E legal ca banca sa-mi puna o noua poprire pe salariu daca la serviciu mi se retine deja jumatate?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema pe care o am cu BRD, care mi-a facut a treia poprire pe salariu, desi mi se retinea deja jumatate la serviciu. Mai exact, din salariul meu de aproape 3.000 de lei, la serviciu mi se retineau pana acum jumatate, in jur de 1.500, pentru plata a doua datorii. Ieri insa m-am trezit ca si de pe cardul de salarii banca BRD mi-a mai retras o treime pentru o noua poprire trimisa de un executor pentru un card pe care l-am achitat. Cei de la banca mi-au spus sa le duc o dovada de la serviciu ca mi se retin acolo banii pentru aceasta noua poprire. E legal sa mi se ia inca o treime din salariu, in plus fata de jumatate cat mi se retine deja la serviciu?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro
BRD - procedura de inchidere a unui cont, poprire

BRD, reclamatie poprire

Stimata doamna,

ART. 728 din noul Cod de procedura civila prevede urmatoarele:

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum. (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

Asadar, bancile, firma angajatoare sau executorii judecatoresti nu va pot retine mai mult de jumatate din venitul net, indiferent de cate popriri aveti.

Daca banca v-a mai luat si alti bani din salariul din care se retineau deja jumatate la serviciu, iar banca stia de acest lucru, atunci a procedat abuziv, motiv pentru care va sfatuiesc sa cereti bancii sa va restinuie respectivele sume de bani.

Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor sau nu reusiti sa rezolvati aceasta problema.

Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


8 × = 24