vodafone-reclamatie

Care este numarul dosarului prin care justitia a stabilit ca sunt ilegale despagubirile Vodafone la rezilierea contractului?

DACA PUTETI SA IMI SPUNETI NR. HOTARARII-DOSAR, IN CARE SA DISPUS CA TAXELE SOLICITATE DE VODAFONE PENTRU DESPAGUBIRE LA REZILIEREA CONTRACTULUI SUNT ILEGALE. eventual o copie-poza a hotararii. multumesc anticipat pentru raspuns


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Este vorba de dosarul cu numar unic 914/2/2015*, o decizie definitiva pronuntata in octombrie 2017 de Curtea de  Apel Bucuresti, care constata ca este ilegal ca Vodafone sa ceara o taxa de reziliere atunci cand clientii sai renunta la contracte inainte de termenul de unul sau doi ani, pentru ca abonamentele sunt prea scumpe sau serviciile de slaba calitate.

„In timp ce posibilitatea consumatorului de a denunța contractul înainte de expirarea duratei minime contractuale este semnificativ restrânsă prin obligația de plată a despăgubirilor stabilite într-un cuantum fix de pârâtă, iar posibilitatea consumatorului de a renunța la o parte din serviciile contractate este anulată prin obligația de plată în continuare a contravalorii acestora, pârâta (Vodafone) își limitează propria răspundere pentru neîndeplinirea obligației de furnizare a serviciilor contractate, ceea ce creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, conferind clauzelor referitoare la despăgubirile datorate de client un caracter abuziv„, conform deciziei definitive a instantei de judecata.

Clauza 5 pct. 5.1 fraza a doua din Clauzele Contractuale Principale (CCP) – Partea a II-a privind obligația clientului de a plăti „o despăgubire în cazul încetării Contractului înainte de expirarea duratei minime contractuale stabilite în CCP Partea I și TCG” și clauza 9 alin. 2 ultimele două liniuțe din CCP Partea a II-a conform cărora la încheierea contractului clientul declară că „a citit, a înțeles și a acceptat clauzele cuprinse în CCP și TCG” și că a acceptat în mod expres clauza 5 din CCP Partea a II-a au la rândul lor caracter abuziv prin coroborarea cu clauzele din TCG referitoare la despăgubirile datorate de client. Clauza de la art. 9 alin. 2 din CCP Partea a II-a nu face dovada acceptării benevole de către consumator a clauzelor referitoare la despăgubiri, din moment cea această clauză este și ea o clauză preformulată de pârâtă în favoarea sa”, conform judecatorilor.

Instanta de judecata a cerut Vodafone sa elimine aceste clauze abuzive din toate contractele sale:

„În baza art. 13 alin. 1 din Legea nr. 193/2000, tribunalul va obligă pârâta V_______ R______ SA să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum și să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de același tip, destinate a fi utilizate în cadrul activității profesionale. Tribunalul are în vedere faptul că potrivit precizării depuse de pârâtă la termenul din 15.10.2015 clauze similare celor constatate ca fiind abuzive în cauza de față sunt cuprinse și în alte contracte aflate în derulare. „

Vedeti aici decizia completa a judecatorilor.

Daca va confruntati cu aceeasi problema, daca Vodafone v-a cerut sa achitati despagubiri pentru renuntarea la abonament inainte de termen, sfatul meu e sa trimiteti o reclamatie la Vodafone, iar ulterior si la ANPC, pe site-ul ANPC.ro.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile la reclamatii, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899Postat in data: 10 iul., 2021

2 raspunsuri la “Care este numarul dosarului prin care justitia a stabilit ca sunt ilegale despagubirile Vodafone la rezilierea contractului?

  1. Dorina

    Deocamdată am trimis cererea de reziliere și aștept răspunsul lor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × 8 =