Iti raspunde Vasile Coman, jurnalist la Bancherul.ro Adauga intrebarea ta
Am un credit de consum la BRD neachitat din 2010. In 2012 am primit o notificare de la un executor judecatoresc ca am pierdut un proces pentru achitarea creditului catre EOS, o firma de recuperari creante. Problema este ca procesul a avut loc la Calarasi, eu sunt din Ialomita si nu am primit nici o somatie sa ma prezint la proces. Acum am primit o alta instiintare ca mi s-a pus proprire pe salariu. Este o procedura legala, creditul nu s-a prescris?
Stimate domn,
Daca timp de trei ani nu s-au derulat procedurile de urmarire a datoriilor pentru credit, acestea se pot anula (prescrie). Daca din 2012 pana acum, firma de recuperare EOS nu a facut nimic pentru a recupera datoria pentru credit, este posibil ca acesta sa fie prescris. De aceea, va sfatuiesc sa faceti o contestatie a popririi, prin intermediul unui avocat.
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca, potrivit Codului de Procedura Civila, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe durata depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe durata indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe durata depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.
Va rog sa reveniti cu detalii dupa ce ati obtinut aceste informatii, pentru a vedea cum putem rezolva problema.
Cu stima,
Vasile Coman