E normal ca angajatorul sa opreasca pentru o poprire 1/3 si banca 2/3, pentru acelasi credit?

Banca imi opreste 2/3 din salariu lunar, adica cam 500, dar trimite catre executor 188 din doua in doua luni. De ce nu vireaza tot ce opreste? Sau e normal ca executorul a trimis poprire si la banca si la angajator? Angajatorul opreste 1/3 si banca 2/3, pentru acelasi credit?


Raspuns

In Codul de procedura civila se prevede ca in cazul recuperarii datoriilor prin poprirea conturilor, in cadrul procedurii de executare silita, se poate retine cel mult o treime din salariu pentru rambursarea unei datorii sau maxim jumatate in cazul a doua sau mai multor datorii.

Din cate spuneti, dumneavoastra aveti un singur credit, asadar executorul judecatoresc poate dispune retinerea a maxim jumatate din salariu si nu 2/3, cum spuneti. Retinerea salariului se poate face fie la angajator, fie la banca, iar in acelasi timp banca va retine orice sume incasate in conturi din alte surse in afara salariului.

Aici gasiti prevederile Codului de procedura civila privind poprirea conturilor bancare.

Sfatul meu e sa cereti explicatii executorului judecatoresc privind retinerea a 2/3 din salariu si nu maxim jumatate, cum este legal.

Va rog sa reveniti sa-mi spuneti daca ati rezolvat problema sau daca aveti nevoie de ajutorul meu.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

5 raspunsuri la “E normal ca angajatorul sa opreasca pentru o poprire 1/3 si banca 2/3, pentru acelasi credit?

  1. Nila Marisu

    Pentru executorii care iau mai mult de 1/3 sunt nenumarate cazuri,trebuie facuta plangere penala direct.Nu stati cu ei la discutie,la cercetari penale cu ei sa dea explicatii.

    Reply
  2. Dinu Bianca

    Buna seara, Am reusit sa ma angajez dupa o perioada lunga de timp si acum imi vin propri pe sal de la credite, 4 la nr, din anul 2007 este creditul, am plătit 3 ani la rând la zi. In 20012 se încheia creditul si din 2012 până acum 2018 sunt 6 ani. Eu stiu ca dupa 3 sau 5 ani se prescrie. Au voie să mai facă această proprie? După 6 ani ? Multumesc

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

      Mai exact, chiar daca au trecut 6 ani, dar banca v-a notificat si a inceput procedurile de recuperare a datoriei (daca ati primit acasa scrisori de la banca in care va cere sa platiti restantele), atunci nu se pune problema prescrierii datoriei.

      Daca nu ati primit nimic de la banca in ultimii 3 ani, atunci puteti cere prescrierea datoriilor.

      Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

      In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

      Va rog sa reveniti la mine daca aveti neclaritati sau doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
      1. cioaca cocuța

        Am doua popriri ,la serviciu imi opreste 1/3 din salariu pt. un ex.si la banca din 1/2 din diferența de bani virați in cont pt. celalalt ex.si eu mai raman cu 1/3 din tot salariu nu stiu ce sa mai fac.banca ma trimite la ex. ,ex la banca dau vina uni pe alți si eu am de suferit avand si un salariu minim pe economie si un copil in intreținere va rog sa ma ajutați nu am email dar va pot lasa nr .de tel. din luna ianuarie ma chinui.va mulțumesc!

        Reply
        1. admin Post author

          Stimata doamna,

          Solutia pentru rezolvarea problemei dumneavoastra, pe care o intampina si alti oameni, este cea pe care ne-a furnizat-o Uniunea Executorilor Judecatoresti (UNEJ):

          „Ulterior instituirii popririi, in situatia in care angajatorul retine cota legala stabilita prin adresa de infiintare a popririi, debitorul sau angajatorul, pentru a evita situatia in care pot fi poprite sume de bani rezultate din raporturi de munca peste nivelul maxim admis, va informa executorul judecatoresc prin transmiterea unei adrese emise de angajator cu privire la sumele poprite si contul bancar in care se vireaza diferenta de salariu. In baza acestor informatii, executorul judecatoresc va putea emite o adresa de ridicare a popririi catre banca mentionata de angajator sau debitor pentru diferenta de suma incasata luar in baza contractului individual de munca.”

          Asadar, trimeti la executor o adresa in care sa-l anuntati ca sumele poprite se retin la serviciu, pe baza careia executorul va cere bancii sa ridice poprirea pe contul in care incasati restul salariului.

          Va rog sa reveniti la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema.

          Cu stima,

          Vasile Coman
          jurnalist
          Reclamatiibanci.ro
          vasile.coman@reclamatiibanci.ro
          0723292899

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = 11