IFN-urile mi-au dat credite, deși eram foarte îndatorată. Ce pot face?

„Am si eu o problema si va rog  sa ma ajutați, am luat niste credite de la ifn uri precum Creditprime, Viva Credit, Hora Credit si ultimul Credit Online Ifn SA, eu ce rugaminte am la dumneavoastră dacă se poate, ultimul Ifn  Credit Online Ifn Sa, spune ca au facut verificati in Biroul de Credit si nu erau trecute celelalte Ifn uri la Biroul de Credit ca să nu imi aprobe creditul, pentru ca eram deja foarte indatorata.

Creditele au fost luate pe 13 Martie, 29 Martie, 17 aprilie si 21 aprilie toate in 2026, eu vreau sa stiu daca erau trecute la Biroul de Credit cele 3 ifn, ca sa stiu ce pot face, pentru ca eu sustin ca nu eram elegiba pentru imprumut, ei spun ca eram.

Va mulțumesc! „, întreabă o cititoare.

RĂSPUNS

Stimată doamnă,

IFN-urile sunt obligate de Banca Națională a Românei (BNR) să nu aprobe credite persoanelor care sunt foarte îndatorare.

Regulamentul BNR nr.16/2018 plafonează gradul de îndatorare la împrumuturi, care se calculează ca procent al ratelor la credite din venitul net, la 40%.

În același timp, Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare obligă IFN-urile la o „evaluare riguroasă a capacităţii clientului de rambursare a creditului”, conform precizărilor BNR. Află detalii, în acest articol din Bancherul.ro.

Pe de altă parte, nu știm dacă împrumuturile primite de la IFN-uri într-un interval de timp destul de scurt au fost raportate la Biroul de Credit, astfel încât să fie verificate de alte IFN-uri, în vederea calculării gradului de îndatorare.

Asta pentru că nu se știe în cât timp sunt actualizate informațiile privind creditele la Biroul de Credit, după cum am constatat în acest articol.

În aceste condiții, dacă IFN-urile v-au aprobat împrumuturi deși erați foarte îndatorată, acest lucru trebuie verificat de BNR, instituția care aplică regulamentul privind gradul maxim de îndatorare și Legea IFN-urilor.

Ce puteți face

De aceea, sfatul meu este să trimiteți la BNR o reclamație, în care să cereți verificarea IFN-urilor care v-au aprobat credite cu depășirea gradului de îndatorare, precum Credit Online IFN.

Vă rog să reveniți cu răspunsul primit de la BNR, pentru a vă ajuta să rezolvați problema supraîndatorării.

Cu stimă,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamațiibănci.ro

Distribuie
Distribuie

Abonează-te la newsletter

Primești noutățile bancare direct pe email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 5 = 10