Abuz IFN Rapid Credit: isi trag dobanzi enorme, fara a se achita din credit!

rapid credit ifn reclamatie

„Buna seara , doresc sa vă sesizez un abuz enorm din partea acestui IFN RAPID CREDIT cu sediul în Constanta .

In anul 2022 ,luna oct am contactat un credit de nevoi personale cu garanție imobiliară la acest IFN ,deoarece m- au înscris în biroul de credit și nu am putut accesa credit bancar !

Mi s- au dat 100000 lei rambursabili in 60 luni.Contractul nu e bun..își trag dobânzile enorme(2330 lei) timp de 24 luni fără a se achita din credit .și dacă nu pot achita pe data de 11 ale lunii ..percep dobânzi de 495 lei ptr 1 zi întârziere!!

Va rog ,sunt cămătari cu acte legale,sunt groaznici..bat din picior sa le dau banii deși mereu am platit! E a treia oară când ne fura efectiv banii..profitând de faptul că creditul are garanție imobiliară!! Va trimit contractul făcut pe repede înainte ..și discuții purtate cu funcționarii lor!! Va rog să mă ajutați să corectam atât contractul cât și să reglați dobânzile care le impun ilegal!! Mulțumesc anticipat!”


Raspuns

Stimata doamna,

Dumneavoastra ati obtinut de la IFN-ul Rapid Credit un imprumut  garantat cu ipoteca, in valoare de 100.000 de lei, pe o perioada 5 ani, cu o dobanda lunara de 2,9% si anuala de 34,8%, cu DAE de 41,26%. Daca se achita la scadenta, dobanda (cu discount) este de 2,4% pe luna, 28,8% pe an si DAE de 33,22%.

Dobanda penalizatoare este 34,8% plus 2%, adica 36,8%.

Intr-adevar, acestea sun dobanzi foarte mari pentru un credit cu o valoare mare, garantat cu ipoteca. Comparativ, creditele ipotecare ale bancilor au dobanzi (DAE) sub 10%, asadar de 3-4 ori mai mici. (vedeti aici dobanzile la creditele ipotecare)

In plus, creditele ipotecare sau cele de nevoi personale garantate cu ipoteca se ramburseaza la banci pe perioade lungi, de pana la 30 ani, pentru ca rata lunara sa fie acceptabila.

Si modalitatea de rambursare a creditului Rapid Credit este originala, nemaintalnita la banci: timp de 24 de luni (2 ani) platiti doar dobanda, iar timp de 36 de luni (3 ani) platiti atat dobanda, cat si creditul (soldul).

Astfel, rata lunara in primii 2 ani este 2329 lei fara intarzieri (cu discount) si 2815 lei cu intarzieri (standard).

Dupa 2 ani, cand incepeti sa rambursati si creditul, nu doar dobanzile, rata cu discount devine 4.057 lei si 4543 standard.

Modalitatea de plata doar a dobanzii, nu si a creditului, are avantaje si dezavantaje: beneficiul este ca rata este mai mica, intrucat nu rambursati si din credit, dar pierderea este ca aveti un cost mai mare in total, intrucat platiti dobanzi la valoarea initiala a creditului, nu la un credit tot mai mic, pe masura ce acesta se ramburseaza.

Astfel, in varianta de rambursare a creditului dumneavoastra, valoarea totala platibila (cat veti plati dupa 5 ani) este de 208.630 lei cu dobanda cu reducere, daca platiti la timp, sau 231.144 lei, daca aveti intarzieri, cu dobanda standard.

In cazul unei variante de rambursare standard, cand se achita nu doar dobanda, ci si din credit, valoarea totala platibila este in jurul a 190.000 de lei, cu 18.000 de lei mai putin.

Ce puteti sa faceti daca nu puteti plati rata la credit?

Daca rata creditului este prea mare, in principal din cauza dobanzii ridicate, dar si a perioadei scurte de rambursare, puteti trimite la Rapid Credit o cerere de restructurare a creditului.

Atat IFN-urile, cat si bancile, sunt obligate de lege (OUG 50/2010 privind contractele de credit) sa ofere clientilor care au dificultati financiare, sa le ofere solutii de restructurare a imprumuturilor, in vederea reducerii ratelor lunare.

Printre masurile care se pot lua sunt reducerea dobanzii sau prelungirea perioadei de creditare, astfel incat rata lunara sa fie mai mica, desi in acest caz costul total al creditului creste. (vezi aici detalii)

Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la Rapid Credit la cererea de restructurare a creditului, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = 48