E legal ca institutia la care lucrez sa-mi faca poprire si pe sumele de bani castigate in instanta?

As vrea sa va intreb daca e normal ca institutia la care lucrez sa-mi faca poprire si pe sumele de bani castigate in instanta, in urma taierii ilegale a unor drepturi salariale? Mentionez ca am salariu 1175 lei din care am deja popriri 50%. Luna aceasta am primit din procesele castigate 500 lei si cei de la financiar mi_au oprit si din aceasta suma 50%. E legal? Va multumesc pt raspuns.


Raspuns

Conform prevederilor Codului de procedura civila, in cazul procedurii de executare silita prin proprirea conturilor, se pot retine orice sume de bani, cu anumite exceptii. Printre aceste exceptii nu se regasesc si sumele castigate in instanta, asadar, acestea pot fi poprite, daca se considera venituri salariale. Fac precizarea ca aceasta este o opinie personala si nu un sfat juridic, de aceea va sfatuiesc sa luati legatura cu executorul judecatoresc pentru o opinie calificata.

Vedeti mai jos prevederile Codului de procedura civila privind poprirea:

Ce tipuri de sume din conturi pot fi poprite si in ce cuantum

ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Aici gasiti mai multe informatii privind poprirea

Va rog sa reveniti sa-mi spuneti daca ati rezolvat problema sau daca aveti nevoie de ajutorul meu.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + 2 =