Se poate schimba dobanda ROBOR cu IRCC, la creditele Prima Casa?

buna seara!
Sunt un „beneficiar” al unui credit „prima casa” obtinut in anul 2018., formula de calcul cu rob 3m. Se poate obtine trecerea la
calculul pe baza de ircc?
Din ce am citit in cadrul oug 11/2019 prevederile oug s-ar putea aplica si pt creditele aflate in derulare, nu am vazut nicio exceptie de tipul creditelor cu garantie guvernamentala. precizez ca creditula fost acordat de catre CEC Bank.

De asemenea, ca o remarca, la creditele actuale prima casa este luat in calcul ircc la calaculul dobanzii si este cumva nefiresc ca pentru acelasi program”social” prima casa sa fie modalitate diferita de calcul.
Va multumesc pentru raspuns!


Raspuns

Stimata doamna,

Da, se poate face trecerea de la dobanda ROBOR la IRCC pentru orice tip de credit, inclusiv pentru creditele Prima Casa.

Legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.

Iata prevederile OUG 19/2019:

Articolul XI

(1) Prevederile art. II și III (privind introducerea IRCC n.r.) intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată.

(2) Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.

Vezi aici OUG 19/2019

Asadar, trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face printr-o cerere adresata bancii privind modificarea printr-un act aditional a contractului, in vederea trecerii de la ROBOR la IRCC.

Banca trebuie sa raspunda la cerere intr-un termen de maxim 60 de zile.

In prezent, nivelul ROBOR este 4,70%, in timp ce IRCC este doar 1,86%, deci o diferenta semnificativa, de aproape 3 puncte procentuale, care poate insemna foarte mult la rata lunara a unui credit Prima Casa.

De exemplu, la un credit de 36.000 de euro (180.000 de lei), cu o dobanda (DAE) de 5,5%, rata lunara este in jurul a 1.100 de lei, in timp ce rata la o dobanda cu 3 puncte mai mare (8,5%), rata este mai mare cu 300 de lei, respectiv 1.400 de lei, conform Calculatordecredite.ro.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul bancii la cererea de schimbare a indicelui ROBOR cu IRCC.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

18 raspunsuri la “Se poate schimba dobanda ROBOR cu IRCC, la creditele Prima Casa?

  1. Adrian

    Am făcut cere la BCR de trecere la IRCC și au spus ca trebuie sa aștepte răspuns de la fondul de garantare. Este un credit Prima casa. Am făcut cerere din data de 21.06 și încă nu am primit un răspuns. Este o perioada maxima in care fondul de garantare sau banca trebuie sa transmită un răspuns ?

    Reply
      1. GC

        Buna ziua,
        Am aceeasi problema cu ING Bank si Fondul de Garantare (credit Prima Casa pe Robor). Am facut cerere in data de 14 iulie, pana azi pe 11 Sept nu am primit actul aditional.
        Singurul raspuns de la banca este ca ING a dat acordul, insa asteapta raspuns/act aditional de la Fondul de Garantare.
        Intrucat sunt aproape 60 zile de la cerere, carei institutii ma pot adresa pt reclamatii?
        Multumesc

        Reply
  2. Delia

    Buna ziua,
    As vrea sa va intreb daca pe termen lung trecerea de la creditul Prima Casa si Robor la un credit ipotecar cu dobanda fixa in primii 7 ani (5,29%) este considerata fiabila? Mentionez ca si eu, la fel ca un alt cititor al dvs, am credit la ING. In cazul unei refinantari, as plati cu 200 de lei mai putin decat platesc in prezent.

    Va multumesc

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      In prezent dobanda la creditele Prima Casa este aproape 10% (marja fixa de 2% plus ROBOR de 7,9%), deci la jumatate fata de dobanda fixa de 5% in primii 7 ani pe care ati avea-o daca ati face refinantarea.

      Intrebarea este cat va fi dobanda dupa cei 7 ani.

      De exemplu, la creditul ipotecar ING cu dobanda fixa in primii 5 ani, marja fixa la dobanda variabila, dupa cei 5 ani, este 3%, cu un punct mai mare decat la Prima Casa.

      In concluzie, daca refinantati acum creditul Prima Casa, va diminuati la jumatate dobanda, pe o anumita perioada, dar cu pretul majorarii cu un punct a marjei fixe, care va ramane neschimbata pe o perioada lunga de timp, pana la finalizarea creditului.

      Reply
  3. Nicu

    Buna ziua, aceasta trecere la ircc, nu ne afecteaza intr’un fel in viitor? Nu e plin de surprize si acest ircc sa aiba o crestere ca si roborul? E bine sa trecem la ircc dar poate dam peste alte dobanzi ascunse si iar nu stim pe unde sa scoatem camasa.
    Multumesc.

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      IRCC-ul este un indice asamanator ROBOR-ului, diferenta fiind ca se calculeaza pentru tranzactiile interbancare efectiv realizate intre banci, spre deosebire de ROBOR care se calculeaza pe baza cotatiilor din timpul cererii si ofertei, adica inainte de tranzactiile efective. Din acest motiv, IRCC-ul va fi intotdeauna mai mic decat ROBOR. Pana acum, s-a vazut ca diferenta este de aproximativ un punct in medie. Asadar, in aceasta privinta, IRCC este un indice mai corect si mai avantajos decat ROBOR.

      Pe de alta parte, IRCC este mai stabil decat ROBOR, datorita modului diferit de aplicare: in timp ce valoarea IRCC reprezinta o medie a dobanzilor de pe perioada unui trimestru, ROBOR se aplica la nivelul din ultima sau prima zi a trimestrului, cand dobanzile pot fi mai mari decat in restul zilelor.

      In privinta modului in care ne afecteaza IRCC in viitor, este clar ca si acesta va avea o crestere, ca si ROBOR-ul, dar dupa cum am explicat mai sus, aceasta va fi mai mica si mai stabila.

      Va rog sa reveniti la mine daca aveti nelamuriri cu privire la IRCC si ROBOR.

      Reply
  4. Draghiciu Bogdan

    Buna ziua,

    La ING nu vor sa facă act adițional, doar refinanțare și trecere la credit ipotecar. Am confirmarea de la fondul de garantare ca trecerea se poate face printr un simplu act adițional . Cei de la banca refuza categoric și îmi cer comision de 900 ron pt analiza dosar de refinanțare, 490 comision evaluator și alte comisioane notar. Mi se pare ca toată procedura de refinanțare este făcută intenționat ca metoda de intimidare și descurajare. Am făcut reclamații la ING atât in call center cât și personal la sucursala.
    Ce as putea face mai mult? Unde sa ma adresez?

    Multumesc,
    Bogdan

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimate domn,

      Am cerut la ING Bank precizari cu privire la problema dumneavoastra, iar raspunsul bancii este urmatorul:

      „În ultimele luni, am observat orientarea clienților cu precădere către creditul ipotecar cu șapte ani de dobândă fixă, care oferă predictibilitate pe termen mediu și protecție față de fluctuațiile indicilor de referință. Ca rezultat, majoritatea vânzărilor noi au avut opțiunea de dobândă fixă, incluzând refinanțările de credit atât în rândul clienților existenți ai ING, cât și în rândul celor veniți de la alte bănci. Astfel, pentru moment, clienții care au în derulare un credit imobiliar/ipotecar pot accesa o nouă structură de dobândă – fixă sau variabilă – prin fluxul de refinanțare.

      Însă lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional. Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

      Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

      Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu creditul ING Bank.

      Reply
  5. Ivan Mihai

    Buna ziua.
    Eu am contractat un credit prima casa în anul 2021 de la BCR, cu bobina variabilă în funcție de IRCC, acesta fiind actualizat la 3 luni. Astăzi am primit mesaj de la BCR că de luna viitoare (la o lună după ce s-a actualizat IRCC) rata mea va fi calculată în funcție de ROBOR.
    Părerea mea este că acesta este un abuz, atât timp cât nu mi s-a cerut/ obținut acordul.
    Rezolv ceva dacă fac sesizare la bancă? Dacă nu, unde mă pot adresa ? Mulțumesc.

    Reply
  6. Roza Ana

    Buna ziua, se poate sa nu aibă baza de aplicabilitate la programul prima casa?
    Am fost la o sucursala raiffeisen BANK și mi-au spus ca nu se poate muta robor cu ircc in momentul de fata pentru ca nu sunt norme de aplicare. Sa întreb undeva mai sus la BANCA? Sa fac o reclamație?
    Mulțumesc anticipat!

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Schimbarea ROBOR cu IRCC se poate face si la creditele Prima Casa, acestea nu sunt excluse din OUG 19/2019, care prevede schimbarea ROBOR cu IRCC. Aceasta OUG nu are norme de aplicare, asadar nu exista justificare pentru refuzul bancii Raiffeisen de a va accepta cererea de schimbare a indicelui de dobanda din ROBOR in IRCC.

      Sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Raiffeisen Bank.

      Puteti face reclamatia la Raiffeisen astfel:

      – prin Call Center, la numarul de telefon *2000, de luni pana vineri, 8-22, si sambata, 9:00 – 17:30.

      – prin e-mail, la adresa: centrala@raiffeisen.ro

      – prin completarea formularului de pe site, la acest link: https://www.raiffeisen.ro/persoane-fizice/in-sprijinul-tau/opinia-ta-conteaza

      – prin intermediul serviciului de internet banking – Raiffeisen Online.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia Raiffeisen.

      Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimata doamna,

      Banca Unicredit nu ar trebui sa va refuze cererea de trecere de la ROBOR la IRCC, intrucat aceasta se poate face pentru orice tip de credit, inclusiv pentru creditele Prima Casa.

      Legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) nu exclude de la aplicare creditele Prima Casa.

      OUG 19 prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.

      Iata prevederile OUG 19/2019:

      Articolul XI

      (1) Prevederile art. II și III (privind introducerea IRCC n.r.) intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată.

      (2) Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

      (3) La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.

      Vezi aici OUG 19/2019

      Asadar, trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face printr-o cerere adresata bancii privind modificarea printr-un act aditional a contractului, in vederea trecerii de la ROBOR la IRCC.

      Banca trebuie sa raspunda la cerere intr-un termen de maxim 60 de zile.

      In prezent, nivelul ROBOR este 4,70%, in timp ce IRCC este doar 1,86%, deci o diferenta semnificativa, de aproape 3 puncte procentuale, care poate insemna foarte mult la rata lunara a unui credit Prima Casa.

      De exemplu, la un credit de 36.000 de euro (180.000 de lei), cu o dobanda (DAE) de 5,5%, rata lunara este in jurul a 1.100 de lei, in timp ce rata la o dobanda cu 3 puncte mai mare (8,5%), rata este mai mare cu 300 de lei, respectiv 1.400 de lei, conform Calculatordecredite.ro.

      Asadar, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Unicredit, in care sa solicitati aprobarea cererii privind trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditul Prima Casa.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia Unicredit.

      Cu stima,

      Vasile Pop Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  7. Raicea Denisa

    Aceeași problema o am si eu, cei de la CEC invoca nu stiu ce articol in care se specifica ca fac exceptie creditele prima casa garantate de stat, si ca urmează sa ne instiinteze in scris, dar am prieteni cu credit prima casa la cec, in alt judet care au facut cerere la cec si a fost acceptata conversia de la robor la ircc cu act adițional dar ei sunt in alte judete
    Ce pot face in situația asta?!?

    Reply
  8. Pingback: Se poate schimba dobanda ROBOR cu IRCC, la creditele Prima Casa? | Vasile Pop-Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − 7 =