul grupuri (FG) conţine informaţii despre grupurile de persoane fizice şi/sau juridice care reprezintă un grup de clienţi aflaţi în legătură/un singur debitor şi este alimentat lunar de Fişierul central al creditelor;

4. Fişierul fraudelor cu carduri (FFC) conţine informaţii despre fraudele cu carduri produse de către posesori raportate de persoanele declarante şi este actualizat on-line.

Utilizatorii informaţiilor existente în baza de date a CRC sunt persoanele declarante şi Banca Naţională a României.

Schimbul de informaţii de risc de credit se realizează electronic prin Reţeaua de Comunicaţii Interbancară.

Raportările efectuate de persoanele declarante conţin următoarele informaţii:

• Datele de identificare a debitorilor faţă de care persoana declarantă înregistrează o expunere mai mare sau egală cu limita de raportare (20.000 lei): nume/denumire, cod identificare, forma de proprietate, forma juridică de organizare, tip activitate, sector instituțional, statutul ocupațional, situație specială, gradul de îndatorare, apartenența la un grup de debitori;

• Informaţii privind fiecare din creditele şi angajamentele de care debitorul beneficiază: tipul creditului, termenul de acordare, tipul garanţiei şi valoarea acesteia, valoarea garanției imobiliare supusă executării silite, valoarea obținută din executarea silită a garanției imobiliare, serviciul datoriei, data acordării şi data scadenţei, valuta în care s-a acordat creditul, suma acordată, suma datorată utilizată şi suma datorată neutilizată la momentul raportării, suma restantă, suma creditelor scoase în afara bilanțului – principal, credit/angajament luat împreună cu alţi debitori, stare credit, clasa de rating, probabilitatea de nerambursare, expunerea neperformantă, improbabilitatea de plată, starea de nerambursare, credite depreciate, suma de plată lunară (total, principal, dobândă), rata anualizată a dobânzii, dobânda anuală efectivă, sume restante dobânzi, dobânzi penalizatoare, raportul valoarea creditului pe garanții, restructurare, valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părții extrabilanțiere, expunerea la riscul de credit, ajustări  pentru pierderi așteptate/ajustări pentru depreciere, tip ajustări pentru pierderi așteptate/ajustări pentru depreciere, stadiul de depreciere, categoria de clasificare, instituția către care s-a efectuat cesionarea contractului de credit (rezidentă/nerezidentă, tip entitate, denumire), instituția de la care a fost răscumpărat contractul de credit (rezidentă/nerezidentă), locuință (dacă debitorul persoană fizică locuiește sau nu în imobilul cumpărat cu creditul respectiv), etapele dării în plată a creditelor și închiderea acestora prin darea în plată;
  • Informaţii privind grupurile de persoane fizice şi/sau juridice care reprezintă un grup de clienţi aflaţi în legătură/un singur debitor: denumire grup, cod grup, componenţă grup şi evidenţierea debitorilor care au credite împreună cu alţi debitori din grup;
  • Informaţii privind fraudele cu carduri comise de posesori: date identificare posesor card, tip card, valuta, data constatării fraudei, suma fraudată.

Din informațiile prezentate mai sus, cele cu font italic sunt solicitate în scopuri de analiză de Banca Națională a României și nu sunt incluse în rapoartele prin care se difuzează informațiile către persoanele declarante.

Difuzarea informaţiilor de CRC către persoanele declarante se face în două moduri:

• Rapoarte lunare care cuprind informaţii privind toţi debitorii pe care persoana declarantă i-a raportat în luna respectivă. Pentru fiecare debitor raportat, raportul lunar conţine toate informaţiile disponibile la CRC referitoare la creditele şi angajamentele de care acesta a beneficiat de la toate persoanele declarante, fără a se preciza identitatea instituţiei creditoare (situaţia riscului global);
  • Ca răspuns la interogările (cereri de consultare) on-line în cazul cărora persoanele declarante pot solicita două tipuri de informaţii: situaţia riscului global şi situaţia creditelor restante (pe o perioadă de şapte ani).

Trebuie precizat că pentru debitorii raportaţi de persoanele declarante, informaţiile sunt furnizate necondiţionat, în timp ce, pentru clienţii – debitori potenţiali, accesul persoanelor declarante este condiţionat de obţinerea prealabilă a acordului clienţilor respectivi.

Sisteme similare CRC funcționează în multe țări din Uniunea Europeană cum sunt: Austria Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

Sursa: site-ul BNR

Vodafone isi recunoaste greseala, la reclamatia unui client, si-i anuleaza pretinsa datorie

vodafone-reclamatie-restanta

vodafone-reclamatie-restanta

Vodafone a recunoscut, intr-o scrisoare trimisa unui client, ca a gresit taxandu-l cu aproape 2.000 de lei pentru servicii de comunicatii pe care, in realitate, nu le-a furnizat niciodata acestuia, iar clientul nu le-a utilizat.

Mai mult, Vodafone si-a executat silit clientul, astfel ca, la sfatul nostru, acesta a facut o reclamatie la Vodafone si la Protectia Consumatorului (ANPC.ro).

In urma reclamatiei, Vodafone si-a recunoscut greseala, intr-o scrisoare trimisa clientului, in care arata:

“Regretam inconvenientele descrise si va asiguram ca ne-am fi dorit ca aceasta experienta sa se finalizeze cat mai rapid si mai placut cu putinta.”

“Pe aceasta cale, dorim sa va asiguram ca debitele restante de pe contul dumneavoastra de cont (sic!) au fost anulate astfel ca, incepand cu data prezentei, nu mai figurati cu nicio datorie catre compania noastra”.

Ai probleme cu Vodafone? Scrie-ne aici si te ajutam!

Cum faci o reclamatie la adresa unei firme din Europa

Dacă pleci în Uniunea Europeană, în vacanță sau cu treabă, dacă achiziționezi produse din altă țară europeană sau dacă pur și simplu călătorești cu avionul cu o companie europeană, alta decât compania românească, și ai probleme, atunci de problema ta se ocupă Centrul European al Consumatorilor din Romania. ECC Romania este parte a Rețelei ECC Net, împreună cu toate cele 28 de țări membre, plus Islanda și Norvegia.

ECC Romania este cofinanțat de Comisia Europeană și de Guvernul României, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. ECC Romania funcționează în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Așadar, atunci când vrei să faci o reclamație poți să accesezi direct de pe telefon sau computer linkul acesta http://www.eccromania.ro/sesizari/ și să faci sesizarea direct în formular. Sau poți trimite un email pe adresa office@eccromania.ro. Ne găsești și pe www.facebook.com/eccromania.

ECC Romania se poate implica în soluționarea pe cale amiabilă numai a litigiilor transfrontaliere dintre consumatori – peroane fizice şi comercianți, nu şi a litigiilor transfrontaliere dintre doi consumatori – persoane fizice – sau dintre doi operatori economici.

În primă fază, consumatorul este rugat să ia legătura cu respectivul comerciant reclamat înainte de a transmite o reclamație către ECC Romania.

Consumatorul trebuie să atașeze la cazul transmis toate documentele doveditoare care susțin afirmațiile sale: contract, comandă, rezervare, factură, bilete, dovada plății (extras bancar), reclamaţia transmisă către comerciantul reclamat şi corespondența purtată cu acesta, după caz etc.

Procedura propriu zisă

Activitatea Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor presupune facilitarea obținerii unei soluții pe cale amiabilă cu respectivul comerciant reclamat. Niciunul din Centrele din Rețea nu are posibilitatea de a face verificări și de a aplica sancțiuni.

Centrele din Reţea pot informa consumatorul asupra cuantumului compensaţiilor atunci când acestea sunt prevăzute de prevederile legale europene sau pot solicita consumatorilor să indice suma solicitată drept compensaţie/despăgubire de la comerciantul reclamat în funcţie de prejudiciul suferit, evaluarea acesteia aparţinând consumatorului.

Activitatea Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor presupune colaborarea între cel puțin două Centre – Centrul Consumatorului (Centrul din statul unde se află rezidența consumatorului) și Centrul Comerciantului (Centrul din statul în care se află sediul comerciantului reclamat).

În principiu, Centrul Consumatorului preia cazul, îl analizează și, dacă toate condițiile sunt îndeplinite, îl transmite prin intermediul unei baze de date online către Centrul Comerciantului care va încerca să ajungă la o soluție pe cale amiabilă cu respectivul comerciant reclamat.

Termene

Confirmarea primirii

Consumatorul va fi informat asupra primirii reclamației sale în termen de maxim 2 zile lucrătoare de la momentul ajungerii acesteia la ECC Romania.

Evaluarea preliminară

În termen de maxim 10 zile lucrătoare de la momentul primirii, consumatorul va fi informat asupra rezultatului evaluării preliminare a cazului. Evaluarea preliminară poate duce la una din următoarele soluții: acceptarea cazului și introducerea acestuia în baza de date, respingerea motivată a cazului sau solicitarea de informații/documente suplimentare.

În cazul acceptării cazului consumatorul va fi informat asupra numărului de înregistrare, asupra drepturilor sale legale, precum și asupra procedurii propriu-zise de soluţionare a litigiului.

În cazul solicitării de informații/documente suplimentare, cazul va fi prelucrat numai după primirea acestora, în termen de maxim 5 zile lucrătoare. Dacă în termen de 30 de zile calendaristice de la solicitare consumatorul nu transmite informațiile/documentele solicitate, cazul va fi clasat, urmând a fi redeschis numai atunci când dosarul cazului va fi complet.

Termenul de soluționare

După introducerea în baza de date, Centrul Comerciantului are la dispoziție un termen de 7 zile lucrătoare pentru a-l accepta. De la momentul acceptării sunt necesare maxim 10 săptămâni pentru a se încerca găsirea unei soluții, acest termen fiind unul recomandat de către Comisia Europeană.

Informări periodice

Consumatorul va fi informat asupra evoluției cazului său ori de câte ori vor apărea informații noi și, indiferent de situație, o dată pe lună.

Soluționare

Consumatorul va fi informat asupra soluției propuse în termen de maxim 5 zile lucrătoare.

Posibile soluții

După evaluarea cazului, acceptarea acestuia de către Centrul Comerciantului și, dacă este cazul, contactarea comerciantului, Centrul Comerciantului poate propune una din următoarele soluții:

• Soluționarea prin ajungerea la o înțelegere cu operatorul economic.
  • Nesoluționarea cazului ca urmare a lipsei unui răspuns de la comerciant sau a refuzului său de a accepta soluționarea pe cale amiabilă.
  • Nesoluționarea cazului ca urmare a lipsei bazei legale a cererii consumatorului.
  • Transmiterea cazului către un organism de soluționare alternativă a litigiilor (SAL), dacă acesta există în statul Centrului Comerciantului.
  • Transmiterea cazului, dacă se impune, către o altă instituție abilitată să ia măsuri, acolo unde există.

În cazul respingerii cazului, consumatorul va fi informat asupra posibilelor mijloace aflate la dispoziția sa pentru soluționarea litigiului, incluzând soluționarea alternativă a litigiilor (SAL), Procedura Europeană privind Cererile cu Valoare Redusă și Procedura Europeană privind Somația de Plată.

Sursa: ECC Romania

Cum ma inregistrez pe site-ul Birouldecredit.ro?

cont-birouldecredit

cont-birouldecredit

Pentru obtinerea unei situatii a datoriilor inregistrate la Biroul de Credit, exista doua solutii: fie trimiteti o cerere prin posta, fie trebuie sa va faceti un cont pe site-ul Birouldecredit.ro.

Iata procedura de inregistrare:

Informatii creare cont utilizator

Crearea unui cont de utilizator este necesara pentru exercitarea drepturilor dumneavoastra prin portalul Biroului de Credit.

Inregistrarea in portalul Biroului de Credit presupune introducerea mai multor informatii care vor fi verificate in procesul de creare cont pentru a asigura confidentialitatea datelor referitoare la creditele dumneavoastra, raportate la Biroul de Credit de catre institutiile finanicare cu care sunteti sau ati fost in relatii contractuale.

Inainte de a starta procesul va rugam sa va asigurati ca aveti disponibile toate informatiile necesare in fiecare pas:

Utilizator – Numele de utilizator trebuie sa fie o adresa de e-mail valida. Aceasta va fi verificata prin expedierea unui e-mail care va contine un cod ce va fi validat in pasul Verificare e-mail. Aceasta adresa de e-mail va fi folosita pentru a transmite raspunsurile si notificarile la solicitarile dumneavoastra inregistrate prin portal;

Verificare e-mail – Se va introduce codul de verificare validitate adresa e-mail. Codul va fi expediat pe adresa de e-mail introdusa ca nume de utilizator in pasul Utilizator;

Cod inrolare – Este asociat Codului Numeric Personal si exista urmatoarele modalitati de a fi obtinut:

– Se genereaza la momentul crearii contului si se transmite prin SMS. Aceasta modalitate va putea fi folosita doar daca cel putin o institutie financiara a raportat la Biroul de Credit un numar de telefon mobil valid pentru dumneavoastra, sau
Va adresati unei institutii financiare cu care sunteti in relatie contractuala. Un operator il va genera si il veti primi sub forma tiparita.

– Printr-o cerere transmisa prin posta la Biroul de Credit. Solicitarea trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele:
Datele de identificare (CNP, nume, prenume, adresa postala de corespondenta); Copia actului de identitate si semnatura.
Aceste informatii ne sunt necesare in scopul identificarii persoanei vizate si vor fi utilizate doar pentru perioada de timp necesara formularii, transmiterii si receptionarii raspunsului. Codul de inrolare tiparit va fi expediat prin posta, cu scrisoare recomandata, la adresa de domiciliu.

Codul va avea asociata o data de expirare. Dupa aceasta data codul nu va mai putea fi folosit iar in cazul in care nu ati reusit crearea contului in portal veti solicita un alt cod.

Date personale – Ultimul pas presupune completarea datelor personale si anume:
Cod Numeric Personal;
Nume;
Prenume
Adresa de corespondenta;
Oras;
Judet;
Telefon;

Telefon de la Vodafone? Mare greseala! Ce am patit eu…

vodafone-reclamatie

Vodafone-reclamatie

Am crezut ca fac o afacere daca-mi iau un telefon de la Vodafone pe abonament, fiind clientul lor de peste 20 de ani. Mare greseala am facut! Va povestesc si voua ce am patit, ca sa nu cadeti in aceeasi capcana.

In primul rand, am descoperit ca pretul telefonului este mult mai mare decat daca l-as fi luat la liber, dupa ce am adunat cat am platit pe el la inceput si cat am dat in plus la abonament in fiecare luna.

Ca sa nu mai vorbesc de banii in plus, sute de lei, ca suprataxa pentru depasirea traficului de net! Cu banii astia adunati in fiecare luna mi-as fi putut cumpara inca un telefon cel putin.

Iar atumci cand am descoperit cum ma fura Vodafone si am vrut sa-mi portez numarul in alta retea, au aparut cele mai mari probleme cu Vodafone.

Mai intai, mi-au spus ca daca vreau sa plec trebuie sa platesc o taxa de reziliere a contractului inainte de termen. Taxa care nu era deloc mica, de peste 500 de lei.

Ulterior am aflat ca era o taxa ilegala si ca Vodafone a fost amendata pentru asta de Protectia Consumatorilor (ANPC) si condamnata de o instanta de judecata.

Apoi a venit si cosmarul. Cand credeam ca scap de Vodafone, am descoperit ca telefonul nu merge cu alta cartela. Era blocat in reteaua Vodafone. Nu le-a ajuns ca mi-au cerut sa le platesc despagubiri pentru abonament, nu m-au lasat nici sa folosesc telefonul!

Am aflat apoi ca alte firme de telefonie nu practica marsavia asta, de a bloca telefoanele in propria retea.

Fireste ca Vodafone mi-a cerut alti bani, peste 300 de lei, ca sa-mi deblocheze telefonul.

I-am platit, mi-au dat un cod de deblocare, dar care nu a functionat. Asa ca m-am intors la un magazin Vodafone sa rezolv problema.

Cei de la Vodafone mi-au spus ca nu e vina lor, problema e noua cartela, de la cealalta firma de telefonie.

I-am crezut, m-am dus la noua firma de telefonie si am schimbat cartela, desi angajatii acesteia m-au asigurat ca era buna iar problema era cu telefonul Samsung de la Vodafone.

Au avut dreptate. Cand m-am intors la Vodafone si le-am dat lor sa-mi deblocheze telefonul cu noua cartela schimbata, s-a dovedit ca problema era cu telefonul, nu cu cartela.

Asa ca mi-au spus ca telefonul trebuie trimis in service! Poftim?!

Si cat dureaza? O saptamana!! Poate si mai mult!!! Si eu ce fac? Imi dati un telefon sa-l folosesc pana atunci? N-avem!

Astea sunt serviciile Vodafone.

De aceea sfatul meu e sa nu va faceti vreodata abonament sau sa va luati telefon de la Vodafone.

I-am reclamat si la ANPC, o sa va spun ce raspuns am primit.

Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit

biroul-de-credit-site-birouldecredit

biroul-de-credit-site-birouldecredit

Ce este Biroul de Credit si de ce prelucreaza date cu caracter personal?

Biroul de Credit este o societate de drept privat care administreaza o baza de date organizata in sistem centralizat, care contine date referitoare la activitatea de creditare desfasurata de institutiile financiar-bancare, autorizate potrivit legii. Baza de date a Biroului de Credit poate fi consultata de catre institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, societatile de asigurari si cele de recuperare creante care au incheiat un Contract cu Biroul de Credit.

Prelucrarea datelor personale in Sistemul Biroului de Credit se realizeaza in baza interesului legitim al Participantilor si al Biroului de Credit pentru desfasurarea unei activitati de creditare responsabile, in conditiile protejarii persoanelor vizate, respectarii cadrului legal referitor la evaluarea bonitatii si la reducerea riscului de credit, precum si prevenirii utilizarii sistemului financiar-bancar pentru desfasurarea unor activitati contrare legii.

Participantii si Biroul de Credit prelucreaza, in comun, datele personale ale persoanelor vizate, prin colectarea, stocarea si dezvaluirea informatiilor necesare si relevante pentru determinarea gradului de indatorare si evaluarea bonitatii persoanelor vizate la momentul solicitarii/acordarii creditului si pe parcursul derularii contractului de credit.

Care sunt persoanele vizate de prelucrarea datelor la Biroul de Credit?

Persoanele vizate ale caror date sunt prelucrate in Sistemul Biroului de Credit sunt solicitanti de credit, imprumutati, co-debitori sau garanti.

Ce fel de informatii sunt prelucrate de catre Biroul de Credit?

La Biroul de Credit sunt prelucrate informaţii referitoare la persoanele fizice care solicita sau obtin un credit.

Categoriile de date prelucrate de catre Biroul de Credit sunt urmatoarele:

1. Date de identificare ale persoanei vizate;

2. Date referitoare la angajator;

3. Date referitoare la produsele de tip credit solicitate/acordate;

4. Date referitoare la evenimente care apar in perioada de derulare a produsului de tip credit, (cum ar fi cele referitoare la restructurarea/refinantarea, darea in plata, cesiunea contractului de credit, cesiunea creantei);

5. Date referitoare la relatiile cu alte conturi: informatii referitoare la produse de tip credit la care persoana vizata are calitatea de codebitor si/sau garant;

6. Date referitoare la insolventa: informatii referitoare la persoanele vizate fata de care s-a deschis o procedura de insolventa;

7. Numarul interogarilor efectuate de Participanti pentru persoana vizata.

Cine poate interoga baza de date a Biroului de Credit şi în ce condiţii?

Participanţii pot interoga baza de date a Biroului de Credit atunci când li se solicită acordarea unui produs de tip credit sau atunci când monitorizează comportamentul propriilor debitori.

Ce este FICO® Score de la Biroul de Credit?

FICO® Score de la Biroul de Credit este un numar format din 3 cifre (300-850), rezultat in urma procesului statistic care prelucreaza informatiile referitoare la creditele inregistrate in Sistemul Biroului de Credit despre o persoana vizata (un solicitant sau un detinator de credit).

FICO® Score de la Biroul de Credit este furnizat Participantilor ca parte a Raportului de Credit.

Cand li se solicita acordarea unui credit, unii participanti pot folosi FICO® Score de la Biroul de Credit pentru a evalua capacitatea de rambursare a creditului. Participantii care il folosesc informeaza persoanele vizate in acest sens.

Fiecare Participant care utilizeaza FICO® Score de la Biroul de Credit stabileste, in functie de normele proprii de creditare, o limita valorica minima a FICO® Score de la Biroul de Credit in vederea acordarii creditului.

Persoana vizata are posibilitatea de a solicita Participantului, la momentul comunicarii deciziei de creditare, o copie a Raportului de Credit cu FICO® Score de la Biroul de Credit, care a fost utilizat de acesta in analiza cererii de credit. Acest Raport de Credit va contine pana la 4 motive care au determinat scaderea Scorului respectiv, fata de valoarea maxima.

Cine este responsabil pentru informatiile din Raportul de Credit?

Participanţii au obligatia de a transmite date corecte si exacte catre Biroul de Credit in conformitate cu declaratiile primite de la persoanele fizice si cu inregistrarile proprii rezultate din derularea contractelor de credit. Biroul de Credit nu este responsabil pentru corectitudinea si acuratetea informatiilor inregistrate in Raportul de Credit.

Poate Biroul de Credit să modifice datele despre o persoană inregistrata in baza sa de date?

NU. Conform contractului cu Participanţii, numai aceştia au dreptul de a modifica, în situaţii pe care le consideră justificate, datele pe care le-au transmis Biroului de Credit.

Dacă am avut în trecut o restanţă cu care am fost înregistrat la Biroul de Credit şi ulterior am achitat-o, mai figurez în baza de date?

Fiecare inregistrare se pastreaza in baza de date a Biroului de Credit pentru 4 ani, inclusiv cea referitoare la restanta achitata.

Cum pot afla care sunt datele inregistrate despre mine in Biroul de Credit?

Persoana vizata isi poate exercita dreptul de acces (solicitarea Situatiei Inscrierii) astfel:

– in mod direct, prin accesarea in mod securizat a site-ului Biroului de Credit, sau

– la Participant- personal sau pe cale electronica, sau

– la Biroul de Credit – printr-o scrisoare transmisa prin posta (pentru aceasta varianta, un formular de cerere puteti descarca aici).

Raspunsul la solicitarile de eliberare a Situatiei Inscrierii va fi transmis de catre Biroul de Credit astfel:

– in mod direct sau prin e-mail, conform optiunii persoanei vizate, in cazul accesarii site-ului Biroului de Credit;

– prin e-mail sau prin posta, conform optiunii persoanei vizate, cand solicitarea a fost transmisa la Biroul de Credit prin Participant;

– numai prin scrisoare recomandata, in cazul solicitarilor transmise la Biroul de Credit prin posta.

Termenul de raspuns la solicitarea de acces la date este de o luna de la data inregistrarii cererii.

Mai multe detalii gasiti in documentul Fluxul Operational de exercitare a drepturilor la Biroul de Credit din sectiunea Cadrul Legal.

Cum procedez daca Situatia Inscrierii/Raportul de Credit contine date incorecte?

In cazul in care constatati ca Situatia Inscrierii contine date incorecte sau neactualizate, aveti posibilitatea de a solicita Participantului care le-a inregistrat, rectificarea acestora.

Cand se pot sterge datele inregistrate la Biroul de Credit?

Datele inregistrate la Biroul de Credit se pot sterge atunci cand:

– Expira perioada de stocare a datelor. Stergerea se face in mod automat de catre Sistemul Biroului de Credit;

– Datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale. In acest caz, stergerea datelor se va face, la cererea intemeiata a persoanei vizate, de catre Participantul care le-a inregistrat;

Biroul de Credit si/sau Participantii sunt obligati prin lege sa stearga datele inregistrate.

Pentru modalitatea de exercitare a dreptului la stergere, aflati mai multe detalii in documentul Fluxul Operational de exercitare a drepturilor la Biroul de Credit din sectiunea Cadrul Legal.

Ce inseamna restrictionarea datelor?

Restrictionarea prelucrarii datelor la solicitarea persoanei vizate presupune suspendarea prelucrarii acestora, cu exceptia stocarii si a dezvaluirii catre persoana vizata in baza dreptului de acces, atunci cand:

– Persoana vizata contesta exactitatea datelor, pentru o perioada care ii permite Participantului sa verifice exactitatea datelor (ca urmare a exercitarii dreptului la rectificare);

– Persoana vizata s-a opus prelucrarii, pentru intervalul de timp in care se verifica daca drepturile legitime ale Participantului prevaleaza asupra celor ale persoanei vizate (ca urmare a exercitarii dreptului la opozitie);

– Persoana vizata se opune stergerii datelor (in cazul prelucrarii ilegale), solicitand in schimb restrictionarea acestora;

– Biroul de Credit nu mai are nevoie de date in scopul prelucrarii (la expirarea perioadei de stocare), dar persoana vizata i le solicita pentru constatarea, exercitarea sau apararea unui drept in instanta.

Datele restrictionate nu vor fi afisate in Raportul de Credit si in locul lor va aparea doar marcajul “DR”, cu semnificatia „Date restrictionate”. In situatia in care in Raportul de Credit exista date de credit si/sau date referitoare la relatia cu alte conturi restrictionate, nu se va calcula FICO® Score de la Biroul de Credit.

Unde se pot depune solicitarile de exercitare a drepturilor persoanelor vizate?

a) Persoana vizata isi poate exercita dreptul de acces:

– prin accesarea in mod securizat a site-ului Biroului de Credit, sau

– personal sau pe cale electronica, la Participantul care detine calitatea de creditor/potential creditor al persoanei vizate, sau

– printr-o scrisoare transmisa prin posta la Biroul de Credit. Solicitarea trebuie sa contina in mod obligatoriu, urmatoarele: datele de identificare (CNP, nume, prenume, adresa postala de corespondenta) si semnatura.

Aceste solicitari vor fi inregistrate in aplicatia de gestiune a solicitarilor de exercitare a drepturilor persoanelor vizate.

b) Persoana vizata isi poate exercita dreptul de rectificare, de stergere, de opozitie sau de restrictionare a prelucrarii:

– prin accesarea in mod securizat a site-ului Biroului de Credit, sau

– personal sau pe cale electronica, la Participantul care detine calitatea de creditor/potential creditor al persoanei vizate.

Mentiune: Pentru a putea accesa in mod securizat site-ul Biroului de Credit, PV trebuie sa se inregistreze utilizand un cod unic, posibilitatile de obtinere a acestuia fiind urmatoarele:

– personal sau pe cale electronica, de la Participant, sau
prin intermediul unui SMS transmis la unul din numerele de telefon inregistrate la Biroul de Credit: PV introduce CNP-ul pe site-ul Biroului de Credit, din baza de date i se vor afisa numerele de telefon cu care a fost inregistrat de Participanti, din care il va alege pe cel unde doreste sa primeasca codul unic.

c) In baza dreptului de a nu fi supus unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automata, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizata sau care o afecteaza in mod semnificativ, persoana vizata are dreptul sa solicite si sa obtina interventia umana, sa-si exprime punctul de vedere si sa conteste decizia de creditare direct la Participantul care a luat o astfel de decizie in vederea incheierii sau executarii contractului de credit.

Este util sa apelez la o societate privata / asociatie pentru stergerea datelor inregistrate in Biroul de Credit?

Ar trebui sa va ganditi bine inainte de a decide sa apelati la societati care furnizeaza “servicii de stergere date din Biroul de Credit”. Acestea va pot percepe o taxa considerabila pentru efectuarea unor demersuri fara succes garantat si fara returnarea taxei.

In cazul in care exista motive temeinice pentru stergerea lor (conform art. 17 din Regulament) aveti posibilitatea de a solicita Participantului care le-a inregistrat si de a obtine, stergerea datelor, in mod GRATUIT.

Cand pot sa ma adresez Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal?

Orice persoana vizata poate depune o plangere la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, atunci cand considera ca prelucrarea datelor sale incalca prevederile Regulamentului.

Sursa: Biroul de Credit

Aveti nevoie de ajutor pentru iesirea din Biroul de Credit?

date de contact Biroul de Credit

Birodul de Credit

Cine are nevoie de ajutor pentru a iesi din Biroul de Credit, va oferim sfaturi, informatii utile si ajutor in acest sens, fara niciun cost, aceasta fiind una dintre datoriile noastre de ziaristi fata de public.

Va sfatuiesc sa nu apelati la diversi asa-zisi consultanti sau avocati care va cer bani pentru a va scoate din Biroul de Credit, intrucat riscati sa fiti pacaliti.

Cine are nevoie de ajutor, poate sa-mi trimita un e-mail la: vasile.coman@reclamatiibanci.ro.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Vodafone nu are voie sa ceara despagubiri pentru renuntarea la abonament inainte de expirarea duratei minime a contractului, au decis judecatorii

vodafone-reclamatie-abonament-reziliere-termen-despagubire

vodafone-reclamatie-abonament-reziliere-termen-despagubire

Prevederea din contractele Vodafone prin care abonatii sunt obligati sa plateasca o despagubire in suma fixa de cateva sute de euro daca vor sa renunte la abonament inainte de expirarea duratei minime a contractului, de regula de 24 de luni, este ilegala, fiind o clauza abuziva, conform unei decizii a Tribunalului Bucuresti, confirmata de Curtea de Apel Bucuresti, care a emis o decizie definitiva in acest sens, la finalul lui 2017.

Decizia judecatorilor a fost luata la cererea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma reclamatiilor primite de la abonatii Vodafone.

Vodafone a fost obligata sa elimine respectiva clauza abuziva din toate contractele, atat din cele in curs de derulare, cat si din cele nou incheiate.

Iata decizia Tribunalului Bucuresti, din 20.11.2015:

„Constată caracterul abuziv al următoarelor clauze din contracte:

a) din Clauzele Contractuale Principale – Partea a II-a:

– clauza 5 pct. 5.1 fraza a doua privind obligaţia clientului de a plăti „o despăgubire în cazul încetării Contractului înainte de expirarea duratei minime contractuale stabilite în CCP Partea I şi TCG”;

– clauza 9 alin. 2 ultimele două liniuţe conform cărora la încheierea contractului clientul declară că „a citit, a înţeles şi a acceptat clauzele cuprinse în CCP şi TCG” şi că a acceptat în mod expres clauza 5 din CCP partea a II-a;

b) din Termenii şi Condiţiile Generale pentru Persoane Fizice – Consumatori:

– clauza 10.3 fraza a doua „Prejudiciul cauzat se calculează pornind de la suma de 150 euro, durata minimă contractuală şi numărul de luni rămase până la expirarea duratei minime contractuale şi/sau prejudiciul corespunzător calculat potrivit prevederilor din prezentul Contract pentru fiecare cartelă SIM dezactivată, plătibilă în lei la cursul oficial de schimb BNR leu/euro de la data emiterii facturii”;

– clauza 10.4; – clauza 10.5; – clauza 18.2 lit. a) şi b); – clauza 18.3; – clauza 19.8.3 alin. 1 fraza a doua „Prejudiciul cauzat se calculează pornind de la suma de 200 euro, durata minimă contractuală şi numărul de luni rămase până la expirarea duratei minime contractuale şi/sau prejudiciul corespunzător calculat potrivit prevederilor din prezentul Contract pentru fiecare cartelă SIM dezactivată, plătibilă în lei la cursul oficial de schimb BNR leu/euro de la data emiterii facturii” şi alin. 2 fraza a doua „Prejudiciul cauzat se calculează pornind de la suma de 100 euro, durata minimă contractuală şi numărul de luni rămase până la expirarea duratei minime contractuale şi/sau prejudiciul corespunzător calculat potrivit prevederilor din prezentul Contract pentru fiecare cartelă SIM dezactivată, plătibilă în lei la cursul oficial de schimb BNR leu/euro de la data emiterii facturii”;

– clauza 19.9.3 – clauza 19.9.4 alin. 1 fraza a doua „În cazul în care clientul doreşte trecerea la o extraopţiune lunară de Internet pe Mobil în roaming cu valoare în euro mai mică, înainte de expirarea perioadei minime contractuale, clientul va plăti, cu titlu de despăgubire, diferenţa de valoare între extraopţiunea prezentă şi cea viitoare pentru restul perioadei contractuale obligatorii” şi alin. 2 fraza a doua „În cazul în care clientul doreşte trecerea de la extraopţiunea Internet pe Mobil Roaming 1GB la Internet pe Mobil Roaming 500MB, cu valoare în euro mai mică, înainte de expirarea perioadei minime contractuale, clientul va plăti, cu titlu de despăgubire, diferenţa de valoare dintre extraopţiunea prezentă şi cea viitoare pentru restul perioadei contractuale obligatorii”;

– clauza 19.9.6 alin. 1 fraza a doua „Prejudiciul cauzat se calculează pornind de la suma de 200 euro, durata minimă contractuală şi numărul de luni rămase până la expirarea duratei minime contractuale şi/sau prejudiciul corespunzător calculat potrivit prevederilor din prezentul Contract pentru fiecare cartelă SIM dezactivată, plătibilă în lei la cursul oficial de schimb BNR leu/euro de la data emiterii facturii” şi alin. 2 fraza a doua „Prejudiciul cauzat se calculează pornind de la suma de 100 euro, durata minimă contractuală şi numărul de luni rămase până la expirarea duratei minime contractuale şi/sau prejudiciul corespunzător calculat potrivit prevederilor din prezentul Contract pentru fiecare cartelă SIM dezactivată, plătibilă în lei la cursul oficial de schimb BNR leu/euro de la data emiterii facturii”.

Menţine procesul verbal nr. 0619993/749/21.02.2014 în ceea ce priveşte constatarea caracterului abuziv al clauzelor enumerate mai sus.

Aplică pârâtei sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 200 lei pentru încălcarea prevederilor art. 1 alin. 3 din Legea nr. 193/2000.

Obligă pârâta să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de acelaşi tip, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale.” (Vezi aici decizia Tribunalului Bucuresti)

Vodafone a contestat aceasta decizie a Tribunalului Bucuresti la instanta superioara, Curtea de Apel Bucuresti, care insa a a respins apelul, astfel ca decizia judecatorilor a ramas definitiva: “Solutia pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Definitivă” (vezi aici decizia Curtii de Apel Bucuresti)

Cum au motivat judecatorii decizia

Motivarea deciziei judecatorilor este destul de simpla, intrucat Legea nr.193 din anul 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori interzice firmelor care furnizeaza servicii, precum Vodafone, sa prevada in contracte plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale a contractului de catre client.

Judecatorii arata urmatoarele, in motivarea deciziei:

Potrivit alin. 1 lit. j) din Anexa Legii nr. 193/2000 „Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
(…)
j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunța sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:
(…)
– profesionistul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunțării unilaterale”.

In contractele Vodafone se stipuleaza ca in cazul rezilierii contractelor inainte de termen, adica inainte de expirarea duratei minime contractuale, clientii trebuie sa plateasca o suma o suma fixa de cateva sute de euro, in functie de valoarea abonamentului, drept despagubire pentru un asa-zis prejudiciu pe care l-ar suferi.

Judecatorii considera ca prin impunerea respectivei sume fixe, Vodafone a restrans dreptul consumatorilor de a rezilia unilateral contractele:

“În speță, prin clauzele 10.3 fraza a doua („Prejudiciul se calculează pornind de la suma de 150 euro, durata minimă contractuală și numărul de luni rămase până la expirarea duratei minime contractuale și/sau prejudiciul corespunzător calculat potrivit prevederilor din prezentul Contract pentru fiecare cartelă S__ dezactivată, plătibilă în lei la cursul oficial de schimba BNR leu/euro de la data emiterii facturii”) … pârâta (Vodafone) a restrâns dreptul consumatorilor de a denunța sau de a rezilia unilateral contractul prin impunerea unei sume fixe pentru fiecare lună rămasă din durata minimă contractuală stabilită de pârâtă. “

Vodafone nu plateste despagubiri abonatilor pentru nefunctionarea serviciilor

Judecatorii si-au justificat decizia de a declara abuzive clauzele privind despagubirile cerute pentru incheierea contractului inainte de termen prin faptul ca in contractele Vodafone exista un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Astfel, instanta a constatat ca in timp ce Vodafone a restrans drepturile clientilor de renunta la contracte inainte de termen, firma britanica si-a exonerat propria raspundere fata de nefunctionarea serviciilor de comunicatii, in detrimentul consumatorului si contrar bunei-credinte.

Din decizia instantei:

“Pe de altă parte, potrivit art. 14.2 din TCG V_______ nu va fi răspunzător față de Client, utilizator sau terțe persoane pentru nicio daună, pierdere de profit, beneficii nerealizate, ratarea unor ocazii de afaceri sau alte pierderi suferite de Client rezultate direct sau indirect din nefuncționarea serviciului din motive de ordin tehnic, iar conform art. 14.3 din TCG V_______ nu răspunde de nicio daună directă sau indirectă cauzată Abonatului de indisponibilitatea sau de funcționarea defectuoasă a Serviciului și V_______ își declină orice răspundere pentru erori cauzate de soft și defecțiuni de rețea. De asemenea, la art. 17.4.3 din TCG s-a prevăzut că V_______ poate decide în orice moment să suspende, să modifice sau să întrerupă imediat furnizarea Serviciului, fără preaviz, cu scopul de a efectua lucrări de reparații și întreținere, de a îmbunătăți calitatea Serviciului sau în alte scopuri. (Aceste alte scopuri nu sunt explicitate în contract, iar posibilitatea pârâtei de a suspenda/modifica/întrerupe furnizarea serviciului în alte scopuri decât efectuarea lucrărilor de reparații și întreținere ori îmbunătățirea serviciului nu are cum să fie prevăzută în favoarea clientului, cum s-a susținut prin întâmpinare la finalul pct. V.)

Așadar, în timp ce posibilitatea consumatorului de a denunța contractul înainte de expirarea duratei minime contractuale este semnificativ restrânsă prin obligația de plată a despăgubirilor stabilite într-un cuantum fix de pârâtă, iar posibilitatea consumatorului de a renunța la o parte din serviciile contractate este anulată prin obligația de plată în continuare a contravalorii acestora, pârâta își limitează propria răspundere pentru neîndeplinirea obligației de furnizare a serviciilor contractate, ceea ce creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, conferind clauzelor referitoare la despăgubirile datorate de client un caracter abuziv.”

Telefoane la preturi mici, dar cu abonamente scumpe

Judecatorii si-au mai motivat decizia impotriva Vodafone explicand ca fima de telefonie face oferte promotionale prin care ofera clientilor telefoane la preturi mai mici decat cele din magazine, impunandu-le in schimb abonamente cu valoare foarte mare.

Din decizia judecatorilor:

“Tribunalul mai reține că existența unor oferte promoționale face parte din strategia operatorilor din domeniul telecomunicațiilor de atragere a clienților. Trebuie însă observat că, în cazul în care clientului îi este oferit un echipament electronic la un preț mult mai scăzut decât cel practicat pentru vânzarea aceluiași echipament electronic fără încheierea unui abonament, clientul trebuie să încheie un abonament cu valoare foarte mare, pe baza căruia diferența de preț este recuperată de profesionist. (Valoarea abonamentului este de 59 euro/lună  conform ofertei prezentate de pârâtă la fila 479, vol. II din dosarul nr. XXXXXXXXXXX, în condițiile în care diferența de preț pentru primele 6 telefoane din ofertă este cuprinsă între 68 și 138 de euro, pârâta neavând nevoie decât de o perioadă scurtă pentru recuperarea acesteia din costul abonamentului.) Cu privire la cazurile în care nu se oferă echipamente electronice, ci doar servicii de telefonie, pârâta nu a explicat de ce ar exista o diferență semnificativă între costul serviciului furnizat pentru o perioadă scurtă și costul serviciului a cărui furnizare este garantată pentru o perioadă minimă de 1 an/2 ani, pentru a justifica valoarea despăgubirilor percepute în cazul denunțării contractului înainte de încheierea perioadei minime.”

Despagubirea nu este corelata cu prejudiciul efectiv

Judecatorii au mai constatat ca suma fixa impusa de Vodafone in cazul renuntarii la contract inainte de perioada minima nu este corelata cu prejudiciul suferit efectiv de firma de telefonie.

Din motivarea judecatorilor:

“Suma prevăzută cu titlu de despăgubire în cazul denunțării contractului de către client înainte de expirarea perioadei minime este o sumă fixă stabilită anticipat de pârâtă pentru fiecare lună rămasă până la expirarea duratei minime, fără corelație cu prejudiciul suferit efectiv de pârâtă (în cazul ofertelor aferente abonamentului RED 59 diferența de preț variază foarte mult de la un telefon la altul, fiind cuprinsă între 68 și 570 euro conform tabelului de la fila 479, vol. II din dosarul nr. XXXXXXXXXXX), fiind aplicabile în cauză dispozițiile alin. 1 lit. j) din Anexa Legii nr. 193/2000.”

Decizia integrala a Tribunalului Bucuresti

Ședința publică din data de 20.11.2015

Tribunalul constituit din:

Președinte: S____ S_______ C_____

Grefier: D__ A________ D___

Pe rol soluționarea cauzei de contencios administrativ și fiscal privind pe reclamanta A__________ NAȚIONALĂ P_____ PROTECȚIA C_____________ și pe pârâta V_______ R______ SA, având ca obiect acțiune în constatare.

Dezbaterile au avut loc în ședința din publica din data de 29.10.2015, fiind consemnate în încheierea de ședință de la acel termen. Având nevoie de timp pentru a delibera, instanța a amânat pronunțarea la data de 06.11.2015, apoi la data de 20.11.2915, când:

TRIBUNALUL,

Deliberând asupra cauzei de față, constată:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 06.03.2014 sub nr. XXXXXXXXXXX reclamanta A__________ Națională pentru Protecția C_____________ a chemat-o în judecată pe pârâta V_______ Romania SA, solicitând:

– constatarea clauzelor abuzive în contractele care au făcut obiectul procesului-verbal de constatare a contravenției, contracte redactate de pârâtă;

– aplicarea sancțiunii contravenționale corespunzătoare prevederilor Legii nr. 193/2000 potrivit art. 16 din actul normativ;

– constatarea faptei pârâtei de a insera clauze abuzive în contractele încheiate cu clienții, respectiv contravenția prevăzută de art. 13 alin. 1 coroborat cu prevederile art. 1 alin. 3 din actul normativ menționat și obligarea acesteia la modificarea clauzelor considerate ca fiind abuzive;

– urmare a constatării caracterului abuziv al clauzelor contractuale, restituirea către clienții operatorului economic bancar a sumelor de bani încasate în temeiul acestora, sume percepute în mod nejustificat, constituind astfel o plată nedatorată;

– menținerea procesului-verbal ca temeinic și legal.

Reclamanta a arătat că A__________ Națională pentru Protecția C_____________ a dispus efectuarea verificărilor care se impuneau ca urmare a sesizărilor venite din partea consumatorilor, în sensul prevederilor art. 9 din Legea nr. 193/2000, concluziile fiind consemnate în procesul verbal de constatare clauze abuzive existente în contractele de credit încheiate de către clienți, în calitate de consumatori și V_______ R______ S.A., în calitate de beneficiar, după cum urmează:

1. Reclamația doamnei P___ Marilis I_____ nr. 1477/14.02.2014

Constatările agenților constatatori consemnate în procesul-verbal de constatare a contravenției nr. xxxxxxx/749/21.02.2014, __________ nr. xxxxxxx fac referire la natura prezumtiv abuzivă a următoarelor clauze cuprinse în conținutul contractelor de credit, astfel:

Controlul s-a efectuat în conformitate cu O.G. 21/1992 republicată și a Legii 193/2000 republicată în urma cercetării reclamației 1477/14.02.2014 și a extinderii controlului la contractele aflate în derulare, au fost constatate următoarele: 1. Referitor la reclamația petentei P___ Marilis I_____- reclamă că „Dețin un contract de furnizare de internet nr. xxxxxxxx/10.06.2013 pe care intenționez să îl reziliez, chiar dacă perioada contractuală de 24 luni nu s-a încheiat.” Consumatoarea menționează că a făcut cerere de reziliere în data de 17.01.2014, transmisă către profesionist, care are ID nr.xxxxxxxx din 17.01.2014, iar un reprezentant al profesionistului (V_______ R______ SA) a contactat-o telefonic și a înștiințat-o că trebuie să plătească taxa de reziliere calculată, pornind de la suma de 200 Euro, împărțită la 24 de luni, înmulțită cu numărul de luni rămase până la încetarea de drept a contractului. Petenta reclamă că i s-au invocat condițiile TCG pe care nu le-a luat la cunoștință și nu au fost negociate. Din punctul de vedere al profesionistului prezent în timpul cercetării reclamației petenta prin denunțarea contractului este obligată la plata sumei de 139,18 Euro cu titlu de despăgubire.

În urma analizării contractelor și a TCG aferente reclamațiilor depuse menționate la lit. H din -prezentul pvcc și extinderea controlului la alte contracte prezentate de profesionist, aflate în derulare, certificate „Conform cu originalul”, s-au constatat următoarele:

Atât în contractele analizate, cât și în contractul cadru (postat și pe site-ul profesionistului) V_______ R______ – Clauze contractuale principale – partea a II (CCP) la art. 5 încetarea contractului și suspendarea serviciului la punctul 5.1 se menționează:

„Contractul încetează la cererea clientului printr-o notificare scrisă adresată către V_______ cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care se dorește încetarea contractului. Clientul se obligă să plătească toate datoriile scadente și o despăgubire în cazul încetării contractului înainte de expirarea duratei minime contractuale stabilite în CCP partea I și TCG”

Din analiza contractelor puse la dispoziție de profesionist și de consumatoarea P___ Marilis I_____, prin reclamația depusă, rezultă faptul că perioada minimă contractuală este de minim de_24 luni, în cazul contractelor _________ nr xxxxxxxx/10.06.2013, _________ nr. xxxxxxxx/30.01.2013, _________ xxxxxxxx/18.12.2013, _________ nr. xxxxxxxx/20.09.2013 și contractul _________ nr. xxxxxxxx/10.06.2013 perioada minimă contractuală fiind tot de 24 de luni.

La art. 9 din CCP partea a II referitoare la Durata contractului se specifică următoarele: „prezentul contract se încheie pe o durată nedeterminată, dar nu mai mică de 1 an (durata minimă) dacă o altă durată minimă nu este specificată expres în CCP partea I sau în oferta promoțională acceptată de client.”

La ultimele două alineate din art. 9 se prevăd următoarele: „La încheierea contractului consumatorul declară că:

– A citit, a înțeles și a acceptat clauzele cuprinse în CCP și TCG și a primit un exemplar din contractul semnat de ambele părți,

A acceptat în mod expres clauzele 6.2, 6.3, 14.2, 14.3 din TCG și clauzele 5 și 7 din CCP partea a II „.

Citeste stirea integral pe Bancherul.ro