Cine trebuie sa faca radierea ipotecii? Banca sau eu?

„Buna ziua,
Am avut un credit imobiliar, pe care ulterior l-am achitat, prin vanzarea locuintei. Cheltuielile cu radierea ipotecii, au cazut in seama mea(costurile notariale si extras de CF). Este normal acest lucru sau banca ar fi trebuit sa initieze si sa preia costurile?
Va multumesc”


Raspuns

Stimate domn,

Creditorul ipotecar (adica banca) este cel care, potrivit art. 2.419 din Codul de procedura civila, are obligația de a solicita radierea ipotecii din RNPM, fosta AEGRM, într-un termen de 10 zile de la efectuarea plății creditului:

„În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.”

Solicitarea de radiere a ipotecii se va realiza prin completarea și înscrierea, de către creditor, a unui Formular de Aviz de Stingere a Avizului de Ipotecă Inițial, la Registrul National de Publicitate Mobiliara – RNPM – fosta Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare – AEGRM.

Asadar, nu dumnevoastra, ci banca este cea care trebuie sa ceara si implicit sa plateasca taxele aferente radierii ipotecii.

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca, apoi reveniti cu raspunsul, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Un comentariu la “Cine trebuie sa faca radierea ipotecii? Banca sau eu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = 8