Pot sterge datele negative din CRC?

Pot sterge datele negative din CRC?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Se pot sterge datele negative raportate de banci la Centrala Riscului de Credit (CRC), in urma unei cereri pe care trebuie sa o faceti la banca.

Centrala Riscului de Credit – CRC (fostă Centrala Riscurilor Bancare) reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante (instituţie de credit, instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul special, instituţie de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare sau instituţie emitentă de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare) din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare (20.000 lei), precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori”, conform prezentarii de pe site-ul BNR.ro.

Regulamentul nr.2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit prevede urmatoarele:

“Procedura de ştergere a riscurilor trebuie utilizată în cazul în care un risc raportat anterior nu mai este înregistrat în evidenţele persoanei declarante şi debitorul respectiv îndeplineşte condiţia de a fi raportat la CRC. Ştergerea informaţiei de risc de credit prin această procedură se face utilizându-se formularul F3 A.”   

“Procedura de ştergere a unui debitor trebuie utilizată în cazul în care un debitor nu mai îndeplineşte condiţia de a fi raportat de către persoana declarantă. Ştergerea informaţiei de risc de credit se face utilizându-se formularul F2 A. “

Sfatul meu este sa trimiteti o cerere la banca in vederea stergerii datelor raportate la CRC, daca aveti motive intemeiate in acest sens.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul bancii.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 27 Jan, 2021

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × 2 =